Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Course title Processing of Agricultural Products
Course code PārZ3070
Credit points (ECTS) 6
Total Hours in Course 162
Number of hours for lectures 44
Number of hours for seminars and practical classes 20
Independent study hours 98
Date of course confirmation 14/04/2015
Responsible Unit Institute of Land Management and Geodesy
 
Course developers
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska
Dr. sc. ing., doc. Ilze Grāmatiņa

Prior knowledge
Ekon3080, Market Analysis and Forecasting
VadZ2037, Economic Management Studies
Course abstract
The study course “Processing of Agricultural Products” give a view about processing technologies and regulations of field crop cultivation (cereals, fruit, vegetables, potatoes, sugar, rapeseed etc.) and animal breeding (milk, meat, fish) products in home craft for obtaining qualitative food.
Learning outcomes and their assessment
• knowledge - theoretical knowledge and understanding about agricultural products processing technologies and regulations in home craft;
• skills - to put into practise obtained knowledge to calculate the outlay of animal and plant raw materials processing technologies in home craft; • competence: to use proficient obtained knowledge for economic evaluation agricultural products processing in home craft.
Compulsory reading
1. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
2. Rokasgrāmata. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rīga, 2011. 36 lpp. [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Rīga. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf
3. Riekstiņš A., Melnis E. Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem. 2012.gada marts [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Pieejams: http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2014/04/alus-rokasgramata131.pdf 4. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.
Further reading
1. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: Latvijas Universitāte, 2008. 93 lpp.
2. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga: RTU Izdevniecība, 2010. 292 lpp. 3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
Periodicals and other sources
1. www.pvd.gov.lv
2. www.zm.gov.lv 3. www.likumi.lv