Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas toksikoloģija |
Kursa kods | Vete4041 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | #Veterinārā ekspertīze |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 12 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 18 |
Kursa apstiprinājuma datums | 08/05/2013 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., prof. Anda Valdovska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmeta apgūšanas laikā studenti iepazīstas ar toksisko vielu jēdzienu, toksikokinētiku, toksisko vielu iedarbības veidiem uz cilvēku, ar pārtikas ķīmiskā piesārņojuma veidiem, to rašanos un nokļūšanas veidiem pārtikas ķēdē. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
[Zināšanas] par toksikantu veidošanos apkārtējā vidē, kā arī par nokļūšanas ceļiem pārtikā; [Prasmes] veikt paraugu atlasi, atbilstoši EK prasībām, kā arī izvērtēt toksikanta bīstamību pārtikas produktos; [Kompetence] izvērtēt toksikanta saistību ar pārtikas kategorijām, izvērtēt tā risku cilvēka veselībai pārtikas ķēdē. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Pārtikas toksikoloģijas priekšmets, tā nozīme; Toksikokinētika; Pārtikas paraugu atlases principi, rezultātu izvērtēšana
2 Rūpnieciskais piesārņojums pārtikā (svins, kadmijs), 3 Rūpnieciskais piesārņojums pārtikā (arsēns, dzīvsudrabs, alva) 4 Rūpnieciskais piesārņojums pārtikā (nitrāti, nitrīti, pesticīdi) 5 Ogļūdeņraži un to atvasinājumi, 6 Pārtikas piedevas un materiāli kontaktā ar pārtiku, 1.kolokvijs 7 Veselībai kaitīgās vielas bojātos produktos 1. 8 Veselībai kaitīgās vielas bojātos produktos 2. 9 Veselībai kaitīgās vielas, kas rodas pārtikas sagatavošanas laikā 10 Toksiskās vielas atsevišķos augu valsts pārtikas produktos 11 Fikotoksīni, 12 Zāļu atliekas pārtikā 13 Mikroskopiskās sēnes pārtikas produktos 14 RASFF datubāzes paziņojumu analīze, 2.kolokvijs |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Semestrī 2 kolokviji. Kolokvijs (tests) ir ieskaitīts ar vismaz 75% pareizām atbildēm. Otro kolokviju drīkst kārtot, ja ir ieskaitīts iepriekšējais. Eksāmenu var kārtot ar ieskaitītiem visiem kolokvijiem. Eksāmens tiek organizēts rakstiski. Par kavēto lekciju tēmu ir papildus jautājums eksāmenā. Eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. New York, Basel : Marcel Dekker, 2002. 903 p.
2. Shibamoto T., Bjeldanes L., Shibamoto T. Introduction to Food Toxicology, New York: Academic Press, 2007. 197 p. 3. Dabrowski W.M., Sikorski Z.E. Toxins in Food. London: CRC Press, 2004. 345 p. 4. Jones A.L., Dargan P.I. Toxicology. London: Churchill Livingstone, 2001. 162 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Benford D. The acceptable Daily intake. Brussels: ILSI Europe, 2000. 36 p. 2. Benford D. Principles of risk assesment of food and drinking water related to human health. Brussels: ILSI Europe, 2001. 35 p. | |
Piezīmes | |
Obligātais kurss VMF 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Veterinārmedicīna”. |