| Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
| Kursa nosaukums | Uztura mācība |
| Kursa kods | PārZ3050 |
| Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
| Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
| Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
| Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
| Lekciju stundu skaits | 16 |
| Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
| Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
| Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
| Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
| Kursa izstrādātājs(-i) | |
| Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs |
|
| Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
| Kursa anotācija | |
| Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, kas nepieciešamas mājturības un mājsaimniecības priekšmetu skolotājam. Programma sastāv no divām apakšprogrammām – uztura fizioloģijas un preču zinībām. | |
| Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
| Zināšanas - pamatzināšanas par uztura fizioloģiju un higiēnu, pārtikas produktu iedalījumu, uzglabāšanas nosacījumiem un kvalitāti. Prasmes - pētīt, analizēt un izmantot informāciju par uzturlīdzekļiem; strādāt ar elektroniskajām tabulām un datubāzēm, ciktāl tas nepieciešams aprēķinu veikšanai. Kompetence - patstāvīgi sastādīt normatīvo aktu prasībām atbilstošas skolēnu ēdienkartes. | |
| Kursa saturs(kalendārs) | |
| 1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas kurss un tā vieta mājturības skolotāja izglītībā. 3 Elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma. 4 Cilvēka gremošanas sistēma. 5 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 6 Tauku nozīme uzturā. 7 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 8 Vitamīnu nozīme uzturā. 9 Minerālvielu nozīme uzturā. 10 Ēšanas traucējumi un to profilakses iespējas. 11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 15 Garšvielas un garšaugi, pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas. 16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs. |
|
| Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
| Jābūt uzrakstītiem visiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem. | |
| Obligātā literatūra | |
| 1. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. 2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp. | |
| Papildliteratūra | |
| 1. Uztura mācība. Rīga: Zvaigzne, 1975. 428 lpp. 2. Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike. Vol.2. Baltimore etc.: Williams & Wilkins, 1994. | |
| Periodika un citi informācijas avoti | |
| 1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls visai ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. | |
| Piezīmes | |
| Obligātais studiju kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā”. | |