Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Uztura mācība
Kursa kods PārZ3050
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, kas nepieciešamas mājturības un mājsaimniecības priekšmetu skolotājam. Programma sastāv no divām apakšprogrammām – uztura fizioloģijas un preču zinībām.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas - pamatzināšanas par uztura fizioloģiju un higiēnu, pārtikas produktu iedalījumu, uzglabāšanas nosacījumiem un kvalitāti. Prasmes - pētīt, analizēt un izmantot informāciju par uzturlīdzekļiem; strādāt ar elektroniskajām tabulām un datubāzēm, ciktāl tas nepieciešams aprēķinu veikšanai. Kompetence - patstāvīgi sastādīt normatīvo aktu prasībām atbilstošas skolēnu ēdienkartes.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas kurss un tā vieta mājturības skolotāja izglītībā.
3 Elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma.
4 Cilvēka gremošanas sistēma.
5 Olbaltumvielu nozīme uzturā.
6 Tauku nozīme uzturā.
7 Ogļhidrātu nozīme uzturā.
8 Vitamīnu nozīme uzturā.
9 Minerālvielu nozīme uzturā.
10 Ēšanas traucējumi un to profilakses iespējas.
11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
15 Garšvielas un garšaugi, pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas. 16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt uzrakstītiem visiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem.
Obligātā literatūra
1. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. 2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp.
Papildliteratūra
1. Uztura mācība. Rīga: Zvaigzne, 1975. 428 lpp. 2. Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike. Vol.2. Baltimore etc.: Williams & Wilkins, 1994.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls visai ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X.
Piezīmes
Obligātais studiju kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā”.