Kursa kods PārZ4006
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
Ķīmi3005, Bioķīmija
PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I
PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II
PārZ3010, Mikrobioloģija I
PārZ3011, Mikrobioloģija II
Studiju kursā studenti apgūst zināšanas par alus un spirta ieguves tehnoloģijām. Gūst zināšanas par alus un spirta ražošanas izejvielām, to kvalitātes parametriem. Laboratorijas darbos apgūst praktiskas iemaņas iesala, alus, stipro alkoholisko dzērienu gatavošanā un kvalitātes noteikšanā.
Studiju kursa beigās studenti iegūs:
Teorētiskas un praktiskas zināšanas par alus un spirta ražošanas izejvielām, to kvalitāti un ražošanas tehnoloģijām – lekcijas, laboratorijas darbi, 1. un 2. kontroldarbs.
Prasmes analizēt un izskaidrot iesala, alus un spirta tehnoloģiskos posmus un kvalitātes rādītājus – laboratorijas darbi.
Iegūst kompetences, lai spētu izvērtēt graudu un citu dzērienu piedāvājumu, ražošanas tehnoloģiju, tās nianses un kvalitāti – laboratorijas darbi un patstāvīgais darbs.
1. Alus ražošanas vēsture, apjoms pasaulē un Latvijā (Lekcija – 1h)
2. Alus ražošanai lietojamo izejvielu raksturojums (Lekcija – 2h)
3. Iesala ieguve. 1. laboratorijas darbs Iesala kvalitātes analīze (Lekcija – 2h laboratorijas darbi– 4h)
4. Iejava un misas ieguve. (Lekcija – 2h)
5. Alus ražošana. 2. laboratorijas darbs Alus gatavošana. 1.kontroldarbs par iesala un alus ražošanu. 3. laboratorijas darbs Alus kvalitātes analīze. (Lekcija – 3h, laboratorijas darbi – 8h)
6. Spirta ieguve. (Lekcija – 3h)
7. Stiprie alkoholiskie dzērieni. 4. laboratorijas darbs Spirta un stipro alkoholisko kvalitātes analīze. 2.kontroldarbs par spirta destilāciju un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. (Lekcija – 3h, laboratorijas darbi – 4h)
Sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti divi kontroldarbi, nostrādāti un aizstāvēti 4 laboratorijas darbi, izstrādāts, elektroniski iesniegta prezentācija atbilstoši prasībām un aizstāvēts 1 patstāvīgais darbs.
Kursa ietvaros students patstāvīgi sagatavo patstāvīgo darbu par izvēlēto dzērienu, ietverot sekojošas tēmas: dzēriena vēsturi, iegūšanas tehnoloģiju, kvalitātes rādītājiem, uzturvērtību un tirgus analīzi.
Prezentācijas apjoms līdz 15 slaidiem, prezentācija no 5 - 7 min, iesniedz elektroniskā veidā.
Studiju kursa eksāmena vērtējums ir atkarīgs no studiju kursa divu kontroldarbu un patstāvīgā darba vidējā aritmētiskā vērtējuma.
Students sekmīgu atzīmi (vismaz 4 balles) par kontroldarba testu var iegūt, ja vismaz 50% testa jautājumu atbildēti pareizi.
Izstrādātos laboratorijas darbus students aizstāv mutiskā veidā, atbildot uz jautājumiem, saistītiem ar darba praktisko un teorētisko pamatu.
Patstāvīgo darbu novērtē saskaņā ar noteikto vērtēšanas skalu no izcili līdz gandrīz viduvēji.
Izstrādāto patstāvīgo darbu students aizstāv mutiskā veidā, atbildot uz jautājumiem, saistītiem ar darba praktisko un teorētisko pamatu.
1. Технология солода и пива. В. Кунце; гл. 11 написана Г.О. Митом. Санкт-Петербург: Профессия, 2003. 912 с.
2. Handbook of brewing: processes, technology, markets. Edited by H. M. Eßlinger. Weinheim: WILEY-VCH Verlag, 2009. 746 p.
3. Handbook of brewing. Edited by F. G. Priest, G. G. Stewart. 2nd ed. Boca Raton ... [etc.]: CRC/Taylor & Francis, 2006. 853 p.
4.Post-fermentation and -distillation technology : stabilization, aging, and spoilage. Edited by M. Bordiga. Boca Rato: CRC Press, 2018.
5. Brewing: new technologies. Edited by C.W. Bamforth. Cambridge: Woodhead Publishing; Boca Raton ... [etc.]: CRC Press, 2006. 484 p.
6. Brewing: science and practice. D. E. Briggs ... [et al.]. Cambridge: Woodhead Publishing; Boca Raton ... [etc.]: CRC Press, 2004. 881 p.
7. Fermentation microbiology and biotechnology. E.M.T. El-Mansi, editor-in-chief ... [et al.]. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press Taylor & Francis Group, 2007. 678 p.
8. Whisky: technology, production and marketing. Edited by I. Russell and G. Stewart. Cambridge: Academic Press, 2014. 444p.
1. DeSalle R., Tattersall I. A natural history of beer. London: Yale University Press, 2019. 256 p.
2. Yeasts in food and beverages: with 52 figures an 30 tables. A. Querol, G. Fleet (eds.). Berlin; Heidelberg; New York: Springer, c2006
3. Stiprie dzērieni. Rīga; Zvaigzne ABC, 2008. 120 lpp
Datu bāzes www.sciencdirect.com, www.scopus.com, www.ebsco.com žurnālu un konferenču rakstu krājumu analīzei. Pārtikas zinātnes žurnāli - Food Chemistry, LWT, Cereal Science, konferenču materiāli – FoodBalt, Research for Rural Development.
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna un nepilna laika studentiem.