Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas produktu iesaiņošana
Kursa kods PārZ3077
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 20
Laboratorijas darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 72
Kursa apstiprinājuma datums 16/02/2016
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Sandra Muižniece-Brasava
Ph.D., doc. Anete Ķeķe

Priekšzināšanas
Ķīmi1010, Organiskā ķīmija I
Ķīmi2006, Organiskā ķīmija II
Kursa anotācija
Studenti iepazīstas ar pārtikas un dzērienu iepakojuma vispārīgu raksturojumu, funkcijām, likumdošanas prasībām un jaunākajām iepakojuma attīstības tendencēm. Iepakošanas materiāliem (papīrs, metāls, stikls, polimēri un kompozītmateriāli), to formām. Etiķetēm, un to līmēšanas iekārtām. Iepakojuma iekārtām. Iepakošanu gaisa vidē un izmainītā vidē – vakuumā (VP), aizsarggāzu vidē (MAP) un līdzsvara aizsarggāzu vidē (EMAP). Aktīvo un biodegradējamo iepakojumu. Transportiepakojumu. Izlietotā iepakojuma pārstrādi un apsaimniekošanu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
1.Studenti iegūst teorētiskās un praktiskas zināšanas un izpratni par iepakojuma industriju, iepakojuma materiāliem. Spēj izskaidrot iepakojuma nozares svarīgākos jēdzienus un likumsakarības – laboratorijas darbi; praktiskie darbi un semināri; 1. kontroldarbs.
2.Praktiskās zināšanas un prasmes orientēties iepakojuma veidos, formu izgatavošanas procesos un iepakošanas tehnoloģiju izmantošanu pārtikas produktu ražošanā – laboratorijas darbi; praktiskie darbi un semināri; 2. kontroldarbs.
3.Kompetences – spēs izvēlēties un analizēt iepakojuma materiālus, iepakošanas procesus un jaunākās iepakošanas tehnoloģijas jaunu produktu izstrādē un derīguma termiņa pagarināšanā – 3. kontroldarbs; mājas darbi, laboratorijas darbi, praktiskie darbi un semināri.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Ievads. Iepakojuma definīcija un funkcijas (lekcija – 1h, laboratorijas darbi – 2h).
2.Polimēru, kurus izmanto pārtikas produktu iepakojumu ražošanā, vispārīgs raksturojums (lekcijas – 2h, laboratorijas darbi – 2h).
3.Polimēru iegūšana: polimerizācijas un polikondensācijas reakcijas (lekcija – 1h).
4.Polimerizācijas un polimerizācijas reakcijās iegūtie produkti (lekcija – 1h, laboratorijas darbi – 2h).
5.Biodestruktīvie polimēri pārtikas iepakojuma ražošanai (lekcija – 1h, laboratorijas darbi – 2h).
6.Plēvju veidi pārtikas produktu iepakošanai un to iegūšanas metodes (lekcija – 1h, laboratorijas darbi – 2h).
7.Stikls, metāli un papīrs kā iepakojuma materiāli pārtikas produktiem. 1. kontroldarbs – Pārtikas iepakojumam izmantojamo materiālu raksturojums (lekcijas – 1h, laboratorijas darbi – 2h).
8.Pārtikas produktu un dzērienu iepakojuma industrijas attīstība, tendences un likumdošana (lekcija – 1h).
9.Iepakojuma (metāls, stikls, papīrs un kartons) formu veidošana un pildīšana (lekcijas – 2h, praktiskie darbi – 4h).
10.Iepakojuma polimēru materiālu formu veidošana un pildīšana (lekcija – 1h, praktiskie darbi – 4h).
11. Vāki un aizvākošana. Etiķetes, to līmēšanas iekārtas (lekcija – 1h).
12.Iepakojums izmainītā vidē. 2. kontroldarbs – Iepakojuma formas, iepakojuma veidošanas principi, to izmantošanas analīze un piemērotu risinājumu izskatīšana (lekcija – 1h, praktiskie darbi – 5h).
13.Inovācijas iepakojuma jomā. Aktīvā un biodegradējamā iepakojuma izmantošanas iespējas (lekcija – 1h, seminārs – 2h).
14.Izlietotā iepakojuma pārstrāde un apsaimniekošana. Transportiepakojuma risinājumi. Loģistika. 3. kontroldarbs – Iepakojuma risinājumi inovatīvu produktu iepakošanai (lekcija – 1h, seminārs – 2h).
15.Mājas darbu prezentēšana un diskusijas par patērētāju attieksmi pret iepakojumiem un iepakojuma optimizēšanas veidiem (seminārs – 3h).
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens tiek vērtēts ar atzīmi, kur vērtējumu veido:
1.Jābūt iesniegtam patstāvīgā darba referātam, uz kuru pamatojoties students kārto eksāmenu (veido 60% no vērtējuma).
2.Jābūt sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstītiem visiem trīs kontroldarbiem, nostrādātiem visiem laboratorijas darbiem, praktiskajiem darbiem un semināriem, jābūt ieskaitītām visu laboratorijas darbu atskaitēm, kā arī jābūt ieskaitītiem mājas darbiem (veido 40% no vērtējuma).
Lai varētu aizstāvēt referātu, visiem kontroldarbiem, laboratorijas darbiem, praktiskajiem darbiem, semināriem, mājas darbiem jābūt ieskaitītiem.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
1. mājas darbs. Veikt 30 respondentu anketēšanu, lai noskaidrotu viņu zināšanas un viedokli par pārtikas iepakojumu (iesniedz elektroniskā veidā anketu apkopojumu.).
2. mājas darbs. Referāts – Iepakojuma pārstrādes, apjoma samazināšanas/ optimizēšanas iespējas (apjoms vismaz 4 lpp, iesniedz elektroniskā veidā).
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Kontroldarbi ietver testa un apraksta jautājumus, to vērtē skalā no 0-10 ballēm. Katram jautājumam ir norādīts iegūstamo punktu skaits. Kontroldarbs ir sekmīgi uzrakstīts, ja studējošais ieguvis 4 balles. Iegūtais nesekmīgais vērtējums ir jāpārraksta, tas summējas, aprēķinot vidējo aritmētisko par kontroldarbu. Laboratorijas darbu, praktisko darbu un semināru vērtējums ir ieskatīts/neieskaitīts.
Obligātā literatūra
1.Čakste I. Iesaiņojuma materiālu ķīmija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 112 lpp. Ir LLU FB 85 eks.
2.Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU PTF, 2003. 670 lpp. Ir LLU FB ~125 eks.
3.Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā. Jelgava, LLU, 2012. 192 lpp. Ir LLU FB 30 eks. 4.Robertson G.L. Food Packaging: Principles and Practice. 3rd Edition. CRC Press, 2012. 733 p. Nav LLU FB. Ir LNB
Papildliteratūra
1.Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā. Jelgava: LLU, 2008. 104 lpp. Ir LLU FB ~205 eks.
2.Helstrom D., Olsoon A. Managing Packaging Design for Sustainable Development: A Compass for Strategic Directions. Chichester, UK: Wiley. 2017. 240 p. Nav liel. b-kās
3.Pethrick R.A. Polymer structure characterization: from nano to macro organization. Cambridge, RSC Publishing, 2007. 334 p. Ir LLU FB 1 eks.
Periodika un citi informācijas avoti
1.The magazine Tara i upakovka [tiešsaiste]. [Skatīts 10.09.2020.]. Pieejams: http://www.magpack.ru/en/win/soderj.html
2.Bioplastic Magazine [tiešsaiste]. [Skatīts 10.09.2020.] . Pieejams: https://www.bioplasticsmagazine.com/en/index.php
3.The European Organization for Packaging and the Environment [tiešsaiste]. [Skatīts 10.09.2020.]. Pieejams: https://europen-packaging.eu/about-us.html
Piezīmes
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna un nepilna laika studentiem.