Kursa kods LauZ4098
Kredītpunkti 1.50
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā40
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits40
Kursa apstiprinājuma datums26.02.2019
Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts
Dr. agr.
LauZ2052, Barības līdzekļi
LauZ3145, Dzīvnieku ēdināšana
Vete2023, Dzīvnieku anatomija un fizioloģija
LauZK004 [GLAUK004] Dzīvnieku ēdināšana
Studenti veic barības vielu noteikšanu dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā. Aprēķina barības devas dzīvniekiem, veic lopbarības plānošanu dažādu sugu, vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem.
Kursa darba izstrādes rezultātā studenti iegūs zināšanas par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanu ražošanas apstākļos. Studenti pratīs aprēķināt lopbarības daudzumu un izanalizēt dzīvnieku barības devas konkrētā saimniecībā, būs kompetenti spriest, analizēt un aprēķinu veidā argumentēt, un izvēlēties labākās dzīvnieku ēdināšanas tehnoloģijas. Atbilstoši noformēšanas prasībām uzrakstīts un sekmīgi aizstāvēts kursa darbs.
1. Kursa darba noformēšanas prasības, darba mērķa izvirzīšana un uzdevumi tā sasniegšanai.
2. Tēmas izvēle un darba struktūras noteikšana.
3. Literatūras izvēle un konspektu sagatavošana.
4. Literatūras pamatojuma sagatavošana.
5. Izvēlētās tēmas datu materiāla ieguve.
6. Pētījuma vietas raksturojums.
7. Pētījuma dzīvniekiem izmantoto barības līdzekļu zootehniskais un ekonomiskais raksturojums.
8. Barības devu sastādīšanas principi pētījuma dzīvniekiem.
9. Barības devu analīze.
10. Lopbarības vajadzība un ražošanas plānošana pētījuma dzīvniekiem.
11. Lopbarības ražošanas plāna sastādīšana dažāda vecuma un produktivitātes grupu dzīvniekiem.
12. Rezultātu analīze un ekonomiskais pamatojums.
13. Secinājumu un priekšlikumu izstrāde.
14. Kursa darba labošana un pilnveidošana
15. Kursa darba noformēšana un iesniegšana.
16. Kursa darba prezentācija un aizstāvēšana.
Sekmīgs novērtējums par izdrukātu, iesniegtu un mutiskā prezentācijā aizstāvētu kursa darbu.
Patstāvīgi raksta kursa darbu, veic aprēķinus un tos analizē, veido studētās literatūras kopsavilkumu.
Students sekmīgu atzīmi par kursa darbu var iegūt, ja izpildīts darba apjoms vismaz 15 lpp. A4 formāta, ar 30% studētās literatūras kopsavilkumu (12-15 literatūras avoti). Ir sastādīta un analizēta, vismaz viena dzīvnieku barības deva. Kursa darbs uzrakstīts atbilstoši fakultātes izstrādātajām studiju darbu metodiskajām prasībām. Sagatavota prezentācija un mutiski aizstāvēts darbs.
1. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004. 363 lpp. Ir LLU FB 10 eks.
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp. Ir LLU FB 85 eks.
3. Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga: Zvaigzne, 1987. 211 lpp. Ir LLU FB 153 eks.
4. Latvietis J., Sprūžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU,1998. 28 lpp. Ir LLU FB 5 eks.
5. Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp. Ir LLU FB 24 eks.
6. Degola. L.,Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. Jelgava: SIA Drukātava, 2016. 52 lpp. ISBN 978-9984-48-219-4Ir LLU FB 13 eks.
7. Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava: Proventus Farms Pluss, 2007. 289 lpp. Ir LLU FB ~100 eks
8. Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava: LLU, 2000. 47. lpp. Ir LLU FB 54 eks.
1. Latvietis J. Lopbarība. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 308 lpp. ISBN 978-9984-48-096-1 Ir LLU FB 55eks.
2. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
3. Minerālvielas liellopiem. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2016. 35 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
4. Studiju darbu noformēšanas noteikumi. http://www.lf.llu.lv/sites/lf/files/2018-01/Stud_darbu%20noformejums_2016-1.pdf
5. NRC Nutrient requirements of swine. 11th rev.ed. Washington: The National Academies Press, 2012. 400 p https://www.nap.edu/catalog/13298/nutrient-requirements-of-swine-eleventh-revised-edition
6. Patience J.F., Thacker P.A., de Lange C.F.M. Swine nutrition guide. 2nd edition. Canada: Published by Prairie Swine Centre Inc., 1995. 274 p. http://www.prairieswine.com/publications-psc/pdf-sng/PREFACE.PDF
1. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
3. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science. Print ISSN 0021-8812, Online ISSN 1525-3163
Profesionālā bakalaura grāda ieguvei Lauksaimniecībā, kvalifikācijai Ciltslietu zootehniķis.