Kursa kods VidE3002
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums25.09.2019
Atbildīgā struktūrvienībaInženiertehnikas un enerģētikas institūts
Dr. sc. ing.
VidE3001, Lauksaimniecības tehnoloģijas un mašīnas I
Studiju kursa mērķis: apgūt lopkopībā izmantojamās mūsdienīgās tehnoloģijas un tehniku, kas paredzēta lopkopības produkcijas ražošanā un saglabāšanā: mājlopu turēšanai, ēdināšanai un ūdensapgādei, kūtsmēslu izvākšanai un apsaimniekošanai, govju slaukšanai un piena dzesēšanai un uzglabāšanai, dzīvnieku mītņu mikroklimata nodrošināšanai un labturības prasību ievērošanai, kā arī ganāmpulka menedžmenta sistēmu.
1. Zināšanas - pārzina tehnoloģiskos procesus modernās mājlopu fermās, tai skaitā robotizētās un automatizētās tehnikas izmantošanas iespējas, precīzās lopkopības (menedžmenta sistēmas) ieviešanas un izmantošanas risinājumus (praktisko darbu pārskati, kontroldarbi);
2. Prasmes - izprot lopkopības modernizācijas iespējamos risinājumus, kā arī lopkopībā pielietojamās tehnikas uzbūves un darbības pamatprincipus (praktisko darbu pārskati, kontroldarbi);
3. Kompetences - spēj apkopot jaunāko informāciju, izmantojot nozares tehnisko informāciju (žurnālus, prospektus, prezentācijas, normatīvos dokumentus un citus materiālus), lai pamatoti izvēlētos tehnoloģiskos risinājumus lauksaimniecības dzīvnieku turēšanas un aprūpes pilnveidošanai (patstāvīgais darbs).
1. Slaucamo govju, teļu un jaunlopu turēšanas risinājumi. - 1 h.
2. Mājdzīvnieku mītņu mikroklimata nodrošināšana atbilstoši labturības prasībām – 2 h.
3. Modernās tehnoloģijas un tehnika lopbarības maisījuma sagatavošanai un izdalei dažādu sugu dzīvniekiem – 3 h.
4. Mūsdienīgi risinājumi kūtsmēslu izvākšanai, uzkrāšanai un apsaimniekošanai – 4 h.
5. Mūsdienīgā govju slaukšanas tehnika – 3 h.
6. Piena pirmapstrādes tehnoloģijas un tehnika – 2 h.
7. Precīzās lopkopības ieviešana un efektīva izmantošana – 3 h.
Kontroldarbs 1: Modernā tehnika un tehnoloģija piena lopkopībā.
8. Jaunākās tendences cūku mītņu iekārtošanā un cūku labturības prasību nodrošināšanā – 4 h.
9. Moderni risinājumi cūku ēdināšanai ar sauso un šķidro barību – 3 h.
10. Kūtsmēslu izvākšana no mūsdienīgām cūku mītnēm un to uzkrāšana – 3 h.
11. Jaunākie dējējvistu un citu mājputnu turēšanas risinājumi: modernizētās sprostu baterijas, voljēri – 2.
12. Mūsdienīgi risinājumi putnu dzirdināšanai, ēdināšanai, mēslu izvākšanai, kā arī putnu mikroklimata nodrošināšanai – 2 h.
Kontroldarbs 2: Modernās tehnoloģijas un tehnika cūkkopībā un putnkopībā.
Kredītpunktu iegūšanas priekšnoteikumi ir sekmīgi novērtēti visi kursā paredzētie darbi.
Rakstisks eksāmens par kursa vielu.
Patstāvīgais darbs – no Latvijas viedokļa eksotisku mājdzīvnieku turēšanas risinājumi vai līdzīgs – pēc studējošā izvēles, kas saskaņota ar kursa mācībspēku. Darbu iesniedz kā prezentāciju vismaz 15 slaidu apjomā.
Kursa noslēgumā studenti kārto eksāmenu rakstiski.
Ja kontroldarbi un patstāvīgais darbs ir novērtēti ar vismaz 7 ballēm, eksāmena vērtējums veidojas automātiski kā vidējais aritmētiskais no visiem kontroldarbu un patstāvīgā darba vērtējumiem.
1. CIGR Handbookof Agricultural Engineering. Vol. 2. Animal production and aquacultural engineering. St.Joseph: American Society of Agricultural Engineers, 1999. 558 p.
2. Dairy Farming Handbook. DeLaval. 2012. 305 p. Ir LLU FB 1 eks
3. Precision livestock farming applications: making sense of sensors to support farm management. Edited by: Ilan Halachmi. Wageningen, The Netherlands: Wageningen Academic Publishers, 2015. 326 p.
4. Lauksaimniecības mašīnas. J.Ozola red. Rīga: Zvaigzne, 1993. 413 lpp.
5. Smidzinātāju rokasgrāmata. J.Āboliņš u.c. Ozolnieki: LLKC, 2001. 144 lpp.
6. Kažotnieks J. Arkli. Rīga: [b.i.], 2006. 27 lpp.
7. Zāles lopbarības sagatavošanas tehnoloģijas un mašīnas. J.Pankovs, S.Ivanovs, D.Viesturs. Ulbroka: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2004. 125 lpp.
8. Āboltiņš A., Palabinskis J. Graudu kaltēšana un uzglabāšana. Jelgava: LLU, 2007. 74 lpp.
1. Systems of poultry production. Pieejams: www.poultry-farming.com/
2. Technik Tierhaltung / T.Jungbluth, W.Büscher, M.Krause. Stuttgart (Hohenheim): Ulmer, 2005. 304 S.
3. Stuart Banks, John L. Skinner The Complete Handbook of Poultry-keeping. Van Nostrand Reinhold Company, 1979. ISBN 0442233825, 9780442233822.
4. Gadd J. Modern Pig Production: A practical guide to profit. Nottingham University Press, 2011. 613 p.
1. Profi. The Professional Farm Machinery Magazine. Pieejams: https://www.profi.co.uk/
2. Top Agrar – Mehr Landwirtschaft. Pieejams: https://www.topagrar.com/
Ierobežotās izvēles kurss akadēmiskajā bakalaura programmā Biosistēmu mašinērija un tehnoloģijas. 2. kurss 4. semestris.