Kursa kods PārZ3011
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Ķīmi1010, Organiskā ķīmija I
Ķīmi3005, Bioķīmija
PārZ1003, Pārtikas izejvielu bioloģija
PārZ3010, Mikrobioloģija I
Studenti iegūst padziļinātas zināšanas par dažādu mikroorganismu pielietojumu pārtikas produktu ražošanā, iepazīstās ar raksturīgāko pārtikas produktu mikrofloru, tās izmaiņām produktu uzglabāšanas laikā un mikrobiālās izcelsmes defektu rašanos pārtikas produktos.
Pēc kursa studijām studentam būs:
Teorētiskas zināšanas un izpratne par mikroorganismu metabolītu izmantošanu pārtikas sistēmās, pārtikas produktu mikrobioloģisko drošību un nekaitīgumu – lekcijas un kontroldarbi.
Prasme veikt pārtikas produktu mikrobioloģiskās analīzes, kā arī analītiski izvērtēt iegūtos rezultātus – laboratorijas darbi.
Kompetences par pārtikas produktu mikrobioloģisko testēšanu spēkā esošajai likumdošanai – lekcijas, laboratorijas darbi un patstāvīgais darbs.
1. Svaigpiena mikrobiālās piesārņošanās avoti. Svaigpiena mikrofloras raksturojums. 1. laboratorijas darbs Piena mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
2. Atdzesētās gaļas mikrobiālās piesārņošanās avoti. Gaļas produktu mikrofloras raksturojums. 2. laboratorijas darbs Desu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
3. Olu un olu produktu mikrofloras raksturojums. Svaigu zivju mikrofloras raksturojums. 3. laboratorijas darbs Olu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
4. Zivju produktu mikroflora. Graudu epifītā mikroflora. 1. kontroldarbs. 4. laboratorijas darbs Sauso pārtikas produktu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
5. Miltu mikroflora. Miltu konditorejas izstrādājumu mikroflora. 5. laboratorijas darbs Konditorejas izstrādājumu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 3h)
6. Augļu mikroflora. Dārzeņu mikroflora. 6. laboratorijas darbs Augļu sulu mikrobioloģisikā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 4h)
7. Bezalkoholisko dzērienu un alus mikroflora. Patogēnie mikroorganismi dzīvnieku valsts izejvielās un produktos. 7. laboratorijas darbs Dzērienu mikrobioloģiskā kontrole. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 4h)
8. Patogēnie mikroorganismi augu valsts izejvielās un produktos. 2. kontroldarbs. (Lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 1h)
Ieskaite. Studentiem semestru laikā sekmīgi jāuzraksta divi kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
Studenti patstāvīgi gatavojas kontroldarbiem par pārtikas produktu mikrobioloģisko piesārņojumu un laboratorijas darbu aizstāvēšana, analizējot iegūtos rezultātus par pārtikas produktos esošajiem mikroorganismiem.
Ja ir nostrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi un sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti abi kontroldarbi par teoriju, tad students iegūst ieskaiti priekšmetā.
1. Nikolajieva V. Pārtikas mikrobioloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007, 130 lpp.
2. Microbiology handbook. Dairy products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, c2009. - xiii, 173 lpp.
3. Microbiology handbook. Fish and seafood / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 258 lpp.
4. Microbiology handbook. Meat products / edited by Rhea Fernandes. - Leatherhead : Leatherhead Food International ; Cambridge : Royal Society of Chemistry, 2009. - xiv, 297 lpp.
Handbook of brewing : processes, technology, markets / edited by Hans Michael Eßlinger. - Weinheim : WILEY-VCH Verlag, 2009. - xxxi, 746 lpp.
Encyclopedia of microbiology / editor in chief Moselio Schaechter. - 3rd ed. - London : Academic Press, 2009. - 6 sēj.
Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas
Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem.