Kursa kods LauZ4062
Kredītpunkti 3.75
Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne
Kopējais stundu skaits kursā100
Lekciju stundu skaits32
Laboratorijas darbu stundu skaits8
Kursa apstiprinājuma datums28.11.2011
Atbildīgā struktūrvienībaInženiertehnikas un enerģētikas institūts
Dr. sc. ing.
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar raksturīgākajiem pārtikas tehnoloģisko iekārtu elementiem, to konstruktīvajiem risinājumiem un darbības teorētisko pamatojumu, ietverot produktu šķirotājus un piemaisījumu atdalītājus, produktu smalcinātājus, graudu atsēnalotājus un slīpētājus, produktu daudzuma mērītājus un plūsmas dozatorus, produktu maisītājus, taras sagatavošanu un gatavās produkcijas iesaiņošanu.
• Zināšanas - par nozīmīgāko pārtikas iekārtu elementu darbības principiem un to teorētisko pamatojumu.
• Prasmes - izvērtēt un savstarpēji salīdzināt dažādas pārtikas tehnoloģiskās iekārtas pēc to darbīgo daļu konstruktīvā risinājuma un darba parametriem.
• Kompetence - iegūt zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas ražošanas nozares inženieriem, rūpējoties par ražošanas tehnoloģijas un tehnikas modernizāciju, kā arī konstruējot jaunas mašīnas un tehnoloģiskās iekārtas.
1 Pārtikas rūpniecības tehnisko līdzekļu struktūra. Iekārtu un mašīnu konstruēšanas pamatprincipi.
2 Produktu šķirošanas teorētiskais pamatojums. Produktu virzīšanās pa svārstošu sietu.
3 Šķirotāji ar riņķveida kustošiem sietiem. Šķirotāji ar cilindriskiem sietiem.
4 Šķirošana ar gaisa separatoru. Šķirošana ar trijeriem.
5 Šķirošana ar magnētiskiem separatoriem. Produkcijas mazgātāji.
6 Akmeņu atdalītāji. Sietu piedziņas mehānismi.
7 Šķidrumu nostādinātāji. Šķidro produktu filtrēšana.
8 Centrifūgas un separatori.
9 Produktu smalcinātāji. Īpatnējais spiediens un īpatnējais griešanas darbs.
10 Propellera tipa un trumuļtipa griezējaparāti.
11 Produktu smalcināšana ar griezni. Griešanas spēka aprēķins.
12 Produktu smalcināšana veserīšu tipa unložu tipa dzirnavās.
13 Graudu atsēnalotāji un slīpētāji.
14 Produktu daudzuma mērītāji un plūsmas dozatori.
15 Produktu sablīvētāji, eksfrūderi, preses, granulatori.
16 Taras sagatavošana un gatavās produkcijas iepakošanas iekārtas.
Pārbaudījuma veids eksāmens. Jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu
1. Priekulis J. Tehnoloģisko iekārtu elementi. Lekciju kurss. Jelgava. 2008. 52 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava: LLU, 2000. 524. lpp.
3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp.
4. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
1. Кавецкий Г.Д., Королев В.В. Процессы и аппараты пищевых производств. Москва: Агропромиздат, 1991. 432 с.
2. Харламов С.В. Практикум по расчету и конструированию машин и аппаратов пищевых производств. Ленинград: Агропромиздат, 1991. 256 с.
3. Бредихин С.А., Космодемянский Ю.В. Технология и техника переработки молока. Москва: Колос, 2001. 400 с.
Obl.: kurss TF Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.