Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Alternatīvie procesi
Kursa kods PārZ5028
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 6
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 6
Laboratorijas darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 16/02/2016
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince
Dr. sc. ing., prof. Ruta Galoburda

Priekšzināšanas
PārZ5021, Pārtikas likumdošana
Kursa anotācija
Studenti apgūst alternatīvo metožu pamatprincipus un lietošanas iespējas pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai. Produktu apstrāde augstā spiedienā. Pārtikas produktu apstarošana. Augstsprieguma strāvas impulsu lietošanas iespējas. Procesi pārtikas produktu virsmas apstrādei – intensīvs gaismas, ultravioletais vai infrasarkanais starojums. Produktu apstrāde tiešā elektromagnētiskajā laukā. Membrānu procesi.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas par alternatīvo procesu pamatprincipiem, to nozīmi pārtikas produktu nekaitīguma nodrošināšanā. Kontroldarbs.
Prasmes kritiski analizēt procesa pielietošanas iespējas, sagatavot un prezentēt informatīvu materiālu par alternatīvām pārtikas produktu apstrādes metodēm. Prezentācija par eksperimentālā darba plānu un tā realizēšana. Kompetences - argumentēt un izskaidrot dažādu metožu priekšrocības un trūkumus. Zinātniskā raksta manuskripts un recenzija.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas.
1.Jaunu tehnoloģiju attīstības virzieni pārtikas nozarē. Jaunās tehnoloģijas no likumdošanas un higiēnas viedokļa. Produktu apstrāde augstā spiedienā - tehnoloģijas būtība un iekārtas, ietekme uz produktiem, mikroorganismiem un fermentiem. Produktu apstrāde tiešā elektromagnētiskā lauka iedarbībā – dielektriskā sildīšana, mikroviļņi, ultraskaņa. Mūsdienīgas kaltēšanas metodes. Jaunākās tehnoloģijas dzesēšanas un saldēšanas procesu intensifikācijai. Alternatīvās tehnoloģijas pārtikas produktu uzglabāšanas laika pagarināšanai. Jaunākie sasniegumi pārtikas produktu alternatīvajā apstrādē. (3 h)
2.Pārtikas produktu apstarošana. Saistītā likumdošana. Pārtikas produktu apstarošanas ietekme uz produktu uzturvērtību. Procesi pārtikas produktu virsmas apstrādei – intensīvs gaismas, ultravioletais vai infrasarkanais starojums. Jaunas membrānu procesu pielietošanas iespējas. Minimālā pārtikas produktu apstrāde. (3 h)
3.Kontroldarbs (1 h)

Semināri
1.Seminārs – prezentācija par pētījuma eksperimentālo plānu (izvēlētās apstrādes metodes raksturojums, novērtēšanas kritēriju atlase un metožu raksturojums, pētījuma shēma). (2 h)
2.Seminārs – prezentācija par eksperimentālā darba rezultātiem. (3 h)

Laboratorijas darbi Eksperimentālais darbs laboratorijā. (12 h)
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Akumulējoša eksāmena vērtējuma ieguvei studentam jāpiedalās praktiskajās nodarbībās, sekmīgi jāuzraksta teorijas kontroldarbs, jāsagatavo un publiski jāaizstāv prezentācijas par eksperimentālā darba plānu un darba rezultātiem, jāiesniedz zinātniskā raksta manuskripts un recenzija.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Jāsagatavo eksperimentālā darba plāns, jāveic eksperimentālais darbs laboratorijā, jāsagatavo un jāprezentē zinātniskā raksta manuskripts.
Obligātā literatūra
1.Galoburda R., Rakčejeva T. Pārtikas apstrādes alternatīvie procesi. Jelgava: LLU, 2008. – 92 lpp.
2.Emerging Technologies for Food Processing. Ed. by Da-Wen Sun. Elsevier, 2005, 771 p. 3.Fellows P.J. Food Processing Technology: Principles and practice. Woodhead Publishing, CRC Press, 2009. – 913 p.
Papildliteratūra
1.Balasubramaniam V.M., Barbosa-Cánovas G. V., Lelieveld H. L.M. (2016) High Pressure Processing of Food: Principles, Technology and Applications. New York, NY: Springer Verlag, 762 p.
2.Food Science and Technology (2017) Ed. by G. Campbell-Platt. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 564 p. 3.Toledo R. T., Singh R. K., Kong F. (2018) Fundamentals of Food Process Engineering. Cham: Springer International Publishing. 449 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1.Science Direct datubāze (www.sciencedirect.com) 2.Wiley Online Journals datubāze
Piezīmes
Obligātais studiju kurss PTF maģistrantūras studiju programmas “Pārtikas zinātne”.