Kursa kods VadZ1020
Kredītpunkti 2
Zinātnes nozareEkonomika un uzņēmējdarbība
Zinātnes apakšnozareUzņēmējdarbības vadība
Kopējais stundu skaits kursā80
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits48
Kursa apstiprinājuma datums22.02.2017
Atbildīgā struktūrvienībaSociālo un humanitāro zinātņu institūts
Dr. oec.
Ekon2130, Ekonomikas teorija
Psih4001, Vadības psiholoģija
Soci2036, Socioloģija
Menedžments ir specifiska zinātnes joma, kas apskata dažādu organizācijas vadīšanas un pārveides procesus, ļauj labāk izprast vadītāja darbu un tā nozīmi organizāciju kvalitatīvā un rezultatīvā darbā. Vadīšana un pārvaldīšana ir universāls sabiedrības atribūts un cilvēkam tajā ir jāņem aktīva līdzdalība.
Zin par organizācijas vadīšanas principiem, vadīšanas funkciju darbību un noteikumiem – pārbaudes darbs, diskusijas
Izprot organizācijas iekšējos un ārējos procesus un pieņemt lēmumus atbilstoši situācijas izmaiņām; prot strādāt komandā, grupā un individuāli un efektīvi plānot un organizēt savu darbu – pārbaudes darbs, pastāvīgais darbs.
Spēj risināt problēmas un pieņemt lēmumus atbilstoši situācijai un variēšana ar vadības stiliem efektīvas organizācijas darbības nodrošināšanai – diskusijas nodarbībā (seminārā)
1. Menedžmenta būtība un īpatnības dažādās nozarēs un jomās. (Lekcija – 1h, seminārs – 1h)
2. Menedžmenta hierarhija un menedžeru līmeņi. Menedžera loma un viņa rīcība organizācijā. (Lekcija – 1h, seminārs – 1h)
3. Menedžmenta teorijas un to pielietojums praksē Diskusijas par menedžmenta teoriju galvenajām atziņām un to praktisku pielietojumu mūsdienu uzņēmumos. (Lekcija – 1h, seminārs – 1h)
4. Cilvēku uzvedības teorijas un to pielietojums praksē. Informāciju un komunikāciju tehnikas attīstības ietekme uz menedžmenta pieeju attīstību. (Lekcija – 1h, seminārs – 1h)
5. Pasaules menedžmenta virzieni. Tendences, kas ietekmējušas mūsdienu menedžmentu. Diskusija par pasaules menedžmenta virzieniem. (Lekcija – 1h, seminārs -1h)
6. Organizācija. Organizācijas vides izpratne. Organizācija kā sistēma. (Lekcija – 2h, seminārs – 2h)
7. Vadītājs un autoritāte. Līderis organizācijā. Vadības stili. Diskusija. Vadīšanas stilu analīze. (Lekcija – 1h, seminārs– 1h)
8. Vara tās izpausmes veidi. Manipulēšana. Konfliktu risināšana. Varas izpausmes veidu analīze. (Lekcija – 1h, seminārs– 1h ,1. Pārbaudes darbs – 1h)
9. Komunikācijas procesi organizācijās.Komunikācijas sistēmas izveide organizācijā. Diskusija par komunikācijas kļūdām. (Lekcija – 1h, seminārs– 1h)
10. Plānošanas būtība. Stratēģiskā plānošana. Laika plānošana, darba plānošana, resursu plānošana.(Lekcija – 1h, seminārs– 1h)
11. Organizēšana un koordinēšana un kontroles kā menedžmenta funkcijas. Pilnvaru deleģēšana. Centralizācija un decentralizācija.Darbinieku kontrole (Lekcija – 1h, seminārs– 1h)
12. Motivācija un mūsdienu motivēšanas metodes. Darba motivēšanas analīze. Motivēšanas veidi r eālos uzņēmumos.(Lekcija – 1h, seminārs 1h)
13. Lēmumu pieņemšanas process un metodes. Diskusija par lēmumu pieņemšanas metožu pielietojuma atšķirībām dažādās situācijās.(Lekcija – 1h, seminārs– 1h)
14. Pārmaiņu vadība. Kreatīvais menedžments. Situāciju analīze 2. pārbaudes darbs..(Lekcija – 1h, seminārs – 2h)
Ieskaite ar atzīmi.
Pārbaudes darbi veikti savlaicīgi tiem paredzētajā laikā – 12 punkti
Patstāvīgais darbs „Organizācijas analīze” semestrī un iesniegšana norādītajā laikā – 6 punkti.
Aktivitāte diskusijās visa semestra laikā – 2 punkti.
Akumulējošs studiju rezultātu vērtējums - 2 punkti atbilst vienai ballei 10 ballu studiju rezultātu novērtēšanas skalā
Patstāvīgais darbs „Organizācijas analīze” Apjoms 8-10 lpp, iesniedz norādītajā laikā drukātā veidā.
Students sekmīgu atzīmi pārbaudes darbā var saņemt, ja vismaz 50% jautājumu ir atbildēts pareizi.
Patstāvīgo darbu novērtē pēc uzdevuma izpildes kvalitātes atbilstības prasībām.
Diskusijas vērtē pēc iesaistes un spējām argumentēti izskaidrot un diskutēt par jautājumiem, kas saistīti ar menedžmenta funkcijām.
1.Praude V. Menedžments. 1. grāmata. Rīga: SIA" Burtene", 2012. 496 lpp.
2.Praude V. Menedžments. 2. grāmata. Rīga: SIA" Burtene", 2012. 305 lpp.
3.Zvirbule-Bērziņa A. Ražošanas menedžments. Rīga: BAT, 2006. 150 lpp.
4.Forands I. Stratēģija. Kvalitāte. Rīga: Latvijas izglītības fonds, 2000. 254 lpp.
1. Benson V., Davis K. Business information management. Ventus publishing ApS, 2008., 83p
2. Dāvidsone G. Organizāciju efektivitātes modelis. Rīga: Organization development Academy, 2008., 328 lpp
3. Дафт Р. Менеджмент. . Москва: СПб Питер 2002 829 с.
4. Ešenvalde I. PārmaiņuvadībaRīga: JāņaRozesApgāds, 2007., 264lpp
1. Kapitāls, 2018, Nr.1 (janvāris).Rīga: SIA BIG Media. ISSN 1407-2505
2. Saimnieks LV: lauksaimniecības nozares komercžurnāls[tiešsaiste](skatīts 22.10.2018)Pieejams: http://www.saimnieks.lv/publikacijas/Saimnieks_LV/
3. Forbes, 2018, Nr. 75. Rīga: SK Media. ISSN 1691-6018
Studiju kurss iekļauts bakalaura studiju programmā Pārtikas kvalitāte un inovācijas; otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā Pārtikas produktu tehnoloģija kā brīvās izvēles studiju kurss, kā brīvās izvēles kurss visām LLU bakalaura studiju programmās saskaņā ar studiju plāniem un profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā Mašīnu projektēšana un ražošana.