Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Uzturzinātne II |
Kursa kods | Medi3005 |
Zinātnes nozare | Veselības un sporta zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Uzturzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst tās zināšanas uzturzinātnes jomā, kas nepieciešamas topošajiem pārtikas tehnologiem, lai izprastu Latvijas un pasaules uztura problēmas. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme sastādīt uztura dienas devu un specifisko produktu receptūras. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbos tiek veidota studentu attieksme pret veselīgu uzturu un tā lomu sabiedrībā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
zināšanas –Studenti gūst padziļinātas zināšanas par uzturu, tā vērtību, nozīmi organismā. Veidojas izpratne par uzturlīdzekļos esošo uzturvielu funkcionālajām saiknēm ar organismu.
prasmes – Studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot nepieciešamo informāciju par veselīgu un pareizu uzturu saistot to ar jaunākajām tendencēm pārtikas nozarē. kompetence –Rezultātā students ir kompetents uzturzinātnes teorētiskajos un praktiskajos aspektos gūtās atziņas pielietot praksē, lai radītu inovatīvus produktus, kas būtu konkurētspējīgi un atbilstu pasaulē valdošajām prasībām. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Latvijas uztura problēmas - mantojums un mūsdienas.
2 Uzturzinātnes priekšmeta pašreizējā vieta pasaulē un Latvijā 3 XX - XXI gs. pasaules uztura problēmas. 4 Olbaltumvielas un to nozīme uzturā. 5 Tauki un to nozīme uzturā. 6 Ogļhidrāti un to nozīme. 7 Vitamīni un to nozīme uzturā 8 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs 9 Mātes un bērna uzturs. 10 Vecu cilvēku uzturs 11 Augu valsts produkti un to uzturvērtība. 12 Augu valsts produktu uzturvērtība. 13 Augu izcelsmes uzturlīdzekļu uzturvērtības paaugstināšana. 14 Dzīvnieku valsts produkti un to uzturvērtība 15 Speciālie uztura produkti un uztura bagātinātāji 16 Nākotnes uztura problēmas un to risinājumi. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem, izpildītiem praktiskajiem darbiem un aizstāvētam kursa darbam | |
Obligātā literatūra | |
1. Aulika, B.Uztura higiēna. - Rīga : AML/RSU Darba un vides veselības institūts, 2001. 124 lpp.
2. Rozenbergs V. Uztura mācība. – Jelgava, LLU, 2008. 136 lpp. 3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība 5., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2009 464 lpp. ; 28 cm. ISBN 9789984450742 |
|
Papildliteratūra | |
1. Kauliņš U. u.c. Uztura fizioloģiskā vērtība.- Jelgava: LLU, 2000. 181 lpp.
2. Rozenbergs V. Ēšanas traucējumi.-Jelgava, 2003. 58 lpp. 3. Skrupskis I., Melgalve I., Rozenbergs V. Uzturzinātne. Metodiski norādījumi kursa darba izstrādē. Jelgava, LLU,2000. 31 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams ScienceDirect datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293
2. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. 3. Good food. 1 (1989)- London : BBC Worldwide Publishing, 1989- sēj. : il. ISSN 0957-588X. |
|
Piezīmes | |
Kurss iekļauts studiju programmas Pārtikas zinības obligātajā daļā. |