Kursa kods PārZ2004
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits72
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
Studiju kursa pirmajā daļā apskata procesus, kas mākslīgi radīti kāda noteikta tehnoloģiska mērķa sasniegšanai un kas ir kopīgi vairākām pārtikas rūpniecības nozarēm. Pēta kopīgās likumsakarības un aprēķinu metodes, kas pamatojas uz mehānikas, fizikas, termodinamikas u. c. likumsakarībām, kā arī to aparātu vispārīgās shēmas, kuros iespējams realizēt atsevišķus procesus. Kurss sastāv no 5 pamatprocesu grupām: hidraulikas pamati, hidromehāniskie procesi, siltuma procesi un aparāti, mehāniskie un masas apmaiņas procesi.
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas par pārtikas ražošanas iekārtu racionālu izmantošanu, procesu vadīšanu ar minimālu materiālu un enerģijas patēriņu un maksimālu iekārtas jaudas izmantošanu – lekcijas un trīs teorijas kontroldarbi;
• prasmes veikt dažādu procesu un iekārtu aprēķinus, izvēlēties atbilstošus iekārtu režīmus – laboratorijas darbu izpilde;
• kompetences – pamatot nepieciešamo energoresursu un materiālu daudzumu pārtikas produktu ražošanai, vērtēt procesu tehniski-ekonomiskos rādītājus – trīs aprēķinu kontroldarbi.
1. Pārtikas tehnoloģijas procesu pamatlikumi, mērvienības, pārvērtības. Pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļi. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
2. Pārtikas produktu galveno fizikāli tehnisko īpašību raksturojums. Prasības iekārtu izgatavošanai. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
3. Līdzības teorija. Kontroldarbs par procesu aprēķiniem. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
4. Hidraulikas pamatlikumi, cauruļvadu aprēķins, sūkņu izvēle. 1. teorijas kontroldarbs. (Lekcijas – 2 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
5. Siltuma procesi – vadīšana, starošana, konvekcija. Siltuma atdeves koeficienta aprēķina metodes. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 4 h)
6. Siltuma pārejas aprēķina metodes. Siltummaiņa aprēķinu pamati. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
7. Siltuma apmainītāju konstruktīvie risinājumi. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
8. Ietvaices procesa raksturojums, aprēķinu metodes. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 4 h)
9. Kondensācijas procesa raksturojums, aprēķinu metodes. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
10. 2. teorijas kontroldarbs. Aprēķinu kontroldarbs. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
11. Masas apmaiņas procesa raksturojums. Kaltēšanas procesa izpēte un aprēķini. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 4 h)
12. Neviendabīgu sistēmu sadalīšana – gāzveida un šķidrās sistēmas. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
13. Neviendabīgu sistēmu sadalīšana - centrbēdzes spēka laukā. (Lekcijas – 1 h)
14. Pārtvaices process. Maisīšanas procesa raksturojums un aprēķini. (Lekcijas – 1 h)
15. 3. teorijas kontroldarbs. Aprēķinu kontroldarbs. Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
Nostrādāti visi laboratorijas darbi.
Sekmīgi uzrakstīti visi kontroldarbi.
Teorētisko zināšanu apguve, lai sagatavotos kontroldarbiem.
Teorētisko zināšanu pielietošana pārtikas procesu un iekārtu aprēķinos, gatavojoties laboratorijas darbiem un aprēķinu kontroldarbiem.
Jābūt sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstītiem visiem teorijas un aprēķinu kontroldarbiem. Akumulējošā ieskaites atzīme tiek aprēķināta kā vidējā aritmētiskā no visiem vērtējumiem.
1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
2. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp.
3. Fellows P. J. Food Processing Technology. Cambridge, England: Woodhead Publishing Ltd., 2000. 575 p.
1. Toledo R. T., Singh R. K., Kong F. Fundamentals of Food Process Engineering. Cham: Springer International Publishing, 2018. 449 p.
2. Innovative Food Processing Technologies: extraction, separation, component modification, and process intensification. Eds. K. Knoerzer, P. Juliano, G. Smithers. Duxford: Woodhead Publishing is an imprint of Elsevier, 2016. 481 p.
3. Neoh T. L., Adachi S., Furuta T. Introduction to Food Manufacturing Engineering. Singapore: Springer Science+Business Media Singapore, 2016. 179 p.
4. Saravacos G., Kostaropoulos A. E. Handbook of Food Processing Equipment. Cham: Springer International Publishing Switzerland, 2016. 775 p.
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" studentiem