| Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
| Kursa nosaukums | Pārtikas sensorā novērtēšana |
| Kursa kods | PārZ4014 |
| Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
| Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
| Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
| Lekciju stundu skaits | 8 |
| Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 10 |
| Laboratorijas darbu stundu skaits | 14 |
| Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
| Kursa apstiprinājuma datums | 13/04/2021 |
| Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
| Kursa izstrādātājs(-i) | |
| Dr. sc. ing., prof. Evita Straumīte |
|
| Priekšzināšanas | |
| Ķīmi2002, Neorganiskā un analītiskā ķīmija II Ķīmi2016, Neorganiskā un analītiskā ķīmija I Ķīmi2018, Pārtikas organiskā ķīmija Ķīmi2019, Fizikālā un koloidālā ķīmija Ķīmi2020, Neorganiskā un analītiskā ķīmija PārZ4047, Pārtikas derīguma termiņš |
|
| Kursa anotācija | |
| Studiju kursa mērķis ir sniegt zināšanas par sensorās fizioloģijas pamatiem, sensorās novērtēšanas metodēm, to izmantošanas iespējām produktu kvalitātes novērtēšanas sistēmā un zinātniskā darba izstrādē; apgūst paraugu sagatavošanas principus sensorajām analīzēm, vērtēšanu, rezultātu analizēšanu ar matemātiskām statistikas metodēm. | |
| Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
| Teorētiskas zināšanas par sensorās novērtēšanas fizioloģijas pamatiem un sensorajā novērtēšanā izmantotajām metodēm – 1. un 2. kontroldarbs un laboratorijas darbi.
Praktiskas zināšanas un prasmes par vērtētāju sensoro spēju novērtēšanu, metožu izmantošanu produktu kvalitātes novērtēšanā un sensoro laboratoriju iekārtošanu – 3. kontroldarbs un laboratorijas darbi. Kompetences Pārtikas produktu tehnoloģijas studentiem – spēt izmantot teorētiskās zināšanas produktu sensorajā novērtēšanā, veidojot jaunas un izmantojot standartizētās metodes – 1. patstāvīgais darbs. Kompetences Pārtikas kvalitātes un inovācijas studentiem – spēt izmantot iegūtās teorētiskās un praktiskās prasmes zinātniskajā darbā un jaunu produktu izstrādē un kvalitātes izvērtēšanā – 1. patstāvīgais darbs. |
|
| Kursa saturs(kalendārs) | |
| 1. Ievads studiju priekšmetā. Sensorā novērtēšana, definīcijas, sensorās novērtēšanas izmantošanas iespējas (Lekcija – 1h)
2.Sensorās novērtēšanas fizioloģijas pamati – oža, redze, garša (Lekcija – 1h; Laboratorijas darbi – 2h). 3. Sensorās novērtēšanas fizioloģijas pamati – dzirde, tauste, kompleksā sajūta garša+smarža (flavour). Jutīguma slieksnis (Lekcija – 1h; Laboratorijas darbi – 2h). 4. Laboratorijas darbos par fizioloģijas pamatiem iegūto datu apkopošana, analīze un prezentācija (Patstāvīgais darbs-diskusiju seminārs – 2h). Sensorās novērtēšanas fizioloģijas pamati – 1.kontroldarbs – tests. 5. Sensorās novērtēšanas metodes – diskriminējošās metodes un raksturojošās metodes. Kvantitatīvi aprakstošās vērtēšanas lapas izstrāde vienam pārtikas produktam (Lekcija – 1h; Laboratorijas darbi – 6h). 6. Sensorās novērtēšanas metodes – emocionālās metodes (Lekcija – 1h; Laboratorijas darbi – 4h). 7. Sensorās novērtēšanas metodes – 2.kontroldarbs – tests. Sensorajā novērtēšanā iegūto datu matemātiskā apstrāde (Laboratorijas darbs – 4h). 8. Sensorās novērtēšanas organizēšana (paraugu atlase un sagatavošana, vērtētāju atlase un apmācība). Sensorās novērtēšanas laboratorijas, vērtēšanas telpu iekārtošana (Lekcija – 1h). 9. Dažādu pārtikas produktu sensorās novērtēšanas pamati (Lekcija – 1h, Laboratorijas darbs – 2h). 10. Sensoro situāciju risināšana. Sensorajā novērtēšanā iegūto datu matemātiskā apstrāde (Laboratorijas darbs – 2h). 11. Aprakstošais darbs zināšanu novērtēšanai par teoriju – 3.kontroldarbs (Lekcija – 1h). |
|
| Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
| Ieskaite vērtējums veidojas sekojoši:
•jānostrādā visi laboratorijas darbi (50%); •laboratorijas darbos iegūto rezultātu analīze un datu matemātiskā apstrāde (20%); •sekmīgi jāuzraksta trīs kontroldarbi par teoriju (30%). |
|
| Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
| Patstāvīgais darbs – analizēt sensorajos testos iegūtos grupu rezultātus, īpašu uzmanību pievēršot izvērstai datu analīzei; analizēt zinātnisko literatūru par jaunu produktu izstrādi, īpašu uzmanību, pievēršot produktu sensorās novērtēšanas metodikai un datu matemātiskai apstrādei; izanalizējot to nonākt pie secinājumiem un veikt sensoro datu interpretāciju un datu matemātisko apstrādi. | |
| Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
| Ieskaite veidojas no kontroldarbiem un patstāvīgā darba prezentācijas. Kontroldarbs ir sekmīgi uzrakstīts, ja vismaz 50% sniegto atbilžu ir pareizas. | |
| Obligātā literatūra | |
| Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana, LLU, PTF, Jelgava, 2004.
Moskowitz, Howard R. Sensory and consumer research in food product design and development / Howard R. Mailgaard, Morten C., Carr, Thomas B., Civille, Gail Vance Sensory Evaluation Techniques, 4th Edition, CRC Press, Taylor&Francis Group, 2006. |
|
| Papildliteratūra | |
| Stone, H., Sidel J.L. Sensory evaluation practices, Third Edition, USA: Elsiver Academic Press, 2004
Moskowitz, Howard R., Porretta S., Silcher M. Concept researh in food product design and development, Iowa : Blackwell Publishing, 2005. |
|
| Periodika un citi informācijas avoti | |
| Food Quality and Preference
Food Research International ISO standarti sensorajā novērtēšanā |
|
| Piezīmes | |
| Profesionālā bakalaura studiju programmas Pārtikas produktu tehnoloģija pilna un nepilna laika studentiem | |