Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Course title Vegetable Production I
Course code LauZ4239
Credit points (ECTS) 4.5
Total Hours in Course 121.5
Number of hours for lectures 24
Number of hours for seminars and practical classes 24
Date of course confirmation 28/10/2011
Responsible Unit Institute of Soil and Plant Science
 
Course developers
Mg. paed., Ieva Žukauska

There is no prerequisite knowledge required for this course
 
Course abstract
Vegetable sector, the situation and development prospects. Vegetable agricultural-biological and economic characteristic. Entrepreneurship as one of the vegetable production development directions. Sustainable technologies, high quality of the output, pre-processing, storage and realization of vegetable production. Medicinal plants, herbs, mushrooms, non-traditional vegetables: biological characteristics and environmental requirements. production technology. Economic motivation.
Learning outcomes and their assessment
After completing the course student will have:
• knowledge of biological and ecological requirements of vegetables, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable their respect in various cultivation technologies in the open field and greenhouses and the main prerequisites for starting;
• skills economically evaluate the range of vegetable species, their production methods and techniques in specific ecological and economic conditions; • competence evaluate market situation and choose the most appropriate vegetable, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable production direction and specialization of farming.
Compulsory reading
1. Dārzeņkopība: Lauka dārzeņu audzēšana: rokasgrāmata. A. Vērdiņa red. A. Dembovskis, I. Drudze, M. Gailīte, E. Mārciņa u.c. Rīga: ZM, [Pūre : Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija], 2007. 284 lpp.
2. Uzņēmējdarbība laukos. K. Špoģa red. Rīga: LR Zemkopības m-jas Mācību metod. centrs, 1996. 296 lpp. 3. Žukauska I. Netradicionālā dārzkopība: [elektroniskais resurss]. Studiju materiāls. Jelgava: LLU, 2008. 123 lpp.
Further reading
1. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: dipl. prof. augstākās izgl. kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukauska Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp.
2. Kārkliņa J. Ražotāju organizāciju attīstība dārzeņkopības nozarē Latvijā: zinātniskais darbs maģistra grāda ieguvei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 75 lpp. 3. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: diplomd. prof. augstākās izglītības kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp.
Periodicals and other sources
1. AgroPols: informatīvs lauku politikas biļetens - aktīvam lauku saimniekam. Rīga: Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. ISSN 1407-8996.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164. 3. Dārzs un Drava: dārzkopības un biškopības žurnāls. Rīga: Dārzs un Drava. ISSN 0132-6457.