Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Ģenētiski modificētā pārtika
Kursa kods PārZ6009
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 17/02/2015
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa

Priekšzināšanas
Vete6018, Pārtikas tehnoloģija
Kursa anotācija
Studiju kursā maģistranti iepazīstas ar modernās biotehnoloģijas metožu pielietojumu un atbilstošo likumdošanu pārtikas ražošanā, kas satur ģenētiski modificētus organismus un to atpazīstamību
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pārzina svarīgākos terminus un likumdošanu par ĢMO un to pielietošanu jaunās pārtikas ražošanā,
1.kontroldarbs Svarīgākie termini ģenētiskajā modifikācijā, pārtikas produkti ar ĢMO, to rašanās.
Spēj analizēt un diskutēt par jauno pārtiku ar ĢMO un to atpazīšanas iespējas.
1.seminārs Iepazīšanās ar Pārtikas drošības, dzīvnieku
veselības un vides zinātnisko
institūtu "BIOR" darbību saistībā ar ĢMO , tās izmantošana kvalitatīvu pārtikas produktu ieguvei
2.seminārs Mikroorganismu ģenētiskā modifikācija, tās izmantošana kvalitatīvu pārtikas produktu ieguvei.
3.seminārs Pārtikas produkti, kura ražošanā ir izmantota ģenētiskā modifikācija, to iegūšanas metodes un patērētāja vērtējums.
Spēj izvērtēt ģenētiski modificēto pārtiku, izteikt savas domas par to un tās ietekmi uz vidi un sabiedrību. 1.Patstāvīgais darbs Informācijas avotu analīze par pārtikas produktu, kura ražošanā ir izmantota ģenētiskā modifikācija, metodes to izgatavošanai un patērētāja vērtējums.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Ģenētiski modificētās pārtikas definīcija un raksturojums. ES un Latvijas valsts likumdošana attiecībā uz ģenētiski modificētu pārtiku. Ģenētiski modificētās pārtikas nekaitīguma aspekti citu valstu likumdošanas aktos. (2h lekcija)
2.Patērētāja attieksme un viedoklis par ģenētiski modificētu pārtiku. Morālie un ētiskie aspekti. (2h lekcija)
3.1.seminārs Iepazīšanās ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" darbību saistībā ar ĢMO – (8h).
4.Iespējamās izmaiņas pārtikā pielietojamos enzīmos, lietojot modernās biotehnoloģijas metodes. Himozīms, tā ieguve lietojot ģenētiski modificētus mikroorganismus. Proteīnu ieguve, lietojot ģenētiski modificētus fermentus (2h lekcija)
5.Augsta oleīnskābes satura sojas eļļa, ķīmiskais sastāvs un tehnoloģiskais ražošanas process (1h lekcija)
6.Raugs, to izmantošana pārtikā. Alus raudzēšana ar ģenētiski izmainītiem alus raugiem. Rauga transformēšanas metodes. Ģenētiski modificētu alus raugu priekšrocības un trūkumi.
7.Maizes raugs ar paaugstinātu trehalozes sastāvu. Ģenētiski modificēto raugu tehnoloģiskās īpašības (4h lekcija).
8.Pienskābes baktēriju ieraugi, to ģenētiskā (1h lekcija).
9.2.seminārs Mikroorganismu ģenētiskā modifikācija, tās izmantošana kvalitatīvu pārtikas produktu ieguvei. (4h).
10.Pārtikas produkti, gatavoti no kartupeļiem, graudaugiem, sojas un tomātiem ar ģenētiski izmainītu struktūru.
11.3.seminārs Pārtikas produkti, kura ražošanā ir izmantota ģenētiskā modifikācija, to iegūšanas metodes un patērētāja vērtējums. (4h) 12.1.kontroldarbs Svarīgākie termini ģenētiskajā modifikācijā, pārtikas produkti ar ĢMO, to rašanās.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Apmeklēti semināri, sekmīgi uzrakstīts patstāvīgais darbs un aizstāvēts ar atzīmi, kā arī sekmīgi jānokārto tests
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Patstāvīgais darbs ir informācijas avotu analīze, rakstveida darbs par kādu pārtikas produkta ar ģenētisko modifikāciju, izgatavošanas metodēm, kura mērķis ir padziļināt teorētiskās zināšanas par ĢMP. (Apjoms 10 – 15 lpp., iesniedz elektroniskā veidā)
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa ieskaites vērtējums ir atkarīgs no semināru, kontroldarba un patstāvīgā darba kumulatīvā vērtējuma.
Obligātā literatūra
1.Kārkliņa D., Muižnieks I. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008, 4.-46. lpp. 2. ĢMO – mīti un fakti. Rīga: Biedrība Zemes draugi, 2010. 26 lpp. 3.Food biotechnology [elektroniskais resurss] Edited by K. Shetty ... [et al.]. 2nd ed. New York: CRC Press/Taylor & Francis, 2006. 982 p. E-grāmata (Pieejama LLU tīklā) http://marc.crcnetbase.com/isbn/9781420027976 Ir LLU FB 1 eks
Papildliteratūra
1.CRC Press/Taylor & Francis e-grāmatas(Pieejama LLU tīklā) http://marc.crcnetbase.com 2.Ģenētiski modificēti organismi, kas maina pasauli. Ž. Ē. Seralini. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2014. 173 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
AGORA - žurnāli lauksaimniecībā un saskarnozarēs (pārtikas zinātne, vides zinātne, mežkopība, augkopība, augsnes zinātne u.c.)
Piezīmes
Obligātais kurss Veterinārmedicīnas fakultātes profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmai “Pārtikas higiēna”, 3. semestrī.