Course code LauZ5156

Credit points 3

Meat Production Technology

Total Hours in Course81

Number of hours for lectures24

Number of hours for seminars and practical classes8

Independent study hours49

Date of course confirmation18.02.2016

Responsible UnitInstitute of Animal Science

Course developers

author prof.

Daina Kairiša

Dr. agr.

author Dzīvnieku zinātņu institūts

Lilija Degola

Dr. agr.

author Dzīvnieku zinātņu institūts

Aiga Nolberga-Trūpa

Dr. agr.

Prior knowledge

LauZ5037, Biochemical and Physiological Aspects of Animal Nutrition

LauZ5144, Immunogenetics and Biotechnologics

LauZ6066, Agricultural Biology

Course abstract

The Master students get acquainted with the economic importance of meat production from pigs, cows, sheep, goats and poultry. Course focuses on livestock meat production and quality assessment. Acquire keeping and feeding technologies for fattening of different livestock. Evaluate the impact of genetic, physiological and environmental factors on livestock meat production and quality indices. Analyze meat production costs and the basic principles of formation of costs.

Learning outcomes and their assessment

students will gain:
• knowledge of livestock biological properties; basic principles of meat production; nutrition, husbandry and fattening technology; indicators of meat quality; the production costs and the opportunities for reduction of it in meat production in Latvia.
• skills to choose the most suitable breed for meat production, justify the appropriateness of feeding and housing technology choices for livestock fattening, analyze the foundation of costs and cost reduction opportunities in meat production.
• competence to choose high-quality and price- competitive livestock and poultry breeds, feeding and housing technology for meat production; to independently carry out scientific research, study and analyze scientific and professional literature .

Compulsory reading

1. Latvijas iedzīvotāju pārtikā lietojamās gaļas raksturojums. Autoru kolektīvs, LLU. Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts “Sigra”. Galv. red. A. Jemeļjanovs. Sigulda: "Sigra", 2013. 350 lpp. Elektroniski pieejama: http://llufb.llu.lv/LLUgramatas/SIGRA/Latvijas_iedzivot_partik_galas_rakstur.pdf
2. Džeimsone A. Videi draudzīgu gaļas liellopu audzēšana. Rīga: sia"Gandrs", 2013. 55 lp. [Tiešsaiste] [skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://ldf.lv/sites/default/files/faili/Publikacijas/Gramatas/videi_draudzigu_galas_liellopu_audzesana.pdf
3. Norvele G., Kairiša D. Rokasgrāmata aitu audzētājiem. Rīga: Biedrība "Latvijas Aitu audzētāju asociācija", 2011. 96 lpp. Pieejama: http://old.llkc.lv/files/biblioteka/201406/20140610-1850-aitu-rokasgramata.pdf
4. Kazkopības rokasgrāmata. Autoru kolektīvs: Siliņa A., Arbidāns D., Jonkus D., Keidāne D., Piliena K. Ozolnieki : Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2015. 76 lp. [Tiešsaiste] [skatīts 1.11.2016.]. Pieejams:http://laukutikls.lv/kazkopibas-rokasgramata.

Further reading

1. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 171 lpp.
2. Latvijā audzēto cūku selekcijas programma. 2011. gadam un tuvākai perspektīvai līdz 2016. gadam. 2010 [tiešsaiste] skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv/upload/doc/ccc_agrosels_2011_2016.pdf
3. Latvijas aitu audzēšanas nozares attīstības stratēģija līdz 2023. gadam. Sigulda, 2013. 43 lp. [Tiešsaiste] [skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://www.latvijasaita.lv/doc/LAAA_Strategija_2023.pdf

Periodicals and other sources

1. Cūku labturības prasības: MK noteikumi Nr. 743. [Tiešsaiste]. Pieņemti 07.07.2009. Stājas spēkā: 15.07.2009. [Skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=194745
2. Noteikumi par dējējvistu labturības prasībām un dējējvistu turēšanas uzņēmumu reģistrācijas kārtību: MK noteikumi 744. Pieņemti 07.07.2009. Stājas spēkā 15.07.2009. [Skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=194746
3. Labturības prasības zosu, pīļu un muskuspīļu turēšanai: MK noteikumi 611. Pieņemti 06.07.2010. Stājas spēkā 01.01.2011. [Skatīts 1.11.2016.]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=212966.
4. Bessei W. Bäueliche Hühnerhaltung. Aufl. Stuttgart (Hohenheim): Ulmer , 1999. 191 S.