Kursa kods PārZ5038

Kredītpunkti 3

Iepakojuma ilgtspēja

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits8

Semināru un praktisko darbu stundu skaits16

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums25.01.2022

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātājs

author prof.

Sandra Muižniece-Brasava

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ekon5135, Vides ekonomika

VadZ5081, Eko uzņēmējdarbība

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir paplašināt studentu zināšanas un izpratni par iepakojuma industriju un ilgtspējas risinājumiem, kā arī prast analizēt un orientēties iepakojuma industrijas jautājumos. Studenti iepazīstas ar iepakojuma industrijas vispārīgu raksturojumu, apskata iepakojumu kā būtisku mārketinga elementu, vērtē iepakojuma materiālu dizainu un funkcionalitāti. Studenti iegūst zināšanas par konvencionālo, aktīvo, inteliģento un biodegradējamo iepakojumu, raksturo transportiepakojumu, iepakojuma ilgtspēju un iepakojuma cikla ekonomiskos aspektus, analizē izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu un pārstrādi. Praktiskajos darbos un semināros apgūst praktiskas iemaņas iepakojuma/ iesaiņojuma materiālu novērtēšanai.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

1. Studenti iegūst teorētiskās un praktiskas zināšanas un izpratni par iepakojuma industriju, iepakojuma materiāliem un tehnoloģijām, loģistiku, iepakojuma pārstrādi, un to ilgtspēju. Spēj izskaidrot iepakojuma nozares svarīgākos jēdzienus un likumsakarības – praktiskie darbi, semināri.
2. Praktiskās zināšanas un prasmes orientēties iepakojuma veidos, formu izgatavošanas procesos un iepakošanas tehnoloģiju realizācijā – praktiskie darbi; 1. kontroldarbs, semināri.
3. Kompetence: spēj izvēlēties un analizēt iepakojuma materiālus, jaunākās iepakojuma tehnoloģijas, dizainu un funkcionalitāti – 2. kontroldarbs; 2 mājas darbi, praktiskie darbi, referāts.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Iepakojums kā būtisks pievienotās vērtības elements. Darbs grupās –situācijas analīze (lekcija – 1h, praktiskie darbi – 2h).
2. Iepkojums produktu aprites ciklā (lekcija – 1h).
3. Konvencionālais iepakojums, tā veidi, funkcionalitāte un dizains. Seminārs – diskusija. Iepakojumu grupēšanas praktiskie darbi (seminārs – 2h, praktiskie darbi – 2h).
4. Aktīvais, inteliģentasi un biodegradējamais iepakojums. Darbs grupās. Pirmais kontroldarbs (lekcija – 1h; praktiskie darbi – 1h).
5. Iepakojums kā stūrakmens produktu kvalitātes saglabāšanai, un atkritumu apjoma samazināšanai. Diskusija, kritiska pieeja (lekcija – 1h seminārs – 2h).
6. Iepakojuma pārstrāde un apsaimniekošana, ar to saistītie ekonomiskie ieguvumi. Diskusija un analīze (seminārs – 1h).
7. Iepakojuma ilgtspējas risinājumi. Seminārs – diskusija (lekcija – 1h seminārs – 2h).
8. Iepakojuma digitalizācija (lekcija – 1h).
9. Iepakojuma marķēšna, simolu atpazīstamība, pielietošana un to regulējošā likumdošana. Marķēšanas simbolu pareizo jautājumu un atbilžu savietošanas tests (lekcija – 1h praktiskie darbi – 2h).
10. Iepakojuma un produkta ciešā simbioze. Otrais kontroldarbs (praktiskie darbi – 1h).
11. Patērētāji, to informētība par iepakojuma "spožumu un postu" (lekcija – 1h praktiskie darbi – 1h).

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Kursa ietvaros paredzēti divi kontroldarbi, divi mājasdarbi. Viens grupu darbs (iepakojuma izstrāde) un trīs semināri, kas veicami praktisko darbu laikā auditorijā. Studiju kursa noslēguma vērtējums – ieskaite ar atzīmi, kuru veido akumulējošs studiju rezultātu vērtējums.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studiju kursa ietvaros patstāvīgām studijām atvēlēts 56 stundas, kas tiek organizētas sekojoši: referāta izstrāde par studenta izvēlēto iepakojuma tēmu un anketēšana (30 respondentu) un divu mājasdarbu sagatavošana (32 stundas), sagatavošanās grupu darbam (4 stundas); gatavošanās kontroldarbiem (10 stundas katram kontroldarbam).

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Gala vērtējums studiju kursā veidojas:
50% referāts, uz kuru pamatojoties students kārto ieskaiti, to prezentējot un aizstāvot;
5% grupu darbs (iepakojuma izstrāde);
20% kontroldarbi par iepakojumiem aktuāliem jautājumiem;
25% nostrādāti visi praktiskie darbi, semināri un iesniegti abi mājasdarbi.

Obligātā literatūra

1. Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā. Jelgava:, LLU, 2012. 192 lpp.
2. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU PTF, 2003. 670 lpp.
3. Robertson G.L. Food Packaging: Principles and Practice. 3rd Edition. Boca Raton: CRC Press, 2012. 733 p.
4. Helstrom D., Olsoon A. Managing Packaging Design for Sustainable Development: A Compass for Strategic Directions. Chichester, UK: Wiley. 2017. 240 p.
5. Waldron KW. Handbook of Waste Management and Co-Product Recovery in Food Processing. vol 2. Woodhead Publishing.2009. 680 p.

Papildliteratūra

1. Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā. Jelgava: LLU, 2008. 104 lpp.
2. Klimchuk MR., Krasovec SA. Packaging Design: Successful Product Branding From Concept to Shelf 2nd Edition. Hoboken: John Wiley & Sons. 2012. 246 p.
3. Belvedere V., Grando A. Sustainable Operations and Supply Chain Management (Wiley Series in Operations Research and Management Science) 1st Edition. Hoboken: John Wiley & Sons. 2012. 228 p.
4. Grant D.B., Trautrims A., Wong C.Y. Sustainable Logistics and Supply Chain Management. Kogan Page. 2015. 256 p.

Periodika un citi informācijas avoti

1.The magazine Tara i upakovka [tiešsaiste]. Pieejams: http://www.magpack.ru/en/win/soderj.html
2.Bioplastic Magazine [tiešsaiste]. Pieejams: https://www.bioplasticsmagazine.com/en/index.php
3.The European Organization for Packaging and the Environment [tiešsaiste]. Pieejams: https://europen-packaging.eu/about-us.html

Piezīmes

Ierobežotas izvēles studiju kurss ESAF akadēmiskā maģistra studiju programmā “Ekonomika” specializācijas virzienā “Bizness un loģistika.