Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Course title | Vegetable Production I |
Course code | LauZ4239 |
Credit points (ECTS) | 4.5 |
Total Hours in Course | 121.5 |
Number of hours for lectures | 24 |
Number of hours for seminars and practical classes | 24 |
Date of course confirmation | 28/10/2011 |
Responsible Unit | Institute of Soil and Plant Science |
Course developers | |
Mg. paed., Ieva Žukauska |
|
There is no prerequisite knowledge required for this course | |
Course abstract | |
Vegetable sector, the situation and development prospects. Vegetable agricultural-biological and economic characteristic. Entrepreneurship as one of the vegetable production development directions. Sustainable technologies, high quality of the output, pre-processing, storage and realization of vegetable production. Medicinal plants, herbs, mushrooms, non-traditional vegetables: biological characteristics and environmental requirements. production technology. Economic motivation. | |
Learning outcomes and their assessment | |
After completing the course student will have:
• knowledge of biological and ecological requirements of vegetables, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable their respect in various cultivation technologies in the open field and greenhouses and the main prerequisites for starting; • skills economically evaluate the range of vegetable species, their production methods and techniques in specific ecological and economic conditions; • competence evaluate market situation and choose the most appropriate vegetable, herbs, aromatic and medicinal plants, cultivated mushrooms, non-traditional vegetable production direction and specialization of farming. |
|
Compulsory reading | |
1. Dārzeņkopība: Lauka dārzeņu audzēšana: rokasgrāmata. A. Vērdiņa red. A. Dembovskis, I. Drudze, M. Gailīte, E. Mārciņa u.c. Rīga: ZM, [Pūre : Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija], 2007. 284 lpp.
2. Uzņēmējdarbība laukos. K. Špoģa red. Rīga: LR Zemkopības m-jas Mācību metod. centrs, 1996. 296 lpp. 3. Žukauska I. Netradicionālā dārzkopība: [elektroniskais resurss]. Studiju materiāls. Jelgava: LLU, 2008. 123 lpp. |
|
Further reading | |
1. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: dipl. prof. augstākās izgl. kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukauska Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp.
2. Kārkliņa J. Ražotāju organizāciju attīstība dārzeņkopības nozarē Latvijā: zinātniskais darbs maģistra grāda ieguvei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 75 lpp. 3. Ērmane K. Z/s „Galiņi” saimnieciskās darbības izvērtējums un attīstības iespējas KS „Mūsmāju Dārzeņi”: diplomd. prof. augstākās izglītības kvalifikācijas ieguvei. LLU Agrobiotehnoloģijas institūts; zin.vad. I.Žukaiska. Jelgava: LLU, 2011. 48 lpp. |
|
Periodicals and other sources | |
1. AgroPols: informatīvs lauku politikas biļetens - aktīvam lauku saimniekam. Rīga: Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. ISSN 1407-8996.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164. 3. Dārzs un Drava: dārzkopības un biškopības žurnāls. Rīga: Dārzs un Drava. ISSN 0132-6457. |