Kursa nosaukums | Uztura mācība |
Kursa kods | PārZ3063 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, ēdienkaršu sastādīšanu un uztura plānošanu, galvenajām cilvēka organismam nepieciešamajām uzturvielām, kā arī kaitīgajām vielām un dabīgajiem toksīniem; ir apskatītas pārtikas produktu grupas un to uzturvērtība. Programma ir orientēta uz to iegūstamo zināšanu un prasmju apjomu, kas nepieciešams viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumu nozarēs. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Studiju priekšmets, tā saistība ar citiem priekšmetiem. Ievads.
2 Uztura mācības priekšmets un tā vieta viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumu sfērā. 3 Cilvēka elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma. 4 Cilvēka gremošanas sistēma. 5 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 6 Tauku nozīme uzturā. 7 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 8 Vitamīnu nozīme uzturā. 9 Minerālvielu nozīme uzturā. 10 Ēšanas traucējumi, modes diētas, to ietekme uz ēdināšanas biznesu. 11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 15 Garšvielas un garšaugi. pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas. 16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem. | |
Obligātā literatūra | |
1. Aulika, B.Uztura higiēna. - Rīga : AML/RSU Darba un vides veselības institūts, 2001. 124 lpp.
2. Melgalve, Ināra.Pārtikas produktu prečzinība. - Rīga: Zvaigzne, 1987. 206, [1] lpp. 3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. - Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp. 4. Brūvere, Līvija.Pārtikas produktu prečzinība: [mācību līdzeklis] / Līvija Brūvere . 1. daļa. Rīga : Biznesa augstskola Turība, 2000. 219 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Павлоцкая Л.Ф., Дуденко Н.В., Эйдельман М.М. Физиология питания : [Учебник для студентов вузов...] / Москва : Высшая школа, 1989. 368 с.
2. Uztura mācība / L. Žihares red. Rīga : Zvaigzne, 1975. 428 lpp. 3. Encyclopedia of human nutrition / edited by M. J. Sadler, J. J. Strain, B. Caballero . Vol. 2 , E-M. San Diego [etc.] : Academic Press, 1999. XLIX p., p. 617-1289 4. Modern nutrition in health and disease / edited by Maurice E.Shils, James A.Olson, Moshe Shike . Baltimore etc. : Williams & Wilkins, 10th ed., 2006. - 2060 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga : Aģentūra Agro apgāds. | |
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts LLU filiālēs Kandavā un Smiltenē PTF studiju programmā Ēdināšanas pakalpojumi obligātajā daļā un PTF studiju programmā Viesnīcu pakalpojumi izvēles daļā. |