Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Vīna ražošanas tehnoloģija
Kursa kods PārZ4007
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 8
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Izvēles priekšmetā studentus iepazīstina ar vīna ietekmi uz veselību, tā gatavošanas vēsturi un faktoriem, kas ietekmē vīna kvalitāti, vīnu klasifikāciju; vīna kļūdām un kaitēm, kā arī galvenajiem vīna gatavošanas reģioniem. Laboratorijas darbos iepazīstina ar vīna pasniegšanas nosacījumiem un tā sensoru novērtējumu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Vīna ražošanas vēsture.
2 Vīna ražošanai lietoto izejvielu raksturojums. Laboratorijas darbs "Cukura daudzuma noteikšana vīnos".
3 Vīnu klasifikācija, to ražošanas tehnoloģijas. Laboratorijas darbs "Spirta un skābju noteikšanas metodes".
4 Vīnu klasifikācija, to ražošanas tehnoloģijas. Laboratorijas darbs "Vīna sensoro īpašību izvērtējums".
5 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi. Seminārs "Vīna raktorojums pēc tā etiķetes".
6 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi.
7 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi.Seminārs "Patstāvīgo darbu aizstāvēšana". 8 Noslēguma lekcija. Pārbaudes tests.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Nostrādāti un atbildēti laboratorijas darbi, ieskaitīts tests, izstrādāts un ieskaitīts patstāvīgais darbs.
Obligātā literatūra
1. A.Ritenis Vīna pasaule.-Rīga:Jumava,1998. - 163 lpp.
2. R.Kreizi, P.Ostervaders Vīns.- Rīga:Jāņa sēta, 2002. - 199 lpp.
3. T.Stīvensons Vīns. - Rīga:Zvaigzne ABC, 1998. - 71 lpp. 4. A.Krišjānis Vīna pasaules rokasgrāmata. - Rīga:Jumava, 2003.-182 lpp.
Papildliteratūra
1. R.Jackson Wine science. London:Academic Press, 1994. - 460 lpp.
2. Wine. - Oxford:Oxford University press", 1994. - 900 lpp. 3. Cl. Delfini Wine microbiology:science and technology. - NewYork: Headquaters, 2001. - 490 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāli "IEVA", "Mūsmājas".
2. Laikraksts "Diena", piektdienas pielikums.
3. Žurnāls "Tirgotājs". 4. Žurnāls "Supermarkets".
Piezīmes
Studiju priekšmets ir iekļauts PTF Pārtikas zinību un Pārtikas produktu tehnoloģijas studiju programmu izvēles daļā pilna laika studijās 7.semestrī un nepilna laika studijās.