Kursa kods PārZD051
Kredītpunkti 9
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā243
Lekciju stundu skaits12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits231
Kursa apstiprinājuma datums25.01.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Doktoranti kursu apgūst atbilstīgi Pārtikas tehnoloģijas fakultātē apstiprinātajam individuālajam doktora studiju plānam. Kursa ietvaros tiek izstrādāts promocijas darbs, ietverot pētījuma tēmas aktualitātes pamatojumu, pētījuma mērķa un uzdevumu formulējumu, pētījumu plānošanu un izvēloties atbilstošas pētījuma, tostarp datu apstrādes metodes, iegūto rezultātu apstrādi, apkopošanu un analīzi, darba secinājumu un priekšlikumu izstrādi.
Doktorants iegūst specifiskās zināšanas par jaunākajām atziņām pētījuma virzienā un to pielietojumu promocijas darba izstrādē, tostarp pētījuma rezultātu interpretācijā un analīzē. Studiju kursa apguves rezultātā doktoranti iegūst:
• zināšanas - iegūt augstākā līmeņa teorētiskās un praktiskās zināšanas izvēlētā promocijas darba pētījuma virzienā, veidojot analītisku zinātniskās literatūras apkopojumu, pārvaldot pētījuma metožu daudzveidību un spēju izvēlēties atbilstošākās pētījuma kontekstā, īstenot eksperimentālo pētījumu, integrējot teorētiskās zināšanas pētījuma rezultātu analīzē par pētījuma virziena attīstības stāvokli un aktualitāti. Zināšanas tiek novērtētas ar šādām metodēm: patstāvīgais darbs, promocijas darba literatūras apskats, eksāmens.
• prasmes - analizēt, apkopot un sistematizēt ar izvēlēto pētījuma virzienu saistīto literatūru, kritiski vērtēt dažādu zinātnisko atziņu pamatotību, izvēlēties pētījuma metodes un plānot pētījumu, atbilstīgi pētījuma mērķim un uzdevumiem. Prasmes tiek novērtētas ar šādām metodēm: patstāvīgais darbs, diskusija, promocijas darba materiālu un metožu nodaļa.
• kompetences - apkopot un analizēt pētījuma rezultātus, strukturēt tos un prezentēt pētījuma rezultātus, aizstāvēt diskusijās paveikto, demonstrējot pārliecinošu izpratni par izstrādāto darbu pētījuma virzienā. Kompetences tiek novērtētas ar šādām metodēm: izstrādātais promocijas darbs, eksāmens.
Studiju kurss tiek īstenots katram doktorantam individuāli promocijas darba vadītāja vadībā.
1. Pētījuma virziena zinātniskās literatūras apkopojums un kritiska analīze.
2. Promocijas darba mērķa, hipotēzes un uzdevumu formulēšana.
3. Pētījuma plānošana, detalizēta pētījuma plāna izstrāde.
4. Pētījuma virzienam atbilstošu metožu izvēle, to aprobācija ticamu rezultātu ieguvei.
5. Datu matemātiskās statistikas metožu izvēle.
6. Eksperimentālā darba veikšana.
7. Eksperimentālo datu apkopošana.
8. Promocijas darba rezultātu apkopošana un prezentēšana konferencēs.
9. Zinātnisko publikāciju sagatavošanas pieredzes gūšana.
10. Pētījumu rezultātu apkopošana un publicēšana (žurnālos un konferenču rakstos).
11. Promocijas darba melnraksta sagatavošana: literatūras apskats, pētījumu metodes un materiāli, rezultāti un diskusija, secinājumi un literatūras saraksts.
12. Promocijas eksāmens.
Jāsagatavo promocijas darba melnraksts un sekmīgi jānokārto eksāmens.
Doktorants izstrādā promocijas darbu zinātniskā vadītāja vadībā, kas ir “Pētījuma virziena speckursa” eksāmena pamats, veicot padziļinātu tēmas teorētisko un eksperimentālo pētījumu, sagatavojot promocijas darba melnrakstu un pētījuma kopsavilkuma prezentāciju.
Doktorants eksaminācijas komisijai iesniedz promocijas darba melnrakstu ne vēlāk kā 2 nedēļas pirms promocijas eksāmena. Izstrādāto promocijas darbu doktorants prezentē eksaminācijas komisijai 20-25 min, sniedzot ziņojumu par promocijas darba aktualitāti, mērķiem un uzdevumiem, izvēlētājām pētījuma metodēm un iegūtajiem pētījuma rezultātiem. Eksāmens notiek atklātā eksaminācijas komisijas sēdē, kurā eksaminācijas komisija un klātesošie uzdod jautājumus, diskutē par pētījuma rezultātiem un secinājumiem. Izstrādāto darbu novērtē 10 ballu skalā, ja vērtējums ir mazāks nekā 4 balles, eksāmens nav nokārtots.
1. Fundamentals of Food Process Engineering (2018). Edit. R.T.Toledo, R.K.Singh, F.Kong. Fourth edition. Springer International Publishing, 449 p.
2. Principles of food chemistry (2017). J.M. de Man et al. Fourth edition. Springer, 607 p.
3. Food microstructure and its relationship with quality and stability (2017). Edited by S.Devahastin. Woodhead Publishing, 283 p.
4. Food Science and Technology (2017). Edited by G.Campbell-Platt. Second edition. Wiley-Blackwell, 564 p.
5. O’Sullivan M.G.A (2017). Handbook for Sensory and Consumer-Driven New Product Development: innovative technologies for the food and beverage industry. Woodhead Publishing, 337 p.
6. Innovative Food Processing Technologies: extraction, separation, component modification, and process intensification (2016). Edited by K.Knoerzer, P.Juliano, G.Smithers. Woodhead Publishing is an imprint of Elsevier, 481 p.
7. Advances in Microbial Food Safety (2015). Edited by J.Sofos. Volume 2. Woodhead Publishing, 416 p.
1. Statistics in food science and nutrition (2013). Edit. A.H.Pripp. Springer, 66 p.
2. Cargill M., O’Connor P. (2009) Writing scientific research articles: strategy and steps. Wiley-Blackwell, 173 p.
3. Hofmann A.H. (2010). Scientific writing and communication: papers, proposals, and presentations. Oxford University Press, 682 p.
4. Boyle J., Ramsay S. (2019). Writing a Science PhD. Macmillan Education/Red Globe Press, 192 p.
5. Wallace M., Wray A. (2016). Critical reading and writing for postgraduates. SAGE Publications, 278 p.
1. Science direct datu bāze
2. Web of Science datu bāze
3. SCOPUS datu bāze
4. FOODnetBASE
Doktora studiju programma “Pārtikas zinātne”