Course code PārZ3070

Credit points 6

Processing of Agricultural Products

Total Hours in Course162

Number of hours for lectures44

Number of hours for seminars and practical classes20

Independent study hours98

Date of course confirmation14.04.2015

Responsible UnitInstitute of Land Management and Geodesy

Course developers

author

Daina Kārkliņa

Dr. sc. ing.

author Pārtikas institūts

Jeļena Zagorska

Dr. sc. ing.

author Pārtikas institūts

Ilze Grāmatiņa

Dr. sc. ing.

Prior knowledge

Ekon3080, Market Analysis and Forecasting

VadZ2037, Economic Management Studies

Course abstract

The study course “Processing of Agricultural Products” give a view about processing technologies and regulations of field crop cultivation (cereals, fruit, vegetables, potatoes, sugar, rapeseed etc.) and animal breeding (milk, meat, fish) products in home craft for obtaining qualitative food.

Learning outcomes and their assessment

• knowledge - theoretical knowledge and understanding about agricultural products processing technologies and regulations in home craft;
• skills - to put into practise obtained knowledge to calculate the outlay of animal and plant raw materials processing technologies in home craft;
• competence: to use proficient obtained knowledge for economic evaluation agricultural products processing in home craft.

Compulsory reading

1. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
2. Rokasgrāmata. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rīga, 2011. 36 lpp. [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Rīga. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf
3. Riekstiņš A., Melnis E. Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem. 2012.gada marts [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Pieejams: http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2014/04/alus-rokasgramata131.pdf
4. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.

Further reading

1. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: Latvijas Universitāte, 2008. 93 lpp.
2. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga: RTU Izdevniecība, 2010. 292 lpp.
3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.

Periodicals and other sources

1. www.pvd.gov.lv
2. www.zm.gov.lv
3. www.likumi.lv