Kursa kods PārZ3047
Kredītpunkti 4
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā160
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits48
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits96
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Ķīmi2012, Organiskā ķīmija
PārZ1003, Pārtikas izejvielu bioloģija
Studenti iegūst zināšanas par vispārīgo un pārtikas produktu mikrobioloģiju, apgūst mikroorganismu īpašības, izvērtējot to lietderīgumu pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskā procesā. Studenti iegūst padziļinātas zināšanas par dažādu pārtikas produktu mikrofloru un tās izmaiņām produktu uzglabāšanas laikā un mikrobiālās izcelsmes defektu rašanos pārtikas produktos. Iegūst zināšanas par mikroorganismu ietekmi uz pārtikas produktu kvalitāti.
Pēc kursa studijām studentam būs:
Teorētiskas un praktiskas zināšanas par mikroorganismu morfoloģiju, fizioloģiju, bioķīmiju, vielu maiņas procesiem un to ietekmējošiem ārējās vides faktoriem; mikroorganismu metabolītu izmantošanu pārtikas sistēmās, pārtikas produktu mikrobioloģisko drošību un nekaitīgumu – lekcijas, kontroldarbi un laboratorijas darbi.
Prasme veikt pārtikas produktu mikrobioloģiskās analīzes, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus – laboratorijas darbi.
Kompetence izvēlēties metodes un metodiku mikroorganismu noteikšanai materiālā kā arī ir kompetenti par pārtikas produktu mikrobioloģisko testēšanu atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai – lekcijas, laboratorijas darbi un patstāvīgais darbs.
1. Mikroorganismu sistemātika, morfoloģiskās īpašības, vielmaiņas procesi. 1. laboratorijas darbs – Mikroskopēšanas preparātu gatavošana. Mikroorganismu skaita noteikšana substrātā. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 8h)
2. Mikroorganismu ģenētika. Mikroorganismu izplatība dabā: gaisa, ūdens un augsnes mikroflora. 2. laboratorijas darbs – Gaisa un ūdens mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 8h)
3. Ārējo faktoru ietekme uz mikroorganismu attīstību. Olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu pārvērtības pārtikas produktos mikroorganismu ietekmē. Patogēnā mikroflora, pārtikas toksikozes un infekcijas. 3. laboratorijas darbs – Personāla un iekārtu sanitāri-higiēniskā pārbaude. 1. kontroldarbs (Lekcijas – 3h, laboratorijas darbi – 5h)
4. Piena un to produktu mikrobiālās piesārņošanās avoti. Svaigpiena mikrofloras raksturojums. 4. laboratorijas darbs – Piena mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 5h)
5. Gaļas un gaļas produktu mikrobiālās piesārņošanās avoti. 5. laboratorijas darbs – Gaļas mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 5h)
6. Olu un olu produktu mikrofloras raksturojums. Svaigu zivju un zivju produktu mikroflora. 2. kontroldarbs. 6. laboratorijas darbs – Olu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 6h)
7. Graudu un miltu izstrādājumu mikroflora. 7. laboratorijas darbs – Sauso pārtikas produktu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 5h)
8. Augļu un dārzeņu mikroflora. Bezalkoholisko dzērienu un alus mikroflora. 3. kontroldarbs. 8. laboratorijas darbs – Dzērienu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 6h)
Eksāmens. Studentiem sekmīgi (vismaz 4 balles) jāuzraksta trīs kontroldarbi, jāizstrādā, jānostrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
Studenti patstāvīgi iepazīstas un analizē literatūrā esošās atziņas par pārtikas mikrobioloģiju, patstāvīgi gatavojas zināšanu pārbaudēm (kontroldarbiem), laboratorijas darbu aizstāvēšanai, analizējot iegūtos rezultātus un pielietotās metodes.
Ja ir nostrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi un sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti visi kontroldarbi par teoriju, tad students tiek pielaists eksāmena kārtošanai.
Food science and technology : new research / Lorenzo V. Greco and Marco N. Bruno, editors. - New York : Nova Science Publishers, c2008. - xiii, 482 p.
Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007, 130 lpp.
Microbiology handbook. Dairy products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, c2009. - xiii, 173 lpp.
Microbiology handbook. Fish and seafood / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 258 lpp.
Microbiology handbook. Meat products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 297 lpp.
Handbook of brewing : processes, technology, markets / edited by Hans Michael Eßlinger. - Weinheim : WILEY-VCH Verlag, 2009. - xxxi, 746 lpp.
Skudra L., Kļava D. Medodiskie norādījumi mikrobioloģijas laboratorijas darbiem. Jelgava, LLU, 2019. 64 lpp.
Latvijas Lauksaimniecības Universitātes raksti. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības Universitāte. ISSN 1407-4427 (Online)
Latvijas Zinātņu Akadēmijas Vēstis. Rīga: LZA. ISSN 1407-0081.
Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas.
Obligātais studiju kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesionālās studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" nepilna laika studentiem.