Kursa nosaukums | Uztura mācība |
Kursa kods | PārZ3050 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, kas nepieciešamas mājturības un mājsaimniecības priekšmetu skolotājam. Programma sastāv no divām apakšprogrammām – uztura fizioloģijas un preču zinībām. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas - pamatzināšanas par uztura fizioloģiju un higiēnu, pārtikas produktu iedalījumu, uzglabāšanas nosacījumiem un kvalitāti. Prasmes - pētīt, analizēt un izmantot informāciju par uzturlīdzekļiem; strādāt ar elektroniskajām tabulām un datubāzēm, ciktāl tas nepieciešams aprēķinu veikšanai. Kompetence - patstāvīgi sastādīt normatīvo aktu prasībām atbilstošas skolēnu ēdienkartes. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas kurss un tā vieta mājturības skolotāja izglītībā. 3 Elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma. 4 Cilvēka gremošanas sistēma. 5 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 6 Tauku nozīme uzturā. 7 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 8 Vitamīnu nozīme uzturā. 9 Minerālvielu nozīme uzturā. 10 Ēšanas traucējumi un to profilakses iespējas. 11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs. 15 Garšvielas un garšaugi, pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas. 16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem visiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem. | |
Obligātā literatūra | |
1. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. 2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp. | |
Papildliteratūra | |
1. Uztura mācība. Rīga: Zvaigzne, 1975. 428 lpp. 2. Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike. Vol.2. Baltimore etc.: Williams & Wilkins, 1994. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls visai ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā”. |