Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Ievads pārtikas rūpniecībā |
Kursa kods | PārZP029 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 120 |
Kursa apstiprinājuma datums | 13/04/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Ph.D., doc. Sanita Sazonova |
|
Priekšzināšanas | |
PārZ1014, Higiēnas prasības uzņēmumā |
|
Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
PārZR001 [GPARR001] Ievads pārtikas rūpniecībā |
|
Kursa anotācija | |
Studiju ursa mērķis ir apgūt praktiskās iemaņas par konkrēto pārtikas uzņēmuma darbību un ražoto pārtikas produktu sortimentu, tehnoloģiskajām iespējām un sanitārās higiēnas prasībām. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Iegūst zināšanas un kritisku izpratni par konkrētās pārtikas nozares uzņēmuma ražošanas procesa organizāciju, tehnoloģisko procesu kvalitātes pārvaldību un sanitārās higiēnas prasībām – prakse uzņēmumā.
Prasmes spēt patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju – prakse uzņēmumā, prakses atskaites sagatavošana un aizstāvēšana. Kompetences prast skaidrot uzņēmumā notiekošos pārtikas produktu ražošanas procesus, kā arī novērtēt sanitārās higiēnas stāvokli uzņēmumā - prakses atskaites aizstāvēšana. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1. Vispārīgās ziņas par uzņēmumu.
1.1. Uzņēmuma nosaukums, uzņēmējdarbības veids, atrašanās vieta, specializācija; Uzņēmuma struktūra, tai skaitā kvalitātes vadības nodaļa, laboratorija, R&D nodaļa, ražošanas nodaļa un citas – dot uzņēmuma pārvaldības shēmu. 1.2. Galvenā/-ās ražošanā izmatotā/-tās izejviela/-as, to iedalījums un īss raksturojums un to kvalitātes dokumentācija. 1.3. Ražotās produkcijas veidi, to īss raksturojums, galvenie kvalitātes rādītāji, pārdošanas vietas un apjoms. 2. Darba vietas raksturojums (students apkopo informāciju par ražošanas nodaļā realizētajiem procesiem, neraksturojot visu uzņēmuma ražošanas tehnoloģisko procesu kopumā). 2.1. Ražošanas procesa nosaukums un tā nozīme produkta ražošanas tehnoloģiskā procesa realizācijā; 2.2. Ražošanas procesa īss raksturojums – tehnoloģiskie parametri, izmantotās iekārtas; 3. Higiēnas prasības uzņēmumā un prasības darbiniekam. Iekārtu un telpu sanitārā apstrāde (tīrīšanas biežums, izmantotie līdzekļi, atbildīgā persona) uzņēmumā. 4. Praktikanta secinājumi un priekšlikumi par darba efektivitātes uzlabošanu darba vietā. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Prakses laikā studenti gatavo prakses pārskatu, atgriežoties no prakses, publiski to aizstāv. Pēc aizstāvēšanas saņem prakses novērtējumu - ieskaite. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Students saskaņā ar prakses programmu sagatavo prakses atskaiti. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studiju kursa ieskaites vērtējums ir atkarīgs no prakses atskaites vērtējuma. Students ieskaiti par praksi var iegūt, ja vismaz 70% no prakses atskaitē nepieciešamās informācijas ir iekļauti un atbilstoši aprakstīti. | |
Obligātā literatūra | |
Kampuse S., Kļava D., Ķince T., Muižniece–Brasava S., Straumīte E., Zagorska J. Metodiskie norādījumi prakšu īstenošanai pārtikas tehnoloģijas fakultātē LLU. Jelgava, 2020. 24 lpp. | |
Papildliteratūra | |
Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Pamatprincipi un terminu vārdnīca: LVS EN ISO 9000:2015. Rīga, Latvijas Standarts, 2015, 51 lpp. Noformēšanas vadlīnijas, https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
www. dzirnavnieks.lv/
www.balticovo.lv www.baltais.lv www.preilusiers.lv/ www.lb.lv www.orkla.lv www.foodunion.lv/ |
|
Piezīmes | |
Obligāta profesionālā prakse otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika un ierobežotās izvēles studiju kurss akadēmiskās studiju programmas “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” studentiem. |