Kursa kods Vete4117
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareVeterinārmedicīna zinātne
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits41
Kursa apstiprinājuma datums19.02.2019
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas un vides higiēnas institūts
Dr. med. vet.
Vete5012, Veterinārā darba organizācija II
Vete6042, Veterinārā darba organizācija III
Studiju priekšmeta apgūšanas laikā studenti iepazīstas ar Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, kas nosaka starptautiskos principus pārtikas nekaitīguma un kvalitātes vērtēšanā, atbildību un kontroles mehānismus to ievērošanā. Tiek apskatīti pārtikas nekaitīguma, kvalitātes un higiēnas jēdzieni, pārtikas piesārņojuma un pārtikas marķēšanas prasības, patērētāju tiesību aizsardzības principi saistībā ar pārtiku, standartizācijas principi; paškontrole uzņēmumā, kvalitātes nodrošināšanas sistēmas, HACCP sistēma un pārtikas valsts uzraudzības organizācijas jautājumi.
Zināšanas par likumdošanā noteiktajām pārtikas kvalitātes un nekaitīguma prasībām, par kritērijiem to izvērtēšanā. 2 testi
Prasmes novērtēt uzņēmuma darbības atbilstību visos pārtikas ražošanas un izplatīšanas posmos. Semināra nodarbības
Kompetence pieņemt lēmumus pārtikas uzņēmumos pārtikas kvalitātes un nekaitīguma sistēmas nodrošināšanai. KEGA darbs.
1. Pārtikas aprites kontroles priekšmets, tā nozīme. Starptautiskie principi tirdzniecībā ar pārtiku. Pārtikas likumdošana Eiropas Savienībā un Latvijā. / Iepazīšanās ar ES pārtikas likumdošanas datubāzi. 2 h lekcija un 2.5 h seminārs;
2. Pārtikas kvalitātes regulēšanas principi. Pārtikas marķēšana, pārtikas piedāvāšana izplatīšanai, pārtikas reklamēšana. / Marķēšanas prasību veidlapa, uzdevums par ātrās brīdināšanas sistēmu. 4 h lekcija un 2.5 h seminārs;
3. Nekaitīguma prasības pārtikai un dzeramajam ūdenim. Higiēnas prasības pārtikai./ Specifiskās marķēšanas prasības. 4 h lekcija un 2.5 h seminārs;
4. Rīcība ar izplatīšanai nederīgu pārtiku; pārtikas uzņēmuma atbildība; paškontrole pārtikas uzņēmumā./ Vispārīgās un specifiskās prasības pārtikas uzņēmumiem. 4 h lekcija un 2.5 h seminārs;
5. HACCP sistēma; Pārtikas valsts uzraudzība un kontrole. / Ražošanas shēmu izvērtējums. 6 h lekcija un 4 h seminārs;
6. Kvalitātes nodrošināšanas sistēmas (ISO, EN, LVS); Standartizācija; Patērētāju tiesību aizsardzība. 4 h lekcija un 2 h seminārs;
Lekciju apmeklējums nav obligāts.
Sekmīgi nokārtoti 2 (divi) testi un „ieskaitīts” Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbs.
Kavēto praktisko nodarbību darbi ir jāuzrāda mācībspēkam līdz nākošās nedēļas nodarbībai.
Gala pārbaudījums – ieskaite bez atzīmes.
LV un ES likumdošanas aktu, lekciju un semināra darbu pierakstu studijas, KEGA darba izstrāde.
Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbā studenta izvēlētam pārtikas uzņēmumam jāizstrādā uz HACCP principiem balstīta paškontroles sistēma. Darbs iesniedzams rakstiskā veidā (apjomā līdz 20 lapām). Darba aizstāvēšana notiek ar mācībspēku individuālu pārrunu veidā.
Tests tiek organizēts rakstiski (atvērtie jautājumi un jautājumi ar dotiem atbilžu variantiem). Tests ir „ieskaitīts” ar vismaz 70% pareizām atbildēm.
KEGA darbs tiek vērtēts ar “ieskaitīts” vai „neieskaitīts”.
Lai iegūtu studiju kursa gala vērtējumu “ieskaite”, visiem testiem un KEGA darbam ir jābūt „ieskaitītiem”.
Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. Food quality management. The NL: Wageningen pers., 2002. 323 p.
1. PVD kvalitātes sistēmas dokumenti.
2. ES un LV likumdošanas dokumenti.
3. Codex Alimentarius standarti.
1. Latvijas Republikas tiesību akti. Pieejams: www.likumi.lv;
2. EUR-Lex - piekļuve Eiropas Savienības tiesību aktiem. Pieejams: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=lv
Obligāts kurss 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā Veterinārmedicīna.