Kursa kods LauZB017
Kredītpunkti 4
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā
Lekciju stundu skaits22
Semināru un praktisko darbu stundu skaits22
Laboratorijas darbu stundu skaits0
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits64
Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts
Mg. agr.
Vete2023, Dzīvnieku anatomija un fizioloģija
Studiju kursa apguve dos iespēju orientēties aitkopības nozares situācijā Latvijā un citviet Eiropā, pavērs iespējas izprast aitu ēdināšanas un turēšanas īpatnības, kas pamatotas ar daudzveidīgās produkcijas ieguvi. Palīdzēs izprast ganāmpulkos veicamā ciltsdarba nozīmi ienākumu palielināšanā.
Pēc kursa studijām studenti:
• gūst pamatzināšanas par aitu bioloģiskajām īpatnībām, audzēšanas un ēdināšanas tehnoloģijām, produkciju un tās kvalitātes vērtēšanas principiem – 2 kontroldarbi par aitkopības jautājumiem.
• prot novērtēt un izvēlēties konkrētās sugas un vecuma grupas dzīvniekiem piemērotās turēšanas tehnoloģijas, aizpildīt nepieciešamo pamatdokumentāciju, novērtēt produkcijas kvalitāti raksturojošos lielumus – praktiskie un patstāvīgie darbi;
• ir kompetenti novērtēt aitu šķirņu piemērotību izvēlētajam ražošanas virzienam, pielietoto turēšanas tehnoloģiju atbilstību, konsultēt aitu turēšanas un ēdināšanas jautājumos, kā arī veikt ciltsdarbu aitu ganāmpulkos – praktiskie un patstāvīgie darbi.
Pilna laika klātienes studijās:
1 Aitkopības situācijas raksturojums un tautsaimnieciskā nozīme. Aitu ganāmpulku reģistrs, tā uzturēšana, nepieciešamo dokumentu sagatavošana (6 h.).
2 Aitu izcelšanās un bioloģiskās īpatnības. Aitu šķirnes, to iedalījums un izmantošana. Pārraudzības datu nozīme aitu produkcijas ieguvē (6 h).
3 Aitu audzēšanas metodes. Aitu izlases un pāru atlases principi. Dažāda vecuma aitu vērtēšanas principi. (4 h).
4 Ciltsdarbs aitkopībā. Ciltsdarba programmas aitkopībā. Selekcijas darba dokumentācija. (6 h).
1. kontroldarbs. Aitkopības tautsaimnieciskā nozīme, bioloģiskās īpatnības, audzēšanas metožu pielietojums ciltsdarbā.
5 Aitu produkcija. Vilnas matiņa uzbūve, sastāvs un īpašības. Aitu piena sastāvs, tā vērtība un izmantošana. Piena un vilnas produkciju ietekmējošie faktori. Vilnas kvalitātes noteikšana (4 h).
6 Aitu un jēru gaļa. Kautķermeņu klasifikācija, kvalitātes rādītāji, tos ietekmējošie faktori. Aitu un jēru gaļas ķīmiskais sastāvs un vērtība. Aitkopības produkcijas ieguves un realizācijas plānošana (6 h).
7 Aitkopības tehnoloģija. Ganāmpulka veidošana un tā struktūra. Dažādu aitu grupu formēšanas īpatnības. Dzīvnieku brāķēšanas iemesli. Aitu ganāmpulka apgrozības plāna sastādīšana (6 h).
8 Aitu ēdināšana vasaras un ziemas periodā. Jēru piebarošana. Vasaras un ziemas perioda barības devu sastādīšana aitām atkarībā no dažāda fizioloģiskā stāvokļa, vecuma un dzimuma (6 h). 2. kontroldarbs. Aitu ēdināšanas un turēšanas pamatprincipi.
Nepilna laika neklātienes studijās:
1 Aitkopības situācijas raksturojums un bioloģiskās īpatnības. Aitu šķirnes, to iedalījums Aitu ganāmpulku reģistrs, pārraudzības datu nozīme produkcijas ieguvē, ciltsdarbs aitkopībā (6 h.).
2 Aitu produkcija. Piena, gaļas un vilnas produkciju ietekmējošie faktori. Aitkopības produkcijas ieguves un realizācijas plānošana (6 h).
3 Aitu ēdināšana vasaras un ziemas periodā. Jēru piebarošana. Vasaras un ziemas perioda barības devu sastādīšana aitām atkarībā no dažāda fizioloģiskā stāvokļa, vecuma un dzimuma (6 h).
4 Aitkopības tehnoloģija. Ganāmpulka veidošana un tā struktūra. Dažādu aitu grupu formēšanas īpatnības. Dzīvnieku brāķēšanas iemesli. Aitu ganāmpulka apgrozības plāna sastādīšana (6 h).
Regulārs lekciju un praktisko darbu apmeklējums. Sekmīgi izpildīti un aizstāvēti praktisko darbu uzdevumi. Sekmīgi nokārtoti kontroldarbi un gala eksāmens.
Kursa materiālu apguvei plānots individuāli 1 patstāvīgais darbs, prezentācijas sagatavošana katram studentam.
Praktisko nodarbību laikā studenti individuāli izpilda un iesniedz praktiskos darbus drukātā veidā un/vai elektroniskā veidā
e-studijās.
Kursa apguves laikā katra studenta individuāli sagatavotā prezentācija tiek aizstāvēta publiski. Vērtēšanas procesā piedalās kursabiedri, kuru vērtējums tiek ņemts vērā individuālā darba novērtējumā.
Eksāmena vērtējums veidojas no teorētiskās daļas apguves vērtējuma (50%), individuālās prezentācijas vērtējuma (20%) un praktisko darbu apguves vērtējuma (30%).
• Norvele G., Neilands, J., Matisāns E. (2001). Aitkopība. LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 303 lpp.
• Norvele G., Kairiša D. (2011). Rokasgrāmata aitu audzētājiem. Pieejams: http://new.llkc.lv/lv/nozares/lopkopiba/elektroniski-pieejama-rokasgramata-aitu-audzetajiem
• Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. Pieejams: http://www.laukutikls.lv/sites/laukutikls.lv/files/upload/piena_rokasgramata/54_lopbariba_internetam.pdf
• Osītis U. (2004). Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, - 363 lpp.
• Latvietis J. (2013). Lopbarība. Jelgava, 308 lpp.
• Ciltsdarba programmas aitu šķirnēm Latvijā. Pieejams: https://www.ldc.gov.lv/lv/nacionala
• Lauku Avīze, & Latvijas Mediji. Agro Tops: žurnāls Katram Zemniekam Un Lauku Uzņēmējam. Pieejams: https://dom.lndb.lv/data/obj/860413.html
• Saimnieks. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691 – 1598. Pieejams: https://saimnieks.lv/
• Latvijas Lopkopis. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Pieejams: http://primolatvija.hosted.exlibrisgroup.com/permalink/f/gbln8n/371KISC_AlephLNC04-000790924
Pilna un nepilna laika studijas, “Lauksaimniecība”, specializācija “Ciltslietu zootehniķis”; 4. līmenis, 8. sem.