Kursa kods LauZK002
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā
Lekciju stundu skaits0
Semināru un praktisko darbu stundu skaits0
Laboratorijas darbu stundu skaits0
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits81
Kursa apstiprinājuma datums31.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts
Dr. agr.
LauZ2052, Barības līdzekļi
LauZ3145, Dzīvnieku ēdināšana
LauZ3194, Pētījumu metodika lopkopībā
Vete2023, Dzīvnieku anatomija un fizioloģija
Studenti veic barības vielu noteikšanu dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un izvērtē barības līdzekļu kvalitāti. Aprēķina barības devas dzīvniekiem, veic lopbarības plānošanu dažādu sugu, vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem.
Studenti nostiprina iegūtās zināšanas par dzīvniekiem nepieciešamām barības vielām, barības līdzekļiem, to kvalitāti un nodrošinājumu konkrētā saimniecībā, kā arī barības devu sastādīšanā un optimizācijā. Studenti iegūst prasmes orientēties barības vielu un barības līdzekļu normēšanas principos dažādu sugu dzīvniekiem un sastādīt barības devas. Studenti gūst prasmi publiski uzstāties, diskutēt un prasmīgi aizstāvēt savu viedokli, patstāvīgi sagatavot prezentāciju un profesionāli to aizstāvēt, pielietojot jaunākās informācijas tehnoloģijas. Studenti būs kompetenti iegūtās zināšanas un prasmes profesionāli izmantot dzīvnieku ēdināšanas pilnveidē un zinātniskos pētījumos. Sekmīgi izstrādāts un aizstāvēts kursa darbs.
Pilna laika klātienes studijās:
1. Kursa darba noformēšanas prasības, darba mērķa izvirzīšana un uzdevumi tā sasniegšanai.1 h
2. Tēmas izvēle un darba struktūras noteikšana. 2 h
3. Literatūras izvēle un konspektu veidošana. 5 h
4. Literatūras pamatojuma sagatavošana. 15 h
5. Izvēlētās tēmas datu materiāla ieguve. 20 h
6. Iegūtā datu materiāla apkopošana un aprēķinu metodes. 10 h
7. Pētījuma dzīvniekiem izmantoto barības līdzekļu zootehniskais un ekonomiskais raksturojums. 3 h
8. Barības devu sastādīšana dzīvniekiem.5 h
9. Barības devu analīze.3 h
10. Lopbarības vajadzības plānošana dzīvniekiem.3 h
11. Lopbarības ražošanas plāna sastādīšana dažāda vecuma un produktivitātes grupu dzīvniekiem. 2 h
12. Rezultātu analīze un ekonomiskais pamatojums.4 h
13. Secinājumu un priekšlikumu izstrāde.3 h
14. Kursa darba labošana un pilnveidošana.1 h.
15. Kursa darba noformēšana un iesniegšana.1 h.
16. Kursa darba prezentācijas sagatavošana un aizstāvēšana.3 h
Nepilna laika neklātienes studijās: Kursa satura tēmas un apjoms stundās tāds pat kā pilna laika klātienes studijās.
Sekmīgs novērtējums par iesniegtu un mutiskā prezentācijā aizstāvētu kursa darbu.
Patstāvīgi raksta kursa darbu, veic aprēķinus un tos analizē, veido studētās literatūras kopsavilkumu.
Studenti nostiprina iegūtās zināšanas par dzīvniekiem nepieciešamām barības vielām, barības līdzekļiem, to kvalitāti un nodrošinājumu konkrētā saimniecībā, kā arī barības devu sastādīšanā un optimizācijā. Studenti iegūst prasmes orientēties barības vielu un barības līdzekļu normēšanas principos dažādu sugu dzīvniekiem un sastādīt barības devas. Studenti gūst prasmi publiski uzstāties, diskutēt un prasmīgi aizstāvēt savu viedokli, patstāvīgi sagatavot prezentāciju un profesionāli to aizstāvēt, pielietojot jaunākās informācijas tehnoloģijas. Studenti būs kompetenti iegūtās zināšanas un prasmes profesionāli izmantot dzīvnieku ēdināšanas pilnveidē un zinātniskos pētījumos. Sekmīgi izstrādāts un aizstāvēts kursa darbs.
1. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004. 363 lpp. Ir LLU FB 10 eks.
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp. Ir LLU FB 85 eks.
3. Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga: Zvaigzne, 1987. 211 lpp. Ir LLU FB 153 eks.
4. Latvietis J., Sprūžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU,1998. 28 lpp. Ir LLU FB 5 eks.
5. Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp. Ir LLU FB 24 eks.
6. Degola. L.,Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. Jelgava: SIA Drukātava, 2016. 52 lpp. ISBN 978-9984-48-219-4Ir LLU FB 13 eks.
7. Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava: Proventus Farms Pluss, 2007. 289 lpp. Ir LLU FB ~100 eks
8. Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava: LLU, 2000. 47. lpp. Ir LLU FB 54 eks.
1. Latvietis J. Lopbarība. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 308 lpp. ISBN 978-9984-48-096-1 Ir LLU FB 55eks.
2. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
3. Minerālvielas liellopiem. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2016. 35 lpp. Ir LLU FB 1 eks.
4. Studiju darbu noformēšanas noteikumi.
https://www.lf.lbtu.lv/sites/lf/files/2023-05/Stud_darbu_nof_noteik_2020_kor_02_05_23_2.pdf
5. NRC Nutrient requirements of swine. 11th rev.ed. Washington: The National Academies Press, 2012. 400 p https://www.nap.edu/catalog/13298/nutrient-requirements-of-swine-eleventh-revised-edition
6. Patience J.F., Thacker P.A., de Lange C.F.M. Swine nutrition guide. 2nd edition. Canada: Published by Prairie Swine Centre Inc., 1995. 274 p. http://www.prairieswine.com/publications-psc/pdf-sng/PREFACE.PDF
1. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598.
2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
3. Journal of Animal Science, American Society of Animal Science. Print ISSN 0021-8812, Online ISSN 1525-3163
Profesionālā bakalaura grāda ieguvei Lauksaimniecībā, kvalifikācijai Ciltslietu zootehniķis.