Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas produktu nekaitīgums |
Kursa kods | PārZ6003 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 32 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa Dr. sc. ing., asoc. prof. Dace Kļava |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa ietvaros tiek apskatīti iespējamie pārtikas produktu piesārņojumi un tā ietekme uz patērētāja veselību. Studenti iegūst teorētiskas un praktiskas iemaņas piesārņojuma noteikšanai pārtikas produktos un to atspoguļojumu likumdošanā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas un izpratne par pārtikas produktu mikrobioloģisko drošību, to bojāšanu izsaucošajiem mikroorganismiem.
Prasmes izvērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko piesārņojumu, atbilstoši standartametodēm. Kompetence izvēlēties atbilstošas metodes, lai analizētu pārtikas mikrobioloģisko drošību un iegūto rezultātu kompetenta izvērtēšana. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Pārtikas produktu piesārņojuma veidu raksturojums. Riska analīze.
2 Mikroorganismu attīstības noteicošie faktori. 3 Pārtikas produktu mikrobioloģiskais piesārņojums. 4 Pārtikas produktu mikrobioloģiskais piesārņojums. 5 Patogēno mikroorganismu raksturojums. 6 Patogēno mikroorganismu raksturojums. 7 Patogēno mikroorganismu noteikšanas metodes pārtikas produktos. 8 Patogēno mikroorganismu noteikšanas metodes pārtikas produktos. 9 Mikroskopiskās sēnes un to veidotie toksīni (aflotoksīni, patulīns, ergotisms u.c.) pārtikas produktos. 10 Mikroskopiskās sēnes un to veidotie toksīni (aflotoksīni, patulīns, ergotisms u.c.) pārtikas produktos. 11 Pārtikā esošās kaitīgās vielas un to iespējamā bīstamība cilvēkiem. 12 Pārtikas alerģija. 13 Veselībai kaitīgo vielu veidošanās izejvielu tehnoloģiskās apstrādes rezultātā. 14 Pārtikas apstarošana. 15 Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanu reglamentējošie normatīvie akti. 16 Patstāvīgā darba aizstāvēšana. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Studiju kursā semestra laikā studenti piedalās semināros, izstrādā un aizstāv patstāvīgo darbu un sekmīgi nokārto eksāmenu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne" : mācību materiāls / Vizma Nikolajeva. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2007. 130 lpp. : il., tab. ; 30 cm. ISBN 9789984802510.
2. Wallace, Carol A. Food safety for the 21st century : managing HACCP and food safety throughout the global supply chain / Carol A. Wallace, William H. Sperber, Sara E. Mortimore. Chichester : Wiley-Blackwell, 2011. xxiii, 328 lpp. : il., tab. ; 25 cm. ISBN 978 3. Schmidt, Ronald H. Food safety handbook / Ronald H. Schmidt and Gary E. Rodrick. Hoboken, New Jersey : Wiley Interscience, c2003. XIII, 850 lpp. : il. ; 25 cm. ISBN 0471210641. |
|
Papildliteratūra | |
1. Food microbiology / editor Thomas J. Montville. Boca Raton, FL : CRC Press, 1987. 2 sēj. : il., tab., diagr., sh. ISBN 0849364744 (set). 2. Jay J.M. Modern food microbiology / M. J. Loessner,D. A. Golden. New York: Springer, c2005. 790 p. :il.; ISBN 0-387-23180-3. | |
Piezīmes | |
Izvēles studiju kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes maģistratūras studiju programmā „Pārtikas zinātne”. |