Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Uztura mācība
Kursa kods PārZ3063
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, ēdienkaršu sastādīšanu un uztura plānošanu, galvenajām cilvēka organismam nepieciešamajām uzturvielām, kā arī kaitīgajām vielām un dabīgajiem toksīniem; ir apskatītas pārtikas produktu grupas un to uzturvērtība. Programma ir orientēta uz to iegūstamo zināšanu un prasmju apjomu, kas nepieciešams viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumu nozarēs.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju priekšmets, tā saistība ar citiem priekšmetiem. Ievads.
2 Uztura mācības priekšmets un tā vieta viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumu sfērā.
3 Cilvēka elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma.
4 Cilvēka gremošanas sistēma.
5 Olbaltumvielu nozīme uzturā.
6 Tauku nozīme uzturā.
7 Ogļhidrātu nozīme uzturā.
8 Vitamīnu nozīme uzturā.
9 Minerālvielu nozīme uzturā.
10 Ēšanas traucējumi, modes diētas, to ietekme uz ēdināšanas biznesu.
11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
15 Garšvielas un garšaugi. pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas. 16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem.
Obligātā literatūra
1. Aulika, B.Uztura higiēna. - Rīga : AML/RSU Darba un vides veselības institūts, 2001. 124 lpp.
2. Melgalve, Ināra.Pārtikas produktu prečzinība. - Rīga: Zvaigzne, 1987. 206, [1] lpp.
3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. - Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp. 4. Brūvere, Līvija.Pārtikas produktu prečzinība: [mācību līdzeklis] / Līvija Brūvere . 1. daļa. Rīga : Biznesa augstskola Turība, 2000. 219 lpp.
Papildliteratūra
1. Павлоцкая Л.Ф., Дуденко Н.В., Эйдельман М.М. Физиология питания : [Учебник для студентов вузов...] / Москва : Высшая школа, 1989. 368 с.
2. Uztura mācība / L. Žihares red. Rīga : Zvaigzne, 1975. 428 lpp.
3. Encyclopedia of human nutrition / edited by M. J. Sadler, J. J. Strain, B. Caballero . Vol. 2 , E-M. San Diego [etc.] : Academic Press, 1999. XLIX p., p. 617-1289 4. Modern nutrition in health and disease / edited by Maurice E.Shils, James A.Olson, Moshe Shike . Baltimore etc. : Williams & Wilkins, 10th ed., 2006. - 2060 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga : Aģentūra Agro apgāds.
Piezīmes
Priekšmets iekļauts LLU filiālēs Kandavā un Smiltenē PTF studiju programmā Ēdināšanas pakalpojumi obligātajā daļā un PTF studiju programmā Viesnīcu pakalpojumi izvēles daļā.