Kursa kods PārZ4054
Kredītpunkti 2
Kursa papildus materiāli PārZ4054_Logistika.pdf
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas
Kopējais stundu skaits kursā80
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits48
Kursa apstiprinājuma datums06.12.2016
Atbildīgā struktūrvienībaUztura katedra
Dr. sc. ing.
Citi2002, Viesnīcu dienesti
PārZ2052, Viesmīlības uzņēmumi
PārZ2056, Apkalpošanas organizācija un vadība
PārZ3075, Ražošanas organizācija un vadība
VadZ2004, Vadīšanas pamati
VadZ3058, Uzņēmējdarbības pamati
VadZ4082, Viesnīcu un ēdināšanas vadība
Studenti iegūst zināšanas par loģistiku kā zinātni un tās lomu viesmīlības uzņēmuma vadības nodrošināšanā. Iepazīst loģistikas pamatdarbības (iepirkšana, ražošana, sadale un apkalpošana), nodrošinošās darbības, mērķi un uzdevumus, izmaksu struktūru un vidi. Apgūst iemaņas veidot loģistikas ķēdes, iekļaujot materiālo vērtību, informācijas un finanšu plūsmas, analizējot to lietderību, secību, nozīmi, izdarot secinājumus un pieņemot pareizus lēmumus.
Zināšanas un izpratne par loģistikas kompetenci viesmīlības uzņēmumos un loģistikas pamatjēdzieniem. (Kontroldarbi)
Prasmes – izsekot un analizēt visas viesmīlības uzņēmumā esošās plūsmas (materiālo vērtību, informācijas un finansu) un izdarīt atbilstošus secinājumus, kā uzlabot uzņēmuma darbību, paaugstinot pakalpojumu kvalitāti un optimizējot izmaksas. (Praktiskie darbi)
Kompetences – izprast integrētās loģistikas pieejas būtību un nozīmi viesmīlības uzņēmējdarbībā, kā arī praktiski to pielietot. (Patstāvīgais darbs)
1. Ievads. Loģistikas evolūcija.
2. Loģistikas loma viesmīlības uzņēmuma vadības nodrošināšanai. Loģistikas definīcijas.
3. Loģistikas pamatdarbības un nodrošinošās darbības.
4. Loģistikas makro- un mikrosistēmas viesmīlības nozarē.
5. Izmaksas un to struktūra loģistikā.
6. Loģistikas vide un to ietekmējošie ārējie un iekšējie faktori.
7. Iepirkšanas loģistika, risināmie jautājumi.
8. Piegādātāji, to izvēle.
9. Serviss un servisa loģistika.
10. Transporta loģistika.
11. Pasūtījuma apstrādes un izpildes loģistikas cikls.
12. Krājumi, to nozīme uzņēmuma darbības nodrošināšanā.
13. Informācijas plūsmas.
14. Loģistikas informācijas sistēma.
15. Stratēģiskā plānošana un loģistika.
16. Kontrole un kontrolējamie loģistikas rādītāji.
Kursa ietvaros ir jāuzraksta sekmīgi 2 kontroldarbi, dalība praktiskos darbos (vismaz 50%), izpildīti un sekmīgi aizstāvēti 8 praktiskie darbi (darba burtnīca); sagatavots un noprezentēts patstāvīgais darbs.
Studenti veic zinātnisko rakstu analīzi par materiālo vērtību, informāciju un finanšu plūsmām un/ vai to ķēdēm ēdināšanas uzņēmumos, sagatavo prezentāciju un to prezentē kolēģiem.
Kontroldarbi veido 40% no gala atzīmes (katrs max. 20%); praktisko darbu burtnīca veido 40% no gala atzīmes; patstāvīgais darbs – 20% no gala atzīmes.
1. Praude V., Beļčikovs J. Loģistika. Rīga: Vaidelote, 2003. 541 lpp.
2. Sprancmanis N. Biznesa loģistika. Rīga: Vaidelote, 2003. 360 lpp.
3. Sprancmanis N. Uzņēmējdarbības loģistikas pamati. Rīga: Burtene, 2016.
4. Сергеев В. Менеджмент в бизнес-логистике. Москвa: Изд-во «Филин», 1997.
1. Ballow R. Business Logistics Management. 3rd.ed. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice-Hall International, Inc., 1993.
2. Praude V., Beļčikovs J. Menedžments. Rīga: Vaidelote, 1997.
3. Bowersox D. Logistical Management. The Integrated Suply Chain Process. New York: The Mc Graw-Hill Companies, Inc. New York, 1996.
1. Kapitāls. ISSN 1407-2505
2. Dienas Bizness. ISSN 1407-2041
3. SPENDit/Latvijas Tirgotājs ISSN 1407-3840.
Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība, 4.kurss