Kursa kods LauZ4097
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums09.04.2019
Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts
Dr. agr.
LauZ3053, Laukkopība
LauZ4146, Dzīvnieku fizioloģija
LauZ4241, Pļavkopība
Barības vielu noteikšana dzīvnieku ēdināšanā un produkcijas ražošanā. Barības izlietojums dzīvnieku produkcijas ražošanai. Pamatprincipi, prasības dzīvnieku ēdināšanas organizēšanā un plānošanā. Dzīvnieku ēdināšanas normēšana. Barības devu sastādīšana dažādu sugu vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem.
Iegūst zināšanas par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanu, par barības normēšanu un lietderīgu izmantošanu. Sekmīgi uzrakstīta ieskaite.
Studenti iegūs prasmes sastādīt barības devas dzīvniekiem un plānot barības ekonomisku izlietojumu. Sekmīga praktisko darbu izpilde.
Būs kompetenti diskutēt un argumentēt par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas nozīmīgumu produkcijas ražošanā. Sekmīgi uzrakstīta ieskaite.
1.Barības vielas, proteīna nozīme, sastāvs, normēšana, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
2. Ogļhidrāti, lipīdi, to nozīme, maiņa organismā, ietekme uz produkcijas kvalitāti, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
3. Minerālvielu, vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu maiņas process, normēšana, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
4. Barības vielu sagremojamība, ietekmējošie apstākļi, barības līdzekļu vērtēšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
5. Zaļbarība un rupjā barība, to veidi, izēdināšanas īpatnības dažādu sugu dzīvniekiem. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
6. Sulīgā barība, skābbarība, tās nozīme, izmantošana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
7. Lopbarības graudi, eļlas augu sēklas, pārtikas rūpniecības blakusprodukti, to nozīme un normēšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
8. Dzīvnieku izcelsmes produkti, kombinētā barība, raksturojums, lietošana un izēdināšanas tehnika. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
9. Lopbarības apstrāde pirms izēdināšanas, lopbarības ražošanas un izlietošanas plānošana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
10. Govju gremošanas trakta anatomiskās un fizioloģiskās īpatnības, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
11. Teļu ēdināšanas prasības, ēdināšanas tipi. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
12. Gaļas liellopu nobarošana, prasības, barības līdzekļu izvēle nobarošanai. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
13. Cūku ēdināšanas bioloģiskie pamati, ēdināšanas normas, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
14. Zirgu gremošanas fizioloģija, ēdināšanas normēšana, barības līdzekļu izvēle. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
15. Aitu un kazu ēdināšanas pamati, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 16. Putnu gremošanas trakta īpatnības, ēdināšanas normēšana, barības līdzekļi, ēdināšanas tehnika Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
Sekmīgi nostrādāti praktiskie darbi. Ieskaitē iegūta sekmīga atzīme.
Students patstāvīgi studē populārzinātnisko literatūru.
Students sekmīgu atzīmi par ieskaiti var iegūt, ja vismaz 50% jautājumu ir atbildēti pareizi.
Nostrādāto praktisko darbu novērtē saskaņā ar praktiskajā uzdevumā noteikto vērtēšanas kārtību. Bez sekmīgu praktisko darbu izpildes nevar kārtot ieskaiti.
1.Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004.363.lpp.
2.Latvietis J. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšana. 2.izd. Rīga: Zvaigzne, 1991. 197 lpp.
3.Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp.
4.Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga: Zvaigzne, 1987. 211.lpp.
5.Latvietis J., Sprūžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU, 1998. 28 lpp.
6.Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp.
7.Degola. L., Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. SIA Drukātava, ISBN 978-9984-48-219-4, 2016. 52. lpp.
1.Latvietis J. Lopbarība. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, ISBN 978-9984-48-096-1, 2013. 308. Lpp.
2. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47. Lpp.
3. Minerālvielas liellopiem. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2016. 35. lpp.
4.Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava: Proventus Farms Pluss, 2007. 289 lpp.
5.Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava, LLU, 2000. 47. lpp.
1. Populārzinātnisks žurnāls “Saimnieks”. Rīga : TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598.
2. Populārzinātnisks žurnāls “Agrotops” AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
LF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmai Lauksaimniecība, kvalifikācijai agronoms ar specializāciju laukkopībā.