Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Jonizēta pārtika
Kursa kods PārZ3060
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kurss dod vispārēju priekšstatu par to, kas ir jonizēta pārtika, kā arī iepazīstina ar tehnoloģiju pamatprocesiem. Kursā tiek apskatīta radioaktīvā starojuma, rentgenstaru un elektronu paātrinātāju darbības vispārējie principi. Fizikālie procesi, jonizēta pārtika un radioaktīvais piesārņojums, mērvienības un fizikālie parametri, kas tiek mērīti. Standartizācija, procesu un produktu drošums. Augu un dzīvnieku valsts produktu apstrāde. Dozimetrija un pārtikas drošums.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
pēc kursa studijām studentam būs
• zināšanas un kritiska izpratne par teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem pārtikas produktu apstrādē ar jonizējošo starojumu
• prasmes formulēt, kritiski izvērtēt un izmantot praktiskajā darbā pamatzināšanas – lasīt un izprast tehnisko dokumentāciju, izprast specifiskās mērvienības • kompetence sadarbībā ar citu nozaru speciālistiem pieņemt lēmumus attiecībā uz jonizētas pārtikas kvalitāti, tās atbilstību normatīvajiem aktiem.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ievads. Studiju kursa saistība ar dažādām zinātņu nozarēm.
2 Jonizācijas procesu fizika, metroloģija un bioloģija.
3 Pārtikas produktu kontrolēta apstarošana un radioaktīvais piesārņojums.
4 Jonizācijas procesu izmantošanas vēsture pārtikas tehnoloģijā.
5 Pārtikas apstarošanas likumdošanas harmonizācija ES un pasaulē.
6 Pārtikas apritē izmantojamā starojuma iedalījums.
7 Apstarojums un pārtikas drošība. Pētījumi par atsevišķu patogēnu līmeni produktos.
8 Mūsdienu tehnoloģijas augu valsts produktu apstrādē. Graudu apstrāde, augļu apstrāde.
9 Mūsdienu tehnoloģijas dzīvnieku valsts produktu apstrādē. Gaļas apstrāde. Pasterizācija. Sterilizācija.
10 Apstaroto produktu toksikoloģiskā drošība.
11 Apstaroto produktu noteikšana.
12 Pārtikas produktu apstarošanas iekārtas.
13 Dozimetrija pārtikas tehnoloģiskajos procesos.
14 Pārtikas apstarošanas ekonomiskie aspekti.
15 Mārketings un patērētāju izglītības pasākumi. 16 Noslēgums. Nozares attīstības perspektīvas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem.
Obligātā literatūra
1. Arvanitoyannis I.A. Irradiation of Food Commodities: Techniques, Applications, Detection, Legislation, Safety and Consumer Opinion. Academic Press, 2010. - 736 p.
2. Diehl J.H. Safety of Irradiated Foods. CRC, 1995. - 464 p. 3. Facts about food irradiation. International Consulttive Group of Food Irradiation, Wien, 1999. - 53 p.
Papildliteratūra
1. Food Irradiation Research and Technology. - Wiley, 2006. - 317 p.
2. Miller R.B. Electronic Irradiation of Foods: An Introduction to the Technology. - Springer, 2005. - 296 p. 3. Irradiation of Food and Packaging. - An American Chemical Society Publication, 2004. - 376 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Radiation Physics and Chemistry. Published by Elsevier Science. ISSN: 0969-806X.
2. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN: 0168-1605. 3. Journal of Stored Products Research. Published by Elsevier Science. ISSN: 0022-474X. Pieejams datubāzē Science Direct.
Piezīmes
Izvēles studiju kurss PTF, VMF un LF studentiem.