Kursa kods PārZ6015

Kredītpunkti 3

Pārtikas derīguma analīze

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits6

Semināru un praktisko darbu stundu skaits18

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums16.02.2011

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Tatjana Ķince

Dr. sc. ing.

author asoc. prof.

Jeļena Zagorska

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ķīmi5006, Dabas vielu ķīmija

PārZ5021, Pārtikas likumdošana

PārZ5036, Pārtikas dizains

PārZ6001, Pārtikas piedevu pielietojums

Kursa anotācija

Studiju kursa “Pārtikas derīguma analīze” mērķis ir sniegt padziļinātas zināšanas par dažādu faktoru ietekmi uz pārtikas produktu bojāšanās procesiem, derīguma termiņa noteikšanu, tā aprēķinu un prognozēšanu. Kursa ietvaros tiek analizēti pārtikas produktu bojāšanās galvenie veidi un to identificēšanas metodes, ietverot iegūto rezultātu analīzi un interpretāciju. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pārtikas produktu bojāšanās procesu vadībai dažādās pārtikas nozarēs, apskatot ar to saistītos riskus, mikrobiālo drošību, menedžmentu, produktu izstrādi un realizāciju, kā arī patērētāju vajadzības. Kurss aptver arī jaunākās un inovatīvākās metodes pārtikas produktu bojāšanās procesu (mikrobioloģisko, ķīmisko un fizikālo) kontrolei, kā arī derīguma termiņa precīzai prognozēšanai, nodrošinot mūsdienīgu pieeju pārtikas kvalitātes un drošības saglabāšanai.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc studiju kursa studentiem būs:
Padziļinātas zināšanas un izpratne par procesiem, kas notiek pārtikas produktos uzglabāšanas laikā, pārtikas derīguma termiņa noteikšanu un tā pagarināšanas iespējām (semināri, patstāvīgais darbs, kontroldarbs);
Prasmes aprakstīt konkrētā pārtikas produkta bojāšanas veidus un faktorus (iekšējus un ārējus), variējot ar uzglabāšanas nosacījumiem, produkta receptūru, tehnoloģiju, kā arī izstrādāt konkrēta produkta derīguma termiņa noteikšanas grafiku; veikt derīguma termiņa prognozi izmantojot modelēšanas programmas un matemātiskos aprēķinus (praktiskie darbi, patstāvīgais darbs);
Kompetence izmantojot teorētiskas zināšanas un iegūtas prasmes noteikt derīguma termiņu konkrētam pārtikas produktam, definējot galvenos rādītājus, kas būtu jākontrolē produktā, nosakot kontroles biežumu, ja ir nepieciešams kā alternatīvu, pielietojot paātrinātu derīguma termiņa noteikšanas metodi; piedāvājot iespējamos risinājumus derīguma termiņa pagarināšanai kā arī veikt teorētisko derīguma termiņa aprēķinu (praktiskie darbi, patstāvīgais darbs).

Kursa saturs(kalendārs)

Pilna laika klātienes studijās:
1. ES un Latvijā spēkā esošas likumdošanas, kas reglamentē pārtikas produktu derīguma termiņu, kvalitāti, marķēšanas noteikumus, veselīguma norādes, to analīze un kritiskais izvērtējums, tirgū sastopamo marķējuma analīze, labi un slikti piemēri. Pārtikas produktu nekaitīguma kritēriji, to noteikšanas nepieciešamība un nozīme. Alergēni, to norādes nepieciešamība un nozīme. Derīguma termiņš: minimālais un galīgais, to noteikšanas mehānisms un galvenās atšķirības. Galvenie faktori, kas ietekme pārtikas produktu kvalitāti. Mitruma satura, ūdens aktivitātes, pH, oksidēšanas-reducēšanas potenciāla jēdziens, regulēšana un nozīme produktu derīguma termiņa nodrošināšanā. (L. 3h)
2. Praktiskie darbi (P.D. 4h). Likumdošanas analīze, uzdevumi par uzturvērtības aprēķinu. Uzdevums par uzturvērtības norādēm, aprēķini. Seminārs par iegūtiem rezultātiem.
3. Praktiskie darbi (P.D. 4h). Grupu darbs par pārtikas produkta kvalitāti ietekmējošiem iekšējiem faktoriem uz konkrētu produktu piemēra. Grupu darbs par pārtikas produkta kvalitāti ietekmējošiem ārējiem faktoriem uz konkrētu produktu piemēra. Seminārs par iegūtiem atzinumiem.
4. Dažādu pārtikas produktu bojāšanas veidi, nosakāmie kvalitātes parametri un
derīguma termiņa raksturojums. Reakcijas, kuras notiek pārtikas produktos uzglabāšanas laikā. Pārtikas produktu derīguma termiņa noteikšana. Pārtikas produktu paātrinātā uzglabāšanas laika noteikšanas metode. Uzglabāšanas laika modelēšanas pamatprincipi un derīguma termiņa prognozēšana. Dažādu modelēšanas programmu izmantošanas iespējas pārtikas produktu uzglabāšanas laika noteikšanai. Dažādu aprēķinu izmantošana bojāšanas procesu validācijai. (L. 3h)
5. Q10 koeficienta aprēķins, Arēniusa vienādojuma izveide un piemērotības izvērtējums, reakciju ātruma konstantu aprēķins. Nulles kārtas, pirmās kārtas vienādojumu pielietojums derīguma termiņa prognozei. (P.D. 4h)
6. Dažādu modelēšanas programmu izmantošana pārtikas produktu uzglabāšanas laika noteikšanai. Dažādu aprēķinu izmantošana bojāšanas procesu validācijai, D, Z, TDT un F vērtību aprēķins. (P.D. 4h)

7. Kontroldarbs. Izstrādātā patstāvīga darba rezultātu prezentācija, argumentēta diskusija par problēmas situāciju un iespējamiem risinājumiem. (S. 2h)

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Ieskaite.
Lai varētu kārtot ieskaiti, studentam:
• jāpiedalās praktiskajos darbos (100%), semināros (100%) un lekcijās (70%);
• jāuzraksta (vērtējumam ir jābūt vismaz “labi”) kontroldarbs (ietver sevī gan testa, gan atklātos jautājumus);

• jāizstrādā un publiski jāaizstāv patstāvīgais darbs (vērtējumam ir jābūt vismaz “labi”).

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studentam atbilstoši izvirzītājām prasībām jāsagatavo un publiski jāaizstāv prezentācija par uzdotā pārtikas produkta derīguma termiņa analīzi. Prezentācijā ir jāietver:
1) ņemot vērā produkta izstrādei izmantojamās izejvielās un iespējamo tehnoloģiju raksturot produkta iespējamos bojāšanas veidus un to cēloņus;
2) raksturot produkta bojāšanas faktorus;
3) sniegt informāciju par nosakāmiem kvalitātes rādītāji derīguma termiņa noteikšanai, kā arī raksturot izmantojamās metodes to priekšrocības un trūkumus;
4) definēt kvalitātes parametru noteikšanas periodiskumu;
5) izmantojot izsniegtus datus analizēt produkta kvalitātes izmaiņas to uzglabājot tradicionālos apstākļos un izmantojot ASLT metodi;
6) izmantojot Areniusa vienādojumu modelēt pārtikas produkta bojāšanos.

7) izmantojot kādu no kinētiskiem modeļiem aprakstīt ķīmisko vai mikrobioloģisko izmaiņu ātrumu produktā, ļaujot prognozēt uzglabāšanas laika ilgumu.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Vērtējumu “Ieskaitīts” var iegūt, ja ir uzrakstīts kontroldarbs un izstrādāts un publiski aizstāvēts patstāvīgais darbs iegūstot vismaz sekojošu vērtējumu:
• kontroldarba vērtējums vismaz “labi”;

• patstāvīga darba vērtējums ir vismaz “labi”.

Obligātā literatūra

1. Nicoli, M.C. (Ed.). (2012). Shelf Life Assessment of Food (1st ed.). CRC Press. https://doi-org.ezproxy.llu.lv/10.1201/b11871
2. Dar, B.N., Shah, M.A., & Mir, S.A. (Eds.). (2022). Shelf Life and Food Safety (1st ed.). CRC Press. https://doi-org.ezproxy.llu.lv/10.1201/9781003091677

3. Shen, C. Zhang, Y. (2023) Food Microbiology Laboratory for the Food Science Student : a practical approach / Second edition. Cham : Springer International Publishing, [2023] xviii, 160 lpp. ISBN 9783031261961

Papildliteratūra

Ćirković Veličković, T., Gavrović-Jankulović, M. (2014) Food allergens: biochemistry and molecular nutrition / New York : Springer, [2014] xiii, 208 lpp. Food microbiology and food safety . ISBN 9781493908400

Periodika un citi informācijas avoti

www.likumi.lv
https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_en
http://pmp.arserrc.gov/PMPOnline.aspx
http://sssp.dtuaqua.dk/Download.aspx

Piezīmes

Ierobežotas izvēles studiju kurss akadēmiskās maģistra studiju programmas “Pārtikas zinātne” studentiem 3. semestrī.