Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas piedevas
Kursa kods PārZ4001
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 10
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 6
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Inga Ciproviča

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursā „Pārtikas piedevas” studenti iegūst zināšanas par pārtikas piedevu pielietošanas mērķiem un funkcijām pārtikas produktos, to lietošanu reglamentējošiem noteikumiem un starptautisko piedevu numerācijas sistēmu. Iepazīstas ar galvenajām piedevu grupām, biežāk lietotām vielām katrā grupā, to izcelsmi un novērtējumu. Apgūst piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamā riska izvērtēšanas principus.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa apguves studentiem būs zināšanas par pārtikas piedevu daudzveidību, likumdošanas nostādnēm un pamatnosacījumiem piedevu izmantošanai pārtikas ražošanā, atšķirībām starp pārtikas piedevu funkcionālajām klasēm; prasmes izvērtēt pārtikas piedevu funkcijas noteiktos pārtikas produktos un pamatojums to lietošanas nepieciešamībai pārtikas kvalitātes nodrošināšanā, kompetence pārtikas produktu kvalitātes nodrošināšanā, lietojot pārtikas piedevas, objektīvs, uz zināšanām balstīts viedoklis, par šo vielu pielietojumu pārtikas produktu ražošanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju kursa struktūra. Pārtikas piedevu lietošanas mērķi, funkcijas un funkcionālās grupas.
2 Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējoša likumdošana, to analīze.
3 Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks.
4 Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija.
5 Konservanti, to izvērtējums. Biežāk lietoto konservantu raksturojums.
6 Antioksidanti, sekvestranti un aizsarggāzes.
7 Pārtikas piedevas produktu garšas īpašību pilnveidei: garšas pastiprinātāji, saldinātāji, skābuma regulētāji.
8 Saldinātāju pielietojums cukura aizstāšanai, ieguvumi un nepieciešamie tehnoloģiskie risinājumi.
9 Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata pilnveidei.
10 Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums.
11 Pārtikas piedevas produktu reoloģisko īpašību uzlabošanai.
12 Emulgatori, emulģēšanas funkcijas skaidrojums. Emulgatoru lietošanas piemēri.
13 Cietes, celulozes atvasinājumi, jūras aļģes un mikroorganismu producētie polisaharīdi - stabilizētāju izejvielas.
14 Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Fosfātu funkcijas pārtikas produktos.
15 Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai. 16 Ieskaites darbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Semestra laikā studenti raksta 3 kontroldarbus par dažādām ar pārtikas piedevām saistītām tēmām. Pilna laika studentiem tiek plānoti arī semināri, kuros tiek diskutēts par pārtikas piedevām uzglabāšanas laika pagarināšanai, garšas un aromāta pastiprināšanai un konsistences un struktūras nodrošināšanai. Noslēguma ieskaites vērtējums veidojas no uzrakstīto kontroldarbu vidējā vērtējuma un no aktivitātes semināros. Nepilna laika studentiem ieskaites vērtējums veidojas tikai no kontroldarbu vidējā vērtējuma. Ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Ozola L.Pārtikas piedevas. Rīga.: NEO, 2003. - 112 lpp.
2. Food Additives. Ed. by A.Branen, P.Davidson, S.Salminen, J. Thorgate.- 2nd ed., rev. and expanded. New York, Basel: Marcel Decker, Inc., 2002. 938 p.
3. Sweeteners. Leatherhead: Leatherhead Publishing; Oxford: Blackwell Publishing, 2007. 304 p. 4. Jākobsone I., Kreicbergs V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007. 128 lpp.
Papildliteratūra
1. Food Colorants. Chemical and Functional Properties. Edited by C.Socaciu, CRC Press, 2008. 633 p.
2. Natural food colorants: Science and technology Edited by G.Lauro, F.Francis. New York; Marcel Dekker, Inc., 2000. 336 p. 3. Stetems B. Zini, ko tu pērc. Rīga: Zvaigzne ABC, 2007. 376 lpp.
Piezīmes
Izvēles kurss PTF akadēmiskā bakalaura "Pārtikas zinības" un 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna un nepilna laika studijās.