Kursa kods Ķīmi2012
Kredītpunkti 6.75
Zinātnes nozareĶīmija
Zinātnes apakšnozareOrganiskā ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā180
Lekciju stundu skaits36
Laboratorijas darbu stundu skaits36
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits108
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr.chem.
Ķīmi2016, Neorganiskā un analītiskā ķīmija I
ĶīmiB008 [GKIMB008] Organiskā ķīmija
Studiju kursā „Organiskās ķīmija” studenti iegūst zināšanas par pārtikā izplatīto organisko savienojumu – spirtu, fenolu, aldehīdu, ketonu, amīnu, karbonskābju un polifunkcionālo savienojumu uzbūvi, īpašībām un izplatību dabas un pārtikas produktos; pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Tās var būt gan vielas ar vairākām funkcionālajām grupām, gan salikti, gan polimēri savienojumi; apgūstot savienojumu ķīmisko īpašību pierādīšanu.
Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo karbonskābju, hidroksiskābju, aminoskābju, tauku, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas un attīrīšanas metodēm – lekcijas un kontroldarbi;
prasmes noteikt un attīrīt atsevišķus organiskos savienojumus – laboratorijas darbi;
kompetence – spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot dažādu procesu skaidrošanai, saistībā ar organiskām vielām – patstāvīgie un laboratorijas darbi.
1. Ievads organiskajā ķīmijā. Ogļūdeņražu uzbūve un īpašības. Ievads laboratorijas darbos. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbi – 4h).
2. Hidroksilgrupu saturoši savienojumi. 1. kontroldarbs - ogļūdeņražu uzbūve un īpašības. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbi – 4h).
3. Karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi. (Lekcija – 2h, laboratorijas darbi – 2h).
4. Karbonskābes un esteri. 2. kontroldarbs – Hidroksilgrupu, karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 4h).
5. Hidroksiskābes (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h).
6. Optiskā izomērija. Optiskā izomērija (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h).
7. Lipīdi, taukskābes. 3. kontroldarbs – Karbonskābes, esteri un hidroksiskābes. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 4h)
8. Tauki un eļļas. Polārie lipīdu steriņi. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbi – 4h)
9. Monosaharīdi. Disaharīdi. 4. kontroldarbs – Lipīdi, taukskābes, tauki un eļļas. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbi – 4h)
10. Polisaharīdi. 5. kontroldarbs – Monosaharīdi un disaharīdi. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h)
11. Nukleīnskābes. (Lekcija – 2h)
12. Aminoskābes. Hidroksiskābbju īpašības. 6. Kontroldarbs – polisaharīdi un nukleīnskābes. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbs – 2h).
13. Proteīni (Lekcija – 3h).
14. Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem pārtikā. 7. kontroldarbs – Aminoskābes un proteīni. Laboratorijas darbu protokolu aizstāvēšana (Lekcija – 3h, Laboratorijas darbs – 2h).
Eksāmenu var kārtot, ja:
• izstrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi (50%)
• sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti visi kontroldarbi (50%).
1. Studējošais patstāvīgi sagatavojas septiņiem kontroldarbiem, risinot uzdevumus.
2. Studējošais patstāvīgi sagatavo septiņus laboratorijas darbu protokolus un pēc darba izstrādes, tos pabeidz, lai to aizstāvētu.
Eksāmenu var kārtot tad, kad sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti septiņi kontroldarbi un aizstāvēti visi laboratorijas darbi. Ja kontroldarbu vidējā atzīme ir 8 balles un augstāk, tad studentam ir iespējams saņemt akumulējošā eksāmena vērtējumu.
Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2008. - 228 lpp.
Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2007. - 72 lpp.
I. Meirovics. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992. - 526 lpp.
Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p.
Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p.
König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S.
McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p.
Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p.
Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp.
Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p
Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c.
1. Food Science and Technology International.[tiešsaiste]. eISSN: 1532-1738. ISSN: 1082-0132. [skatīts 07.12..2011.] Pieejams Sage datubāzē: http:// http://fst.sagepub.com/
2. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams Science Direct datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” nepilna laika studentiem.