Kursa kods LauZ4062

Kredītpunkti 3.75

Tehnoloģisko iekārtu elementi

Zinātnes nozareVides inženierija un enerģētika

Zinātnes apakšnozareLauksaimniecības inženierzinātne

Kopējais stundu skaits kursā100

Lekciju stundu skaits32

Laboratorijas darbu stundu skaits8

Kursa apstiprinājuma datums28.11.2011

Atbildīgā struktūrvienībaInženiertehnikas un enerģētikas institūts

Kursa izstrādātājs

author prof. (Emeritus)

Juris Priekulis

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar raksturīgākajiem pārtikas tehnoloģisko iekārtu elementiem, to konstruktīvajiem risinājumiem un darbības teorētisko pamatojumu, ietverot produktu šķirotājus un piemaisījumu atdalītājus, produktu smalcinātājus, graudu atsēnalotājus un slīpētājus, produktu daudzuma mērītājus un plūsmas dozatorus, produktu maisītājus, taras sagatavošanu un gatavās produkcijas iesaiņošanu.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

• Zināšanas - par nozīmīgāko pārtikas iekārtu elementu darbības principiem un to teorētisko pamatojumu.
• Prasmes - izvērtēt un savstarpēji salīdzināt dažādas pārtikas tehnoloģiskās iekārtas pēc to darbīgo daļu konstruktīvā risinājuma un darba parametriem.
• Kompetence - iegūt zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas ražošanas nozares inženieriem, rūpējoties par ražošanas tehnoloģijas un tehnikas modernizāciju, kā arī konstruējot jaunas mašīnas un tehnoloģiskās iekārtas.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Pārtikas rūpniecības tehnisko līdzekļu struktūra. Iekārtu un mašīnu konstruēšanas pamatprincipi.
2 Produktu šķirošanas teorētiskais pamatojums. Produktu virzīšanās pa svārstošu sietu.
3 Šķirotāji ar riņķveida kustošiem sietiem. Šķirotāji ar cilindriskiem sietiem.
4 Šķirošana ar gaisa separatoru. Šķirošana ar trijeriem.
5 Šķirošana ar magnētiskiem separatoriem. Produkcijas mazgātāji.
6 Akmeņu atdalītāji. Sietu piedziņas mehānismi.
7 Šķidrumu nostādinātāji. Šķidro produktu filtrēšana.
8 Centrifūgas un separatori.
9 Produktu smalcinātāji. Īpatnējais spiediens un īpatnējais griešanas darbs.
10 Propellera tipa un trumuļtipa griezējaparāti.
11 Produktu smalcināšana ar griezni. Griešanas spēka aprēķins.
12 Produktu smalcināšana veserīšu tipa unložu tipa dzirnavās.
13 Graudu atsēnalotāji un slīpētāji.
14 Produktu daudzuma mērītāji un plūsmas dozatori.
15 Produktu sablīvētāji, eksfrūderi, preses, granulatori.
16 Taras sagatavošana un gatavās produkcijas iepakošanas iekārtas.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Pārbaudījuma veids eksāmens. Jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu

Obligātā literatūra

1. Priekulis J. Tehnoloģisko iekārtu elementi. Lekciju kurss. Jelgava. 2008. 52 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava: LLU, 2000. 524. lpp.
3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp.
4. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.

Papildliteratūra

1. Кавецкий Г.Д., Королев В.В. Процессы и аппараты пищевых производств. Москва: Агропромиздат, 1991. 432 с.
2. Харламов С.В. Практикум по расчету и конструированию машин и аппаратов пищевых производств. Ленинград: Агропромиздат, 1991. 256 с.
3. Бредихин С.А., Космодемянский Ю.В. Технология и техника переработки молока. Москва: Колос, 2001. 400 с.

Piezīmes

Obl.: kurss TF Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.