| Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
| Kursa nosaukums | Vīna ražošanas tehnoloģija |
| Kursa kods | PārZ4007 |
| Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
| Zinātnes apakšnozare | Pārtikas procesi un iekārtas |
| Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
| Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
| Lekciju stundu skaits | 8 |
| Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
| Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
| Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
| Kursa anotācija | |
| Izvēles priekšmetā studentus iepazīstina ar vīna ietekmi uz veselību, tā gatavošanas vēsturi un faktoriem, kas ietekmē vīna kvalitāti, vīnu klasifikāciju; vīna kļūdām un kaitēm, kā arī galvenajiem vīna gatavošanas reģioniem. Laboratorijas darbos iepazīstina ar vīna pasniegšanas nosacījumiem un tā sensoru novērtējumu. | |
| Kursa saturs(kalendārs) | |
| 1 Vīna ražošanas vēsture.
2 Vīna ražošanai lietoto izejvielu raksturojums. Laboratorijas darbs "Cukura daudzuma noteikšana vīnos". 3 Vīnu klasifikācija, to ražošanas tehnoloģijas. Laboratorijas darbs "Spirta un skābju noteikšanas metodes". 4 Vīnu klasifikācija, to ražošanas tehnoloģijas. Laboratorijas darbs "Vīna sensoro īpašību izvērtējums". 5 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi. Seminārs "Vīna raktorojums pēc tā etiķetes". 6 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi. 7 Svarīgākās vīna ražošanas valstis un to raksturojumi.Seminārs "Patstāvīgo darbu aizstāvēšana". 8 Noslēguma lekcija. Pārbaudes tests. |
|
| Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
| Nostrādāti un atbildēti laboratorijas darbi, ieskaitīts tests, izstrādāts un ieskaitīts patstāvīgais darbs. | |
| Obligātā literatūra | |
| 1. A.Ritenis Vīna pasaule.-Rīga:Jumava,1998. - 163 lpp.
2. R.Kreizi, P.Ostervaders Vīns.- Rīga:Jāņa sēta, 2002. - 199 lpp. 3. T.Stīvensons Vīns. - Rīga:Zvaigzne ABC, 1998. - 71 lpp. 4. A.Krišjānis Vīna pasaules rokasgrāmata. - Rīga:Jumava, 2003.-182 lpp. |
|
| Papildliteratūra | |
| 1. R.Jackson Wine science. London:Academic Press, 1994. - 460 lpp.
2. Wine. - Oxford:Oxford University press", 1994. - 900 lpp. 3. Cl. Delfini Wine microbiology:science and technology. - NewYork: Headquaters, 2001. - 490 p. |
|
| Periodika un citi informācijas avoti | |
| 1. Žurnāli "IEVA", "Mūsmājas".
2. Laikraksts "Diena", piektdienas pielikums. 3. Žurnāls "Tirgotājs". 4. Žurnāls "Supermarkets". |
|
| Piezīmes | |
| Studiju priekšmets ir iekļauts PTF Pārtikas zinību un Pārtikas produktu tehnoloģijas studiju programmu izvēles daļā pilna laika studijās 7.semestrī un nepilna laika studijās. | |