Course code PārZ3070
Credit points 6
Total Hours in Course162
Number of hours for lectures44
Number of hours for seminars and practical classes20
Independent study hours98
Date of course confirmation14.04.2015
Responsible UnitInstitute of Land Management and Geodesy
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
Ekon3080, Market Analysis and Forecasting
VadZ2037, Economic Management Studies
The study course “Processing of Agricultural Products” give a view about processing technologies and regulations of field crop cultivation (cereals, fruit, vegetables, potatoes, sugar, rapeseed etc.) and animal breeding (milk, meat, fish) products in home craft for obtaining qualitative food.
• knowledge - theoretical knowledge and understanding about agricultural products processing technologies and regulations in home craft;
• skills - to put into practise obtained knowledge to calculate the outlay of animal and plant raw materials processing technologies in home craft;
• competence: to use proficient obtained knowledge for economic evaluation agricultural products processing in home craft.
1. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
2. Rokasgrāmata. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rīga, 2011. 36 lpp. [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Rīga. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf
3. Riekstiņš A., Melnis E. Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem. 2012.gada marts [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Pieejams: http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2014/04/alus-rokasgramata131.pdf
4. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.
1. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: Latvijas Universitāte, 2008. 93 lpp.
2. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga: RTU Izdevniecība, 2010. 292 lpp.
3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
1. www.pvd.gov.lv
2. www.zm.gov.lv
3. www.likumi.lv