Kursa kods PārZ6020
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
PārZ3065, Lauksaimniecības produktu pārstrāde
Maģistranti iegūst zināšanas par piena un gaļas ķīmisko sastāvu, to ietekmējošajiem faktoriem. Iepazīstas ar pastāvošo likumdošanu piena un gaļas kvalitātes kontrolē, pasākumiem lopkopības izejvielu sastāva un kvalitātes nodrošināšanā. Maģistranti gūst zināšanas par piena un gaļas apstrādes procesiem, lauksaimniecības izejvielu sastāva izmaiņām un nozīmi uzturproduktu ražošanā.
Pēc kursa studijām studentam būs:
• teorētiskās zināšanas par lopkopības produktu kvalitāti, pārstrādes nosacījumiem un to ietekmējošiem faktoriem;
• prasmes noteikt izejvielas kvalitātes ietekmējošos faktorus, izvērtēt gatava produkta kvalitāti;
• kompetence: vērtēt izejvielas kvalitāti un piemērotību turpmākai pārstrādei, produktu pārstrādei izvēlēties atbilstošus pārstrādes procesus.
1 Piena ķīmiskais sastāvas, to ietekmējošie faktori.
2 Piena kvalitātes rādītāji, likumdošana.
3 Piena sastāva un kvalitātes mainība piena pirmapstrādes un uzglabāšanas laikā saimniecībās.
4 Pasākumi piena kvalitātes saglabāšanai saimniecībās, dažādu valstu pieredze.
5 Piena apstrādes procesi, to ietekme uz piena sastāvu un īpašībām.
6 Piena sastāva nozīme piena produktu ražošanā.
7 Skābpiena produktu, siera un sviesta ražošanas īpatnības.
8 Piena konservu ražošana, piena blakusprodukti lopkopībā, pārtikā un farmācijā.
9 Gaļas ķīmiskais sastāvas, to ietekmējošie faktori.
10 Gaļas kvalitāte, likumdošana.
11 Kaušana, tās veidi, ietekme uz gaļas kvalitāti.
12 Gaļas pirmapstrāde, perspektīvie risinājumi.
13 Gaļas apstrādes procesi,to ietekme uz produkta kvalitāti.
14 Gaļas produktu ražošanas tehnoloģiskās īpatnības.
15 Izejvielas, tehnoloģiskie palīglīdzekļi un pārtikas piedevas gaļas produktu ražošanā.
16 Gaļas blakusprodukti, izmantošanas iespējas.
Eksāmens. Nostrādāti un atbildēti laboratorijas darbi, apgūts studiju kursa lekciju materiāls.
1. Ciproviča I., Ozola L. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
2. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 93 lpp.
3. Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitane I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām. Jelgava, 2008, 31.-33. lpp.
4. Алехина Л.Т., Болъшакова. А.С. Технология мяса и мясопродуктов. Москва: Агропромиздат, 1998. 576 с.
1. Likumi. Tiešsaites pakalpojums. Pieejams: http://www.likumi.lv
2. Govs šķirnes [tiešsaiste] [skatīts 23.03.2015.]. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv/v/lv/ciltsdarbs/parraudziba/piena/govis/Hol.doc
3. Kampuse S., Grāmatiņa I., Kunkulberga D., Ciproviča I., Marčenkova T. Ceļvedis mājražošanā. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultācijas un izglitības centrs, 2015. 78 lpp.
1. Praktiskais Latvietis. Rīga: Lauku Avīze. 1992-. ISSN 1407-3358.
2. International Dairy Journal. Published by Elsevier Science. ISSN: 0958-6946. [Skatīts 07.11.2011.]. Pieejams datubāzē Science Direct: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09586946
3. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
Obligātais kurss – Lauksaimniecības fakultātes profesionālās augstākas izglītības maģistra studiju programmas un akadēmiskās izglītības maģistra studiju programmas „Lauksaimniecība” studentiem.