Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Ražošanas organizācija |
Kursa kods | PārZ3066 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas procesi un iekārtas |
Kredītpunkti (ECTS) | 3.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 101.25 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 19/02/2014 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. oec., Ingrīda Millere |
|
Priekšzināšanas | |
Citi2031, Apkalpošanas organizācija Ekon3075, Tirgzinība PārZ2005, Mikrobioloģija un higiēna I PārZ2006, Mikrobioloģija un higiēna II PārZ2011, Tehnoloģiskās iekārtas I PārZ2031, Uztura gatavošanas tehnoloģija I PārZ2052, Viesmīlības uzņēmumi PārZ3024, Tehnoloģiskās iekārtas II PārZ3055, Uztura gatavošanas tehnoloģija II |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa ietvaros studenti iegūst izpratni par ēdināšanas uzņēmumu struktūru un ražošanas tehnoloģisko procesu norisi ēdināšanas uzņēmumos, to ietekmējošiem faktoriem, ražošanas plānošanas un organizācijas pamatprincipiem. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas – izprot ēdināšanas uzņēmuma darbības kopsakarības; iegūst izpratni par vispārējām higiēnas prasībām pārtikas apritē saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī par darba organizāciju ēdināšanas uzņēmumos;
• prasmes - prot organizēt un analizēt ražošanas tehnoloģisko procesu atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma specifikai; • kompetence – spēj izstrādāt ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko projektu, kas ietver ražošanas tehnoloģiskā procesa norises, iekārtu izvēli un aprēķinus, pamatojoties uz kuru nodrošina grafisku tehnoloģiskā procesa atspoguļojumu; spēj prezentēt un pamatot procesa izvēli atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma darbības specifikai; spēj orientēties ēdināšanas uzņēmuma darbību reglamentējošo likumdošanas normatīvo aktu prasībās. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ražošanas jēdziens, definīcijas.
2 Ražošanas procesu norise ēdināšanas uzņēmumos. 3 Ražošanas procesu struktūra ēdināšanas uzņēmumos. 4 Plūsmas princips tehnoloģisko procesu norisē. 5 Ražošanas cikls. Ēdināšanas uzņēmumu ražošanas organizāciju formas, to ietekmējošie faktori. 6 Ēdināšanas uzņēmuma struktūra, telpu raksturojums. 7 Ražošanas plānošanas pamatprincipi. Produktu iepirkšana. Ražošanas programma, ražošanas jaudas. 8 Pārtikas produktu uzglabāšanas vietu iedalījums, to raksturojums. Darba organizācija noliktavās. 9 Ražošanas telpu raksturojums. Prasības ražošanas telpām. 10 Darba organizācija pirmapstrādes telpās. Sakņu, gaļas, zivju un olu pirmapstrādes cehu raksturojums. 11 Darba organizācija galīgās apstrādes telpās. Auksto, karsto cehu raksturojums. 12 Darba organizācija konditorejas cehā. 13 Darba organizācija sadalē, bārā. 14 Personāla, administratīvo telpu, sanitāro telpu raksturojums. 15 Darba organizācija trauku mazgātuves. Atkritumu savākšanas organizācija. 16 Tehnoloģiskā projekta būtība, sastāvdaļas. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem 3 kontroldarbiem, izstrādātam un aizstāvētam referātam. | |
Obligātā literatūra | |
1. Baraban R.S., Durocher J.F. Succesful restaurant design. 3rd ed. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2010. 304 p.
2. Rokasgrāmata ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem I. Millere, L. Medne, R.Riekstiņa-Dolģe u.c. Sastādījusi I. Millere. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007. 176 lpp. 3. Vārna J. Ražošanas organizēšana. Rīga: Valters un Rapa, 2004. 295 lpp. 4. Walker J. R. The restaurant: from concept to operation. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2007. 493 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2001. 918 lpp.
2. Zvirbule-Bērziņa A. Ražošanas menedžments. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2006. 152 lpp. 3. Zvirbule-Bērziņa A., Mihejeva L., Auziņa A. Plānošanas un ražošanas procesa organizēšanas pamatprincipi. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2004. 144 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Kvalitāte : žurnāls par kvalitāti un kvalitātes vadīšanu. Rīga : Latvijas Kvalitātes asociācija. ISSN: 1407-7671 2. Гостиница и ресторан : бизнес и управление = Hotel & restaurant: business and management : журнал для профессионалов. Москва: Международная ассоциация гостиниц и ресторанов (IH&RA). | |
Piezīmes | |
Obligātais kurss PTF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība” studentiem pilna un nepilna laika studijās. |