Kursa kods LauZM022

Kredītpunkti 7

Piena un gaļas ražošanas tehnoloģija

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā

Lekciju stundu skaits30

Semināru un praktisko darbu stundu skaits26

Laboratorijas darbu stundu skaits0

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits133

Kursa apstiprinājuma datums20.12.2023

Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts

Kursa izstrādātāji

author asoc. prof.

Lilija Degola

Dr. agr.

author doc.

Aiga Nolberga-Trūpa

Dr. agr.

author prof. (Emeritus)

Daina Kairiša

Dr. agr.

author asoc. prof.

Diāna Ruska

Dr. agr.

Priekšzināšanas

Ekon5123, Investīcijas lauku attīstībai

LauZ5143, Lopkopības bioloģiskie pamati

LauZ5160, Dzīvnieku ģenētika un selekcija

LauZM015, Dzīvnieku ēdināšanas bioķīmiskie un fizioloģiskie aspekti

Kursa anotācija

Studiju kursā maģistranti iepazīstas ar piena un gaļas ieguvei izmantotajām dzīvnieku sugām, ražošanas tehnoloģijām, piena un gaļas kvalitāti ietekmējošiem faktoriem. Iepazīstas ar pastāvošo likumdošanu piena un gaļas kvalitātes kontrolē, pasākumiem lopkopības izejvielu sastāva un kvalitātes nodrošināšanā. Izvērtē piena un gaļas ražošanas izmaksas, analizē to veidošanās pamatprincipus.
Studiju kursa mērķis – padziļināti apgūt piena un gaļas ieguvi ietekmējošos faktorus, analizēt iegūtās produkcijas kvalitāti raksturojošos rādītājus, ražošanas izmaksu veidošanās pamatprincipus, to optimizācijas iespējas.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studējošie iegūst zināšanas par piena un gaļas ieguvei izmantotajām dzīvnieku sugām Latvijā, piena un gaļas ražošanas tehnoloģijām, piena un gaļas ķīmisko sastāvu un kvalitāti, tos ietekmējošiem faktoriem un noteikšanas metodēm, par piena un gaļas ražošanas izmaksu veidošanās principiem (sagatavotas prezentācijas, sekmīgi nokārtots teorijas pārbaudījums).
Prasmes izvēlēties piena un gaļas ražošanai, piemērotākās lauksaimniecības dzīvnieku sugas un šķirnes, pamatot ražošanai pielietoto tehnoloģiju izvēli, analizēt iegūtās produkcijas ķīmiska sastāva un kvalitātes izmaiņas un faktorus, kas tās ietekmē, analizēt piena un gaļas ieguves izmaksas (sagatavotas prezentācijas, sekmīgi nokārtots teorijas pārbaudījums).
Kompetenti pieņemt lēmumu par piena un gaļas ražošanas tehnoloģijas izvēli, patstāvīgi veikt zinātniskus pētījumus piena un gaļas lopkopībā, studēt un analizēt zinātnisko un profesionālo literatūru.
Sagatavotas un prezentētas par uzdotu tēmu semināra prezentācijas, apgūts studiju kursa lekciju materiāls. Sekmīgi nokārtots pārbaudījums.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Piena ražošanas tautsaimnieciskā nozīme, izmantotās sugas un šķirnes, krustojumi. Starptautiskās dzīvnieku pārraudzības komitejas (ICAR) prasības un to realizācija Latvijā. (1 h L, 1h P)
2. Piena šķirņu dzīvnieku sabalansētas ēdināšanas ietekme uz izslaukuma, piena sastāva un kvalitātes mainību. Ar ēdināšanu saistītie vielu maiņas traucējumi piena šķirņu dzīvniekiem. (1 h L, 1 h P)
Seminārs: Izslaukuma, piena sastāva un kvalitātes mainību ietekmējošie faktori. (1 h P)
3. Piena šķirņu dzīvnieku turēšanas tehnoloģijas, labturība un tesmens veselība. (1 h L, 2 h P)
4. Piena ķīmiska sastāva un kvalitātes rādītāji, likumdošana. Piena ķīmiska sastāva un kvalitātes parametru noteikšanas metodes un iekārtas. Piena sastāva un kvalitātes mainība piena pirmapstrādes un uzglabāšanas laikā saimniecībā. (1 h L, 2 h P)
5. Piena testēšanas laboratorijas un pienā pārstrādes uzņēmuma apmeklējums. (1 h L, 1 h P)
Seminārs: Piena kvalitātes un sastāva testēšanas metodes izvēle, tās pamatojums. (1 h P)
6. Piena ražošanas izmaksas, to optimizācijas iespējas piena šķirņu dzīvniekiem. (1 h L, 1 h P)
7. Dažādu sugu lauksaimniecības dzīvnieku un putnu izmantošana gaļas ieguvei. Gaļas produktivitāti raksturojošās pazīmes, to novērtēšana un analīze. (4 h L)
8. Gaļas produktivitāti ietekmējošie faktori: ģenētiskie, fizioloģiskie un vides. (4 h L)
9. Dzīvnieku turēšanas tehnoloģijas, to nozīme kvalitatīvas produkcijas ieguvē. (4 h L)
10. Dzīvnieku nobarošanas tehnoloģijas: intensīvā, daļēji intensīvā, ekstensīvā. (4 h L)
11. Liemeņu kvalitāti ietekmējošie faktori: ģenētiskie, fizioloģiskie un vides. Liemeņu kvalitāti raksturojošās pazīmes, to vērtēšana. (4 h L,4 h P)
12. Gaļas sastāvs un kvalitāte, to ietekmējošie faktori. Gaļas ražošanas izmaksas, to optimizācija. (4 h L, 4 h P)
Seminārs: cūkgaļas kvalitāte, to ietekmējošie faktori (2 h P).
Seminārs: liellopu gaļas kvalitāte, to ietekmējošie faktori (2 h P).
Seminārs: aitu un kazu gaļas kvalitāte, to ietekmējošie faktori (2 h P).
Seminārs: putnu gaļas kvalitāte, to ietekmējošie faktori (2 h P).

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Sagatavotas prezentācijas semināriem, apgūts studiju kursa lekciju materiāls, nokārtots teorijas pārbaudījums Sekmīgs akumulējošais eksāmena vērtējums.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Patstāvīgā darba organizācija semestra laikā notiek patstāvīgi studējot literatūru, izmantojot mācībspēka konsultācijas. Dalība semināros, izstrādātas un publiski aizstāvētas plānotās prezentācijas.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursa vērtējums ir atkarīgs no eksāmena vērtējuma un studiju kursa semināru kumulatīvā vērtējuma.
Students sekmīgu atzīmi eksāmenā iegūst, ja plānoto semināru un eksāmena vērtējums ir vismaz 4.
Eksāmena atzīmi aprēķina kā vidējo aritmētisko no diviem, teorijas pārbaudījuma vērtējuma (50%) un vidējās atzīmes par prezentētiem semināriem (50%).

Obligātā literatūra

1. Moderna piena ražošanas ferma: tehnoloģija, tehnika, apsaimniekošana. J.Priekuļa red. Jelgava: LLU, 2013. 240 lpp.
2. Piliena K., Sprūžs J. Kazkopība. Talsi, 2007. 99 lpp.
3. Achieving sustainable production of milk. Volume 1: Milk composition, genetics and breeding. Edited by Dr Nico van Belzen. Burleigh Dodds Science Publishing Limited: 2017. 339 p. [LF, Dzīvnieku zinātņu institūts, 1 eks.]
4. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Jelgava: LLKC, 2005. 320 lpp.
5. Ciproviča I., Ozola L. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.
6. Dairy science and technology handbook. Edited by Y.H. Hui. [New York etc.] : VCH, 1993. 3 sējumi.
7. Latvijas iedzīvotāju pārtikā lietojamās gaļas raksturojums. [tiešsaiste] Autoru kolektīvs, LLU. Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts “Sigra”. Galv. red. A. Jemeļjanovs. Sigulda: "Sigra", 2013. 350 lpp. [skatīts 01.03.209.] Pieejams: http://llufb.llu.lv/LLUgramatas/SIGRA/Latvijas_iedzivot_partik_galas_rakstur.pdf
8. Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskajā lauksaimniecībā. Monogrāfija. Sigulda. Sigra. 2006, 159-213.lpp.
9. Džeimsone A. Videi draudzīgu gaļas liellopu audzēšana. [tiešsaiste] Rīga: SIA"Gandrs", 2013. 55 lp. [skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://ldf.lv/sites/default/files/faili/Publikacijas/Gramatas/videi_draudzigu_galas_liellopu_audzesana.pdf
10. Norvele G., Kairiša D. Rokasgrāmata aitu audzētājiem. [tiešsaiste] Rīga: Biedrība "Latvijas Aitu audzētāju asociācija", 2011. 96 lpp. [skatīts 10.02.2019.].
Pieejama: http://old.llkc.lv/files/biblioteka/201406/20140610-1850-aitu-rokasgramata.pdf
11. Meat Procesing Technology. [tiešsaiste] Bangkok, Thailand: FAO, 2010. 428 p. [skatīts 13.02.2019.]. Pieejams: http://www.fao.org/docrep/010/ai407e/ai407e00.htm

Papildliteratūra

1. Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija „Latvijas standarts” (LVS). Tiešsaistes pakalpojums. Pieejams: https://www.lvs.lv/lv
2. Latvijas nacionālais Akreditācijas birojs. Testēšanas laboratorijas. Tiešsaistes pakalpojums. Pieejams: https://www.latak.gov.lv/index.php?option=com_institucijas&view=institucijas&type=T&Itemid=110&lang=lv
3. Likumi. Tiešsaites pakalpojums. Pieejams: http://www.likumi.lv
4. Cilstsdarba programmas piena šķirņu govkopībā un kazkopībā [tiešsaiste] [skatīts 05.02.2019.]. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv/lv/likumdosana/nacionala/
5. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 171 lpp.
6. Latvijas aitu audzēšanas nozares attīstības stratēģija līdz 2023. gadam. [tiešsaiste] Sigulda, 2013. 43 lp. [skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://www.latvijasaita.lv/doc/LAAA_Strategija_2023.pdf
7. Ciltsdarba programmas gaļas šķirņu govkopībā, cūkkopībā un aitkopībā [tiešsaiste] [skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv/lv/likumdosana/nacionala/

Periodika un citi informācijas avoti

1. International Dairy Journal. Published by Elsevier Science. ISSN: 0958-6946. [Skatīts 05.02.2019.]. Pieejams datubāzē Science Direct: https://www.sciencedirect.com/journal/international-dairy-journal
2. Journal of Small Ruminant Research. Official Journal of the International Goat Association. ISSN:0921-4488 3.
3. Agronomy resaearch, raksti.
4. Zinātniski praktiskās konferences "Līdzsvarota lauksaimniecība" raksti.
5. International dairy federation https://www.fil-idf.org/
6. LLKC mājaslapa: http://llkc.lv/
7. Latvijas Piensaimnieku savienība http://www.piensaimniekusavieniba.lv/
8. Cūku labturības prasības: MK noteikumi Nr. 743. [Tiešsaiste]. Stājās spēkā no 15.07.2009. [Skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=194745
9. Noteikumi par dējējvistu labturības prasībām un dējējvistu turēšanas uzņēmumu reģistrācijas kārtību: MK noteikumi 744. Stājās spēkā 15.07.2009. [Skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=194746
10. Labturības prasības zosu, pīļu un muskuspīļu turēšanai: MK noteikumi 611. Stājās spēkā 01.01.2011. [Skatīts 10.02.2019.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=212966.
11. Practical Poultry. Kelsey publishing Ltd. Issue 117.
12. Poultry Science. Oxford Academic, ISSN: 0032-5791.
13. Poltry International. ISSN:1682-8356.
14. Agronomy Resaearch, žurnāls, [tiešsaiste] [skatīts 10.02.2019.]. Pieejams http://agronomy.emu.ee/
15. Zinātniski praktiskās konferences "Līdzsvarota lauksaimniecība" raksti.
16. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691 – 1598.
17. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407 - 5164.
18. Latvijas Lopkopis. Žurnāls

Piezīmes

B daļas studiju kurss LPTF Akadēmiskās izglītības maģistrantūras studiju programmai "Lauksaimniecība", apakšvirziens “Dzīvnieku zinātnes”