Course code PārZ4050

Credit points 6.75

New Food Product Development

Total Hours in Course180

Number of hours for lectures8

Number of hours for seminars and practical classes8

Date of course confirmation20.02.2013

Responsible UnitInstitute of Land Management and Geodesy

Course developers

author prof.

Tatjana Ķince

Dr. sc. ing.

author Pārtikas institūts

Dace Kļava

Dr. sc. ing.

author

Daiga Kunkulberga

Dr. sc. ing.

Course abstract

Study project of food science to create accordingly new product development process. Study course include generation of ideas of new products, selection of technology of new products. In the stage of new product development student identify parameters of quality of new products and technological process. Commercialization stage is based on the market plan and project economical potentiality and evaluation of methodological principles.

Learning outcomes and their assessment

After completing the course student will have:
• knowledge to develop new products, including the selected production technology and equipment configuration, according to the planned processing capacity and calculating economic costs;
• skills of study courses learned from the process of application technology / equipment / business and economic issues in new product development;
• competence of new food product development, quality control and technology solution of choice for technical and business problems.

Compulsory reading

1. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija: māc. grām. Jelgava: LLU, Pārtikas tehnoloģijas fak., 2002. 247. lpp.
2. Kunkulberga D., Ruža A.. Kviešu un rudzu graudu uzturvērtība un izmantošana maizes ražošanā. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2008. 55 lpp.
3. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava : LLU, 2000. 524 lpp.
4. Vedļa A. Ceļvedis uzņēmējdarbībā: teorētiskā ievirze, testi, metodikas, aprēķini, semināri, diskusiju jautājumi. Rīga: Petrovskis & Ko, 2002. 490 lpp.

Further reading

1. Metodiskie norādījumi kursa darbu, diplomprojekta, bakalaura un zinātniskā darba izstrādei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Pārtikas tehnoloģijas katedra. Jelgava: LLU, 2004. 49 lpp.
2. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā: monogrāfija. L. Dukaļskas un S. Muižnieces-Brasavas redakcijā; Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Jelgava : LLU, 2012. 192 lpp.
3. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. Zinātniskais redaktors Indriķis Muižnieks. 2. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp.

Periodicals and other sources

1. Forbes (Latvijas izd.) Forbes. Dibinātājs un izdevējs: "SK Media" SIA. Nr. 1 (jūn. 2010)- Rīga: SK Media, 2010- . ISSN 1691-6018.
2. Food Science and Technology. Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0023-6438. ISSN (electronic): 1096-1127. Pilni teksti Science Direct datubāzē.