Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Putnkopība |
Kursa kods | LauZ2049 |
Zinātnes nozare | Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lopkopība |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 27/11/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | #Agrobiotehnoloģijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. agr., doc. Aiga Nolberga-Trūpa Mg. agr., pasn. Dace Bārzdiņa |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kurss iepazīstina izglītojamos ar tēmām, kas saistītas ar mājputnu stāvokli valstī, Eiropas Savienībā un pasaulē, mājputnu bioloģiskajām un saimnieciski derīgajām īpašībām, mājputnu šķirņu raksturojumu, to izvēli olu un gaļas ražošanai. Izglītojamie apgūst zināšanas par mājputnu ēdināšanu un audzēšanu, labturības prasībām un tehnoloģiskiem risinājumiem putnkopības nozarē. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Izglītojamie iegūst zināšanas par mājputnu bioloģiskajām un saimnieciski derīgajām īpašībām augstvērtīgas un ekonomiski izdevīgas putnkopības produkcijas ražošanā. Izglītojamie prot orientēties mājputnu šķirņu izvēlē, ēdināšanā un labturībā. Prot izmantot literatūru un zināšanas ekonomiski izdevīgas putnkopības produkcijas ieguvē. Prot izvērtēt, diskutēt un konsultēt par jautājumiem putnkopības nozarē. Ir kompetenti iegūtās prasmes izmantot profesionālās pilnveidošanās procesā putnkopības nozarē. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Putnkopības stāvoklis valstī, Eiropas Savienībā un pasaulē.
2 Mājputnu anatomija un fizioloģija, tās saistība ar produktivitāti. 3 Mājputnu izcelšanās. 4 Mājputnu konstitūcija un eksterjers. 5 Mājputnu bioloģiskās un produktīvās jeb saimnieciski derīgās īpašības. 6 Mājputnu šķirnes, to raksturojums. 7 Selekcijas nozīme putnkopībā. 8 Inkubācija, tās tehnoloģiskās īpatnības. 9 Mājputnu ēdināšanas pamatprincipi. 10 Pārtikas olu ražošanas tehnoloģijas. 11 Mājputnu gaļas ražošanas tehnoloģijas. 12 Ūdensputnu gaļas ražošanas tehnoloģijas. 13 Mājputnu gaļas kvalitātes novērtēšana. 14 Profilaktiskie pasākumi mājputnu fermā. Dezinfekcijas. 15 Labturības prasības mājputniem. 16 Putnkopību regulējošie normatīvie akti. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Lekciju kursa un praktisko nodarbību apmeklējums obligāts. Individuāla izglītojamo praktisko darbu izstrāde un aizstāvēšana un tests ar 10 jautājumiem par praktisko nodarbību nolasītajām tēmām. Pēc praktisko darbu aizstāvēšanas un testa nokārtošanas, izglītojamie kārto rakstisko ieskaiti ar atzīmi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskajā lauksaimniecībā. Monogrāfija. Sigulda: Sigra, 2006. 159.-213. lpp. 2. Osītis U. Barības līdzekļu enerģētiskās un proteīna vērtēšanas sistēmas dažādās Eiropas valstīs/ Putni. Jelgava: LLU. 1996. 76.-81.lpp. | |
Papildliteratūra | |
1. Современная энциклопедия птицеводства - Донецк: ПКФ"БАО". 2001. 384 с. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Dzīvā sēta. Lauku Avīzes Tematiskā avīze. Nr.1 (174). ISSN: 1407-4338. Rīga. 2010. 62.lpp.
2. Poultry Science.Poult Sci 2010. 89: 3-4. ISSN: 0032-5791, 1449-1461 p. 3. Птицеводство.Общество с ограниченной ответственностью "Авиан"/ SSN: 0033-3239. Москва, Nr.1, 2010. 52 с. |
|
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts LF otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Lauksaimniecība" ar specializāciju Zootehnika nepilna laika studentiem un bakalaura studiju programmā |