Kursa kods PārZ3024
Kredītpunkti 3.75
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas
Kopējais stundu skaits kursā100
Lekciju stundu skaits24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits60
Kursa apstiprinājuma datums31.10.2017
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
PārZ2011, Tehnoloģiskās iekārtas I
PārZ2056, Apkalpošanas organizācija un vadība
PārZ2057, Uztura gatavošanas tehnoloģija I
PārZ2058, Uztura gatavošanas tehnoloģija II
Šajā kursā apskatīti iekārtu pamatdarbības principi, to izvēle un piemērotība ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem. ES un Latvijas likumdošanas prasības par tehnoloģisko iekārtu atbilstību, darba drošības un higiēnas prasībām, kas cieši saistītas ar tehnoloģisko iekārtu lietošanu. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu profesionālo iekārtu klasifikācija, to veidi, darbības pamatprincipi, izvēles un ekspluatācijas nosacījumi atbilstoši produktu un ēdienu ražošanas procesiem ēdināšanas uzņēmumā.
zināšanas – par tehnoloģiskajām iekārtām, to veidiem, funkcionalitāti un pielietojumu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskajos procesos, prasībām un priekšnosacījumiem iekārtu izmantošanai ēdināšanas uzņēmumu darbībā;
prasmes – izmantot konkrētu tehnoloģisko aprīkojumu dažādu tehnoloģisko procesu realizēšanai ēdināšanas uzņēmumā;
kompetence – pilnveidot vai izveidot ražošanas procesu, izvēloties atbilstošās tehnoloģiskās iekārtas.
1. Ēdināšanas uzņēmumu projektēšanas pamati.
2. Vispārīgās ziņas par iekārtām un inventāru. Mehānisko iekārtu iedalījums; šķirošanas – kalibrēšanas iekārtas.
3. Mazgāšanas un tīrīšanas iekārtas.
4. Sagriešanas iekārtas.
5. Gaļas malšanas iekārtas, gaļas irdinātāji, kuteri to uzbūve un darbības princips.
6. Maisīšanas, mīcīšanas, formēšanas, marinēšanas iekārtas, šķirošanas galdi, priekšmazgāšanas dušas.
7. Ēdienu vārīšanas katli, krāsnis to uzbūve un darbības princips.
8. Kūpināšanas iekārtas, malkas kamīnkrāsns, mikroviļņu krāsns, elektriskās pannas to uzbūve un darbības princips.
9. Elektriskā plīts, gāzes plīts, indukcijas plīts, fritēšanas iekārtas, grili, tosteri u.tml.
10. ekārtas produktu uzglabāšanai siltumā, retermizācijas iekārtas, termolampas un termosistēmas, tvaikošanas iekārtas.
11. Marmīti, termovitrīnas, termogaldi, šķīvju sildītājs, galda pannas to darbības princips.
12. Aukstuma iekārtu raksturojums, veidi, uzbūve un darbības princips.
13. Aukstuma vitrīnas un aukstuma letes, aukstuma galdi, saldēšanas vitrīnas un saldēšanas letes.
14. Bāru iekārtas: mehāniskās iekārtas, aukstuma iekārtas, sadales iekārtas to uzbūve un darbības princips.
15. Nemehāniskās iekārtas, transportēšanas iekārtas to tehnoloģiskais uzdevums un darbības princips.
16. Palīgiekārtas un palīgierīces.
Jābūt nostrādātiem praktiskiem darbiem un semināriem; uzrakstītiem četriem kontroldarbiem, izstrādātām un aizstāvētām referātam par izvēlēto tehnoloģisko iekārti. Akumulējošā eksāmena vērtējums veidojas no semestra laikā iegūtā vērtējuma: kontroldarbi, referāts un mutiskā uzstāšanos.
1. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. No idejas līdz tās realizēšanai. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2001. 918 lpp.
2. Ruciņš M. Profesionālās lielvirtuvju iekārtas. Jelgava: LLU, 2000.
1. Baraban R.S. Durocher J.F. Succesful restaurant design. 3rd ed. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2010. 304 lpp.
2. Blija A., Īriste S., Zepa I. Higiēnas praktikums ēdināšanas uzņēmumos. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007. 79 lpp.
3. Katsigris C., Thomas C. Design and equipment for restaurant and foodservice: a management view. New York: John Wiley&Sons, 2006. 560 lpp.
4. Plunket D., Reid O. Detail in contemporary bar and restaurant design. London: Laurence King Publishing, 2013. 192 lpp.
1. Rokasgrāmata ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem I. Millere, L. Medne, R.Riekstiņa-Dolģe u.c. Sastādījusi I. Millere. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007. 176 lpp.
2. Иванникова Е. И., Иванникова Т. В., Семенова Г. В. Барное дело. Москва: ACADEMA, 2012. 49 стр.
Obligātais studiju kurss PTF profesionālās bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības" pilna laika studentiem 5. semestrī, nepilna laika – 6. semestrī. Studiju kurss noslēdzas ar akumulējošo eksāmenu.