Kursa kods VeteB036
Kredītpunkti 4
Zinātnes nozareVeterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozarePārtikas higiēna
Kopējais stundu skaits kursā60
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits0
Laboratorijas darbu stundu skaits32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits52
Kursa apstiprinājuma datums20.12.2023
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas un vides higiēnas institūts
Dr. med. vet.
PārZB013, Pārtikas produktu tehnoloģijas pamati
Vete4073, Pārtikas higiēna un inspekcija I
Vete4107, Infekcijas slimības I
VeteB025, Parazitoloģija un invāzijas slimības I
VeteB026, Parazitoloģija un invāzijas slimības II
VeteB032, Infekcijas slimības I
VeteB033, Infekcijas slimības II
Vete4074 [GVET4078] Pārtikas higiēna un inspekcija II
Studiju kursā veterinārmedicīnas studenti iepazīstas ar dažādu dzīvnieku izcelsmes (gaļas, piena, zivju, olu, medus) un augu valsts produktu kvalitātes un nekaitīguma prasībām. Studenti iegūst izpratni par dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas higiēnu, kā arī oficiālās kontroles procedūrām tās nekaitīguma nodrošināšanai. Praktiski studenti iepazīstas ar dažādām metodēm, dzīvnieku pārtikas kvalitātes un nekaitīguma noteikšanai, un pieņem lēmumus par pārtikas derīgumu lietošanai cilvēku uzturā.
Zināšanas - par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem, dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām, kā arī par pārtikas piesārņojuma cēloņiem un to novēršanas iespējām pārtikas apritē – 2 kontroldarbi.
Prasmes – pārtikas nekaitīguma kontroles veida un metodes izvēle, paraugu noņemšana laboratoriskajai testēšanai un iegūto rezultātu izvērtēšana, specifisku, pārtikai piemērojamo higiēnas prasību nepieciešamības skaidrošana, prasmes diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem, rekomendāciju sniegšana pārtikas drošības uzlabošanai – laboratorijas darbi;.
Kompetence izvēlēties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu, par pārtikas produkta nekaitīgumu un derīgumu cilvēku patēriņam – KEGA darbs.
1. Gaļas kvalitāti ietekmējošie faktori. Post-mortem bioķīmiskie procesi. Stress, tā ietekme uz gaļas kvalitāti – 2 h.
2. Gaļas mikrobioloģija. Gaļas bojāšanās procesi. Mikrobioloģiskie kritēriji – 14 h.
1. kontroldarbs 1 h.
3. Laba ražošanas prakse, laba higiēnas prakse. HACCP. Higiēnas novērtējums pārtikas uzņēmumos – 4 h.
4. Specifiskais riska materiāls (SRM). Transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE), to nozīme pārtikas higiēnā – 2 h.
5. Atliekvielas. To rašanās cēloņi un ietekme uz cilvēka veselību. Atliekvielu kontrole kautuvēs – 2 h.
6. Zivis un zvejas produkti, to kvalitāti ietekmējošie faktori, svaiguma un nekaitīguma indikatori – 6 h.
7. Ievads piena higiēnā. Piena un piena produktu kontaminācija, tā cēloņi, pieļaujamās normas un kontrole – 6 h.
8. Mājputnu olas, to kvalitāte un nekaitīgums – 4 h.
2. kontroldarbs 1h.
9. Bišu medus un citi bišu produkti. Bišu medus kvalitāte un nekaitīguma prasības – 6 h.
Jāapmeklē 80% kontaktstundu, ieskaitot laboratorijas darbus. Sekmīgi nokārtoti divi kontroldarbi, viens Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbs un eksāmens.
Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbs par vienu problēmsituāciju, kuras ietvaros studentam jāveic padziļināta literatūras analīze. Darbs sastāv no nodaļām: Ievads; Materiāls un metodes; Rezultāti; Diskusija; Secinājumi un Izmantotās literatūras saraksts. Darbā obligāti jāizmanto vismaz 5 zinātniskās publikācijas. Apjoms vismaz 10 lpp. Darbs jāiesniedz kursa vadītāja noteiktajā termiņā.
Studentu prasmes tiek vērtētas atbilstoši laboratorijas darbos uzdoto uzdevumu noteiktajai kārtībai.
Studiju kursa kontroldarbi un KEGA tiek vērtēti atbilstoši LBTU Studiju nolikumā norādītajiem 10 ballu sistēmas skalas kritērijiem.
Lai pielaistu eksāmenam, jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem kontroldarbiem un iesniegtam KEGA darbam.
Eksāmens tiek organizēts rakstiski, tiek vērtēts 10 baļļu sistēmā, zemākā sekmīgā atzīme tiek piešķirta, ja ir pareizi atbildēti vizmas 50% no visiem jautājumiem.
1. Erkmen O. 2021. Microbiological analysis of food and food processing environments. London: Academic Press Inc. 600 p.
2. Collins D.S., Huey R.J. 2015. Gracey’s meat hygiene. Chichester, West Sussex, UK: John Wiley & Sons Inc. 329 p.
3. Wallace C.A., Sperber W.H., Mortimore S.E. 2018. Food safety for the 21st century: Managing HACCP and Food safety throughout the global supply chain. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons Inc. 496 p.
1. Hoorfar J. 2012. Case studies in food safety and authenticity: lessons from real-life situations. Cambridge: Woodhead Publishing. 360 p
Sofos J. 2015. Advances in Microbial Food Safety, Vol.2. Cambridge:Woodhead Publishing, 416 p.
3. Hui Y.H. 2015. Plant sanitation for food processing and food service. Boca Raton: CRC Press. 1327 p.
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. Pieejams http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135. Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135
3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X
4. Meat Science. Published by Elsevier Science. ISSN: 0309-1740. Pieejams LLU tīklā: http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740
Obligātais kurss otrā cikla profesionālās augstākās izglītības studiju programmā Veterinārmedicīna