Kursa kods LauZK002

Kredītpunkti 3

Barības līdzekļi un dzīvnieku ēdināšana

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā

Lekciju stundu skaits0

Semināru un praktisko darbu stundu skaits0

Laboratorijas darbu stundu skaits0

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits81

Kursa apstiprinājuma datums31.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Lilija Degola

Dr. agr.

Priekšzināšanas

LauZ2052, Barības līdzekļi

LauZ3145, Dzīvnieku ēdināšana

LauZ3194, Pētījumu metodika lopkopībā

Vete2023, Dzīvnieku anatomija un fizioloģija

Kursa anotācija

Studenti veic barības vielu noteikšanu dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un izvērtē barības līdzekļu kvalitāti. Aprēķina barības devas dzīvniekiem, veic lopbarības plānošanu dažādu sugu, vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studenti nostiprina iegūtās zināšanas par dzīvniekiem nepieciešamām barības vielām, barības līdzekļiem, to kvalitāti un nodrošinājumu konkrētā saimniecībā, kā arī barības devu sastādīšanā un optimizācijā. Studenti iegūst prasmes orientēties barības vielu un barības līdzekļu normēšanas principos dažādu sugu dzīvniekiem un sastādīt barības devas. Studenti gūst prasmi publiski uzstāties, diskutēt un prasmīgi aizstāvēt savu viedokli, patstāvīgi sagatavot prezentāciju un profesionāli to aizstāvēt, pielietojot jaunākās informācijas tehnoloģijas. Studenti būs kompetenti iegūtās zināšanas un prasmes profesionāli izmantot dzīvnieku ēdināšanas pilnveidē un zinātniskos pētījumos. Sekmīgi izstrādāts un aizstāvēts kursa darbs.

Kursa saturs(kalendārs)

Pilna laika klātienes studijās:
1. Kursa darba noformēšanas prasības, darba mērķa izvirzīšana un uzdevumi tā sasniegšanai.1 h
2. Tēmas izvēle un darba struktūras noteikšana. 2 h
3. Literatūras izvēle un konspektu veidošana. 5 h
4. Literatūras pamatojuma sagatavošana. 15 h
5. Izvēlētās tēmas datu materiāla ieguve. 20 h
6. Iegūtā datu materiāla apkopošana un aprēķinu metodes. 10 h
7. Pētījuma dzīvniekiem izmantoto barības līdzekļu zootehniskais un ekonomiskais raksturojums. 3 h
8. Barības devu sastādīšana dzīvniekiem.5 h
9. Barības devu analīze.3 h
10. Lopbarības vajadzības plānošana dzīvniekiem.3 h
11. Lopbarības ražošanas plāna sastādīšana dažāda vecuma un produktivitātes grupu dzīvniekiem. 2 h
12. Rezultātu analīze un ekonomiskais pamatojums.4 h
13. Secinājumu un priekšlikumu izstrāde.3 h
14. Kursa darba labošana un pilnveidošana.1 h.
15. Kursa darba noformēšana un iesniegšana.1 h.
16. Kursa darba prezentācijas sagatavošana un aizstāvēšana.3 h
Nepilna laika neklātienes studijās: Kursa satura tēmas un apjoms stundās tāds pat kā pilna laika klātienes studijās.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Sekmīgs novērtējums par iesniegtu un mutiskā prezentācijā aizstāvētu kursa darbu.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Patstāvīgi raksta kursa darbu, veic aprēķinus un tos analizē, veido studētās literatūras kopsavilkumu.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studenti nostiprina iegūtās zināšanas par dzīvniekiem nepieciešamām barības vielām, barības līdzekļiem, to kvalitāti un nodrošinājumu konkrētā saimniecībā, kā arī barības devu sastādīšanā un optimizācijā. Studenti iegūst prasmes orientēties barības vielu un barības līdzekļu normēšanas principos dažādu sugu dzīvniekiem un sastādīt barības devas. Studenti gūst prasmi publiski uzstāties, diskutēt un prasmīgi aizstāvēt savu viedokli, patstāvīgi sagatavot prezentāciju un profesionāli to aizstāvēt, pielietojot jaunākās informācijas tehnoloģijas. Studenti būs kompetenti iegūtās zināšanas un prasmes profesionāli izmantot dzīvnieku ēdināšanas pilnveidē un zinātniskos pētījumos. Sekmīgi izstrādāts un aizstāvēts kursa darbs.

Obligātā literatūra

1. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004. 363 lpp. Ir LLU FB 10 eks.
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp. Ir LLU FB 85 eks.
3. Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga: Zvaigzne, 1987. 211 lpp. Ir LLU FB 153 eks.
4. Latvietis J., Sprūžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU,1998. 28 lpp. Ir LLU FB 5 eks.
5. Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp. Ir LLU FB 24 eks.
6. Degola. L.,Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. Jelgava: SIA Drukātava, 2016. 52 lpp. ISBN 978-9984-48-219-4Ir LLU FB 13 eks.
7. Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava: Proventus Farms Pluss, 2007. 289 lpp. Ir LLU FB ~100 eks
8. Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava: LLU, 2000. 47. lpp. Ir LLU FB 54 eks.

Papildliteratūra

1. Latvietis J. Lopbarība. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 308 lpp. ISBN 978-9984-48-096-1 Ir LLU FB 55eks.
2. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
3. Minerālvielas liellopiem. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2016. 35 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
4. Studiju darbu noformēšanas noteikumi.
https://www.lf.lbtu.lv/sites/lf/files/2023-05/Stud_darbu_nof_noteik_2020_kor_02_05_23_2.pdf
5. NRC Nutrient requirements of swine. 11th rev.ed. Washington: The National Academies Press, 2012. 400 p https://www.nap.edu/catalog/13298/nutrient-requirements-of-swine-eleventh-revised-edition
6. Patience J.F., Thacker P.A., de Lange C.F.M. Swine nutrition guide. 2nd edition. Canada: Published by Prairie Swine Centre Inc., 1995. 274 p. http://www.prairieswine.com/publications-psc/pdf-sng/PREFACE.PDF

Periodika un citi informācijas avoti

1. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
3. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science. Print ISSN 0021-8812, Online ISSN 1525-3163

Piezīmes

Profesionālā bakalaura grāda ieguvei Lauksaimniecībā, kvalifikācijai Ciltslietu zootehniķis.