Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Toksikoloģija |
Kursa kods | PārZ5003 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 57 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. biol., Baiba Ozola |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kurss „Toksikoloģija” iepazīstina un dod iespēju apgūt zināšanas par: toksisko vielu iedarbības bioķīmiskiem pamatiem; toksiskuma novērtēšanu; dabīgām toksiskām vielām pārtikas produktu izejvielās; pārtikas produktu izejvielu piesārņojumu ar dažādām organiskām un neorganiskām izcelsmes kaitīgām vielām. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas. Studenti spēj parādīt padziļinātas zināšanas par pārtikas toksikoloģijas jaunākajiem atklājumiem, klasificēt pārtikas produktos un to izejvielās esošās toksiskās vielas un definēt radušās toksikoloģiskās problēmas. Prasmes. Pētnieciskai darbībai spēj patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas par pārtikas produktu izejvielās un pārtikas produktos esošām organiskām un neorganiskām toksiskām vielām. Spēj argumentēti diskutēt par nepieciešamiem tehnoloģiskiem uzlabojumiem pārtikas produktu ražošanā un uzglabāšanā, lai samazinātu patērētāju saindēšanās riskus. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Toksikoloģijas priekšmets, jēdzieni, definīcijas. Ekotoksikoloģija
2 Toksisko vielu iedarbības bioķīmiskie pamati. 3 Toksisko vielu pārvērtības bioloģiskos organismos. Toksisko vielu iedarbība uz dažādiem orgāniem 4 Pārtikas produktos esošās dabīgās toksiskās vielas 5 Pārtikas produktu piesārņojumu analīzē biežāk lietotās instrumentālās analīzes metodes 6 1. lab.darbs. Fotometriska histamīna noteikšana zivju produktos 7 Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži. Benzpirēns. Dioksīns. Polihlorbifenili 8 N-nitrozosavienojumi. Nitrozamīni 9 Mikotoksīni un aflatoksīni 10 2. lab.darbs. Amonjaka, ūdeņraža peroksīda un sodas noteikšana pienā 11 Pesticīdi 12 Ārstnieciskie līdzekļi 13 Toksikoloģiski nozīmīgākie metāli 14 3. lab.darbs. Alvas noteikšana konservētos gaļas, zivju un dārzeņu produktos 15 Toksikoloģiski nozīmīgākie nemetāli 16 Pārtikas produktu iepakojuma toksikoloģiskās problēmas |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt nostrādātiem 3 laboratorijas darbiem, ieskaitītiem to protokoliem, nokārtotiem 2 kolokvijiem. Sagatavots un prezentēts referāts par izvēlētu toksikoloģisku tēmu. | |
Obligātā literatūra | |
1. B.Ozola. Pārtikas toksikoloģija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2007. 78 lpp.
2. Timbrell J. Introduction to Toxicology. NY; London: Informa Healthcare, 2009. 215 p. 3. Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. Marcel Dekker, Inc., NY Basel, 2002. 903 p. Pieejama arī CRCnetBASE datubāzē Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. [tiešsaiste]. Marcel Dekker, Inc., NY Basel, 2002. 903 p. eBook ISBN: 978-0-203-90896-9 [Skatīts 22.11.2011.]. Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/9780203908969 4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga, LU,1998. 478 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Kļaviņš M. Vides ķīmija. Toksiskās vielas apkārtējā vidē. Rīga, LU, 1991. 92 lpp.
2. Kļaviņš M., Prikšāne A. Ekotoksikoloģija. Rīga, Roskilde, 1995. 125 lpp. 3. Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija. Rīga, LU, 1998. 456 lpp. |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss PTF maģistrantūras studiju programmas "Pārtikas zinātne" pilna laika studentiem. |