Kursa kods PārZ4044

Kredītpunkti 2.25

Ražošanas organizācija

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā60

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author

Ingrīda Millere

Dr. oec.

Kursa anotācija

Studiju kursa ietvaros studenti iegūst izpratni par ēdināšanas uzņēmumu veidiem, to atšķirībām, ražošanas procesa un ēdināšanas uzņēmumu struktūru. Tas sniedz zināšanas par pārtikas produktu ražošanas tehnoloģisko procesu norisi ēdināšanas uzņēmumos, to ietekmējošiem faktoriem, ražošanas plānošanas un organizācijas pamatprincipiem. Studenti praktiski izstrādā kāda ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko projektu, ņemot vērā ražošanas procesa īpatnības, jaudu.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

zināšanas - ir izpratne par vispārējām higiēnas prasībām pārtikas apritē saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī zināšanas par darba organizāciju ēdināšanas uzņēmumos; prasmes - prot analizēt un organizēt ražošanas tehnoloģisko procesu atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma specifikai; prot orientēties ēdināšanas uzņēmuma darbību reglamentējošo likumdošanas normatīvo aktu prasībās;
kompetence - spēj izstrādāt ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko projektu, kas ietver ražošanas tehnoloģiskā procesa norises, iekārtu izvēli un aprēķinus, pamatojoties uz kuru nodrošina grafisku tehnoloģiskā procesa atspoguļojumu.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Tehnoloģiskā projekta dati. Ražošanas tehnoloģiskā procesa apraksts.
2 Izejvielu sagādes organizācija. Noliktavu, aukstumiekārtu aprēķins.
3 Pirmapstrādes cehu ražošanas programmas, iekārtu izvēle un aprēķins. Pirmapstrādes telpu aprēķins.
4 Karstā ceha ražošanas programma.
5 Siltumiekārtu aprēķins un izvēle. Karstā ceha laukuma aprēķins.
6 Aukstā ceha ražošanas programma.
7 Aukstumiekārtu aprēķins un izvēle. Aukstā ceha laukuma aprēķins.
8 Sadales organizācija un nepieciešamo iekārtu izvēle un aprēķins.
9 Trauku mazgātuves aprēķins.
10 Sanitāro telpu aprēķins.
11 Personāla un administratīvo telpu aprēķins.
12 Apmeklētāju telpu aprēķins.
13 Ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģiskā projekta skice. Telpu un iekārtu specifikācijas.
14 Ražošanas un apkalpošanas organizācijas apraksts.
15 Tehnoloģisko projektu aizstāvēšana.
16 Tehnoloģisko projektu aizstāvēšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt izstrādātam, iesniegtam un aizstāvētam ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģiskajam projektam.

Obligātā literatūra

1. Baraban R.S. Durocher J.F. Successful restaurant design. 3rd ed. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2010. 304 lpp.
2. Millere I. Metodiskie norādījumi kursa darba izstrādei studiju priekšmetā "Ražošanas organizācija". Jelgava: LLU, 2011. 23 lpp.
3. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2001. 918 lpp.
4. Ефимов А.Д., Никуленкова Т.Т. и др. Професиональная кухня: сто готовых проектов. Москва: издательский дом "Ресторанные ведомости", 2003. 267 c.

Papildliteratūra

1. Blija A., Īriste S., Zepa I. Higiēnas praktikums ēdināšanas uzņēmumos. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007. 79 lpp.
2. Zvirbule-Bērziņa A., Mihejeva L., Auziņa A. Plānošanas un ražošanas procesa organizēšanas pamatprincipi. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2004. 144 lpp.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Гостиница и ресторан: бизнес и управление = Hotel & restaurant: business and management: журнал для профессионалов. Москва: Международная ассоциация гостиниц и ресторанов (IH&RA). Pieejams sākot no 2005. gada.

Piezīmes

Obligātais kurss PTF studiju programmas "Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība" studentiem pilna un nepilna laika studijās.