Kursa kods ValoP275
Kredītpunkti 2.25
Zinātnes nozareValodniecība un literatūrzinātne
Zinātnes apakšnozareLietišķā valodniecība
Kopējais stundu skaits kursā60
Semināru un praktisko darbu stundu skaits24
Kursa apstiprinājuma datums18.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaValodu centrs
Dr. paed.
Mg. philol.
ValoP273, Profesionālā vācu valoda I
ValoP274, Profesionālā vācu valoda II
Studiju kurss paredzēts zināšanu un prasmju apguvei, lai topošie speciālisti varētu sekmīgi veidot savu profesionālo karjeru ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības nozarē, attīstot lietišķo saskarsmi ar ārvalstu klientiem, kolēģiem un sadarbības partneriem vācu valodā. Tas ir vērsts uz profesionālās terminoloģijas apguvi, kas saistīta ar ēdināšanas uzņēmumu, viesnīcu un tūrisma firmu saimnieciskās darbības raksturojumu, klientu vajadzību izpēti un analīzi. Studējošie iegūst profesionālās svešvalodas komunikatīvo kompetenci un starpkultūru kompetenci. Kursa noslēgumā- ieskaite.
Studenti apguvuši terminus ar profesionālās nozares saistītu terminoloģiju.
(Kontroldarbs Nr. 1);
Studenti prot izmantot profesionālo terminoloģiju un komunikatīvās prasmes: rakstiski – esejā, lietišķās vēstulēs, mutiski – piedaloties diskusijās, veidojot dialogus, lomu spēles, uzstājoties ar prezentāciju.
Vērtēšana pēc 10 ballu skalas.
1 Tūristu grupu vadītāji un viņu pienākumi.
2 Tūrisma objektu un atrakciju veidi.
3 Ikgadējais ''Riga Food'' starptautiskais festivāls.
4 Ēdināšanas uzņēmumu veidi un darbības raksturojums.
5 Restorānu klasifikācija un Michelin zvaigznes.
6 Restorānu personāls un pienākumu veikšana.
7 Restorānu aprīkojums, inventārs un ierīces.
8 Galda kultūra un viesu apkalpošana.
9 Ēdienkaršu veidošanas un sastādīšanas pamatprincipi.
10 Ēdienkaršu specifiskie veidi.
11 Ēdināšanas biznesa uzsākšana un biznesa plāns.
12 Privātā biznesa uzsākšana.
13 Ēdiena pasūtīšanas pakalpojumi internetā.
14 Dzeramnaudas došanas tradīcijas dažādās valstīs- kultūras un ētikas aspektu ievērošana.
15 Studentu Power Point prezentācijas.
16 Studentu Power Point prezentācijas.
Vērtējums: Ieskaite. To veido kumulatīvais vērtējums.
Sekmīgi uzrakstīti 2 pārbaudes darbi, sastādīta semestra laikā apgūto tekstu terminu vārdnīca, savlaicīgi iesniegti un ieskaitīti mājas darbi, izstrādāti semestra individuālie darbi (profesionālās literatūras lasīšana, prezentācija par izvēlēto tēmu, terminu vārdnīca). Kontroldarbiem un mājas darbiem jābūt ieskaitītiem. Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20%.
Izstrādāts individuālais darbs:
1. patstāvīgi izvēlēts teksts profesionālās jomas kontekstā (apjoms – 10 000 rakstu zīmes);
2. sagatavota PPoint prezentācija un sniegta 5 – 10 minūšu gara prezentācija par izvēlēto tekstu;
3. iesniegts glosārijs (terminu vārdnīca) ar 30 profesionālās jomas terminu tulkojumu un 20 terminu skaidrojumu.
Kumulējošais vērtējums ieskaitē veidojas no atsevišķiem vērtējumiem kontroldarbos, nodarbībās un semestra individuālā darba vērtējuma.
Students sekmīgu atzīmi par kontroldarbu var iegūt, ja vismaz 70% atbilžu ir pareizas. Mājas darbiem jābūt ieskaitītiem.
1. Ebermann, R. Lehrbuch Lebensmittelchemie und Ernährung. Springer-Verlaag KG. 2008. 600 Seiten, ISBN-10:3-211-48649-6.
2. Krämer, J. Lebensmittel-Mikrobiologie. 5. Aufl. Verlag Utb GmbH. 2007. 406 Seiten, ISBN-10:3-8252-1421-4.
3. Kurzhals, H.-A. Kühlen und Gefrieren von Lebensmitteln. Lebensmitteltechnologie in der Praxis, Band 1. Behrs Verlag. 2007. 200 Seiten, ISBN-10:3-89947-357-4.
4. Burchard, J.-E. Die Vereinbarkeit der europäischen Vorschriften zur Kennzeichnung gentechnisch veränderter Lebensmittel mit dem Welthandelsrecht. Rechtsfragen der Globalisierung (RFG), Band 14. 1. Aufl.Verlag Duncher&Humlot GmbH. 2007. 459 Seiten, ISBN-10:3.
1. Bogenreiter, M. Der Konsum biologischer Lebensmittel in Österreich. Einfluss sozioökonomischer Faktoren. VDM Verlag. 2009. 128 Seiten, ISBN-10:3-639-14596-8.
2. Elmadfa, I., Fritzsche, D.: Unsere Lebensmittel. Tabellen mit Vitaminen und Mineralstoffen, essentiellen Fettsäuren, Kalorien, Eiweißs, Fett und Kohlenhydraten. Ulmer Eugen Verlag, 2005. 208 Seiten, ISBN-10:3-8001-4648-7.
3. Ternes, W., Tunger, L. Lexikon der Lebensmittel und der Lebensmittelchemie. 4. Aufl. Stuttgart : Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft. 2007. 2134 Seiten, ISBN-10:3-8047-2275-X.
1. Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie. : lwt ; internat. Zeitschr. für Chemie, Biochemie, Mikrobiologie u. Technologie d. Lebensmittelverarbeitung ; offiz. Organ d. Schweizerischen Gesellschaft für Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie = Food science and technology = Science et technologie alimentaire / Agrikulturchemisches Institut, Eidgenössische Technische Hochschule. Schweizerische Gesellschaft für Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie. - Küssnacht : Forster [1.]1967; 2.1973 - ISSN 0023-6438.
2. Ernährungs-Umschau : Praxis & Forschung. Organ der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e.V. (DGE), des Verbandes der Diätassistenten, Deutscher Bundesverband e.V. (VDD), der Gütegemeinschaft Diät und Vollkost e.V. (GDV), des Verbandes der Oecotrophologen e.V. (VDOE), des Bundesverbandes Deutscher Ernährungsmediziner e.V. (BDEM). - Sulzbach, Ts. : Umschau-Zeitschr.-Verl. 1.1954,1(Juni)-4; 2.1955 - ISSN: 0174-0008, 0014-021X, 0340-2341.
3. Wissenschaftsmanagement: Zeitschrift für Innovation. - Bonn : Lemmens Verlags- &Mediengesellschaft. 1.1995 -.ISSN: 0947-9546. www.wissenschaftsmanagement-online.de
Kurss iekļauts PTF profesionālās augstākās izglītības bakalaura programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" obligātajā daļā.