Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Lopkopības produktu ražošana un pārstrāde IV
Kursa kods LauZ4162
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 14/09/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska
Dr. phys., Lilija Markeviča

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa „Lopkopības produktu ražošana un pārstrāde” ietvaros studenti apgūst zināšanas par lopkopības produktu (piens, gaļa), iegūšanas, ražošanas un pārstrādes īpatnībām un nosacījumiem, kā arī par iegūto produktu kvalitāti un nozīmi uzturā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
•teorētiskās zināšanas par lopkopības produktu pārstrādes pamatiem.
•prasmes noteikt dzīvnieku valsts izejvielu un gatavo produktu kvalitāti. •kompetences: pielietojot studiju kursa ietvaros iegūtās teorētiskās zināšanas, vērtēt dzīvnieku valsts izejvielu kvalitāti un piemērotību turpmākai pārstrādei.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Piena ķīmiskais sastāvs, tā raksturojums un nozīme uzturā
2 Neraksturīgas un nevēlamas vielas pienā, to ietekme uz cilvēka veselību un piena produktu ražošanu
3 Piena apstrāde pēc iegūšanas.
4 Piena kvalitātes rādītāju raksturojums.
5 Piena separēšana. Krējuma un vājpiena iznākums.
6 Piena termiskā apstrāde, mērķi, veidi un uzdevumi.
7 Skābpiena produktu raksturojums un ražošana.
8 Piena produktu ražošanas analīze Latvijā.
9 Gaļas rūpniecības nozīme un tās saistība ar citām rūpniecības nozarēm.
10 Gaļas ķīmiskais sastāvs atkarībā no dzīvnieku veida, sugas, vecuma, dzimtas, barošanas veida.
11 Liellopu pārstrādes tehnoloģiskā procesa pamatoperācijas. Liellopu liemeņu klasifikācija.
12 Cūku pārstrādes tehnoloģiskā procesa pamatoperācijas. Cūku liemeņu klasifikācija.
13 Aitu pārstrādes tehnoloģiskā procesa pamatoperācijas. Aitu liemeņu klasifikācija.
14 Gaļas un gaļas produktu siltumapstrāde, konservēšana ar dūmgāzēm, dūmgāzu ķīmiskais sastāvs.
15 Desu izstrādājumu raksturojums. 16 Gaļas pusfabrikātu iedalījums, to īss raksturojums.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens. Studentiem semestra laikā sekmīgi jāuzraksta plānotie kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
Obligātā literatūra
1. Ciproviča I., Ozola L. (2002). Piena pārstrādes tehnoloģija. – Jelgava: LLU PTF, –247 lpp.
2. Kārkliņa D., Ciproviča I. (2008). Pārtikas produktu tehnoloģija. Latvijas Universitāte, – 93.lpp.
3. Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitane I. (2008). Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām. Jelgava, 31-33 lpp. 4. Алехина Л.Т., Болъшакова. А.С. (1998). Технология мяса и мясопродуктов. – М. : Агропромиздат, – 576 с.
Papildliteratūra
1. Likumi: [Elektroniskais resurss]. – Tiešsaites pakalpojums. – Pieejas veids „tīmeklis” WWW.URL: www.likumi.lv 2. Govs šķirnes: [Elektroniskais resurss]. – Tiešsaites pakalpojums. – Pieejas veids „tīmeklis” WWW.URL: http://www.ldc.gov.lv/v/lv/ciltsdarbs/parraudziba/piena/govis/Hol.doc
Periodika un citi informācijas avoti
1. Praktiskais latvietis. Praktiskais Latvietis. Rīga : Lauku Avīze. ISSN 1407-3358.
2. Internation Dairy Journal. ISSN: 0958-6946 Imprint: ELSEVIER 3. Agrotops. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
Piezīmes
Priekšmets iekļauts Lauksaimniecības fakultātes profesionālās studiju programmaš "Lauksaimniecība" Uzņēmējdarbība lauksaimniecībā virziena un bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" zootehnikas virziena studentiem obligātajā daļā 8. semestrī un kā studiju priekšmeta "Lopkopības produktu ražošana un pārstrāde" viena daļa.