Excel
Kursa nosaukums Toksikoloģija
Kursa kods PārZ5003
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas ķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. biol., Baiba Ozola

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kurss „Toksikoloģija” iepazīstina un dod iespēju apgūt zināšanas par: toksisko vielu iedarbības bioķīmiskiem pamatiem; toksiskuma novērtēšanu; dabīgām toksiskām vielām pārtikas produktu izejvielās; pārtikas produktu izejvielu piesārņojumu ar dažādām organiskām un neorganiskām izcelsmes kaitīgām vielām.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas. Studenti spēj parādīt padziļinātas zināšanas par pārtikas toksikoloģijas jaunākajiem atklājumiem, klasificēt pārtikas produktos un to izejvielās esošās toksiskās vielas un definēt radušās toksikoloģiskās problēmas. Prasmes. Pētnieciskai darbībai spēj patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas par pārtikas produktu izejvielās un pārtikas produktos esošām organiskām un neorganiskām toksiskām vielām. Spēj argumentēti diskutēt par nepieciešamiem tehnoloģiskiem uzlabojumiem pārtikas produktu ražošanā un uzglabāšanā, lai samazinātu patērētāju saindēšanās riskus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Toksikoloģijas priekšmets, jēdzieni, definīcijas. Ekotoksikoloģija
2 Toksisko vielu iedarbības bioķīmiskie pamati.
3 Toksisko vielu pārvērtības bioloģiskos organismos. Toksisko vielu iedarbība uz dažādiem orgāniem
4 Pārtikas produktos esošās dabīgās toksiskās vielas
5 Pārtikas produktu piesārņojumu analīzē biežāk lietotās instrumentālās analīzes metodes
6 1. lab.darbs. Fotometriska histamīna noteikšana zivju produktos
7 Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži. Benzpirēns. Dioksīns. Polihlorbifenili
8 N-nitrozosavienojumi. Nitrozamīni
9 Mikotoksīni un aflatoksīni
10 2. lab.darbs. Amonjaka, ūdeņraža peroksīda un sodas noteikšana pienā
11 Pesticīdi
12 Ārstnieciskie līdzekļi
13 Toksikoloģiski nozīmīgākie metāli
14 3. lab.darbs. Alvas noteikšana konservētos gaļas, zivju un dārzeņu produktos
15 Toksikoloģiski nozīmīgākie nemetāli 16 Pārtikas produktu iepakojuma toksikoloģiskās problēmas
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt nostrādātiem 3 laboratorijas darbiem, ieskaitītiem to protokoliem, nokārtotiem 2 kolokvijiem. Sagatavots un prezentēts referāts par izvēlētu toksikoloģisku tēmu.
Obligātā literatūra
1. B.Ozola. Pārtikas toksikoloģija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2007. 78 lpp.
2. Timbrell J. Introduction to Toxicology. NY; London: Informa Healthcare, 2009. 215 p.
3. Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. Marcel Dekker, Inc., NY Basel, 2002. 903 p. Pieejama arī CRCnetBASE datubāzē
Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. [tiešsaiste]. Marcel Dekker, Inc., NY Basel, 2002. 903 p. eBook ISBN: 978-0-203-90896-9 [Skatīts 22.11.2011.]. Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/9780203908969 4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga, LU,1998. 478 lpp.
Papildliteratūra
1. Kļaviņš M. Vides ķīmija. Toksiskās vielas apkārtējā vidē. Rīga, LU, 1991. 92 lpp.
2. Kļaviņš M., Prikšāne A. Ekotoksikoloģija. Rīga, Roskilde, 1995. 125 lpp. 3. Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija. Rīga, LU, 1998. 456 lpp.
Piezīmes
Obligātais kurss PTF maģistrantūras studiju programmas "Pārtikas zinātne" pilna laika studentiem.