Kursa kods Ķīmi2018

Kredītpunkti 6

Pārtikas organiskā ķīmija

Zinātnes nozareĶīmija

Zinātnes apakšnozareOrganiskā ķīmija

Kopējais stundu skaits kursā162

Lekciju stundu skaits32

Semināru un praktisko darbu stundu skaits16

Laboratorijas darbu stundu skaits16

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98

Kursa apstiprinājuma datums30.03.2021

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātājs

author prof. (Emeritus)

Viesturs Kreicbergs

Dr.chem.

Priekšzināšanas

Ķīmi2020, Neorganiskā un analītiskā ķīmija

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir apgūt zināšanas par savienojumiem ar funkcionālajām grupām – spirtu, fenolu, aldehīdu, ketonu, amīnu, karbonskābju, hidroksiskābju, un aminoskābju uzbūvi un ķīmiskajām īpašībām. Raksturot pārtikas produktu pamatkomponentus – proteīnus, ogļhidrātus un lipīdus, kā arī nukleīnskābes un heterocikliskos savienojumus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par organisko savienojumu un dabas vielu - lipīdu, ogļhidrātu, nukleīnskābju, proteīnu uzbūvi un īpašībām – kontroldarbi.
prasmes pārbaudīt organisko savienojumu, lipīdu un ogļhidrātu īpašības - laboratorijas darbi.

kompetence – spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot skaidrojot laboratorijas darbu rezultātus.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Ievads organiskajā ķīmijā. Ogļūdeņražu uzbūve un īpašības (Lekcija 2h). Seminārs – Drošības tehnika darbā ar organiskiem savienojumiem (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 1. kontroldarba uzdevumus.
2. Hidroksilgrupu saturoši savienojumi (Lekcija 2h). Ogļūdeņraži – 1. kontroldarbs. Laboratorijas darbs - Spirtu un fenolu īpašības (2h).
3. Karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi – (Lekcija (2h). Laboratorijas darbs - Aldehīdu un amīnu īpašības (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 2. kontroldarba uzdevumus.
4. Karbonskābes un esteri (Lekcija 2h). Hidroksilgrupu, karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi–2. kontroldarbs. Laboratorijas darbs - Karbonskābju, esteru un amīdu īpašības (2h).
5. Hidroksiskābes (Lekcija 2h). Laboratorijas darbs - Hidroksiskābju īpašības (2h).
6. Optiskā izomērija (Lekcija 2h). Seminārs – Optiskā izomērija: darbs ar modeļiem (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 3. kontroldarba uzdevumus.
7. Lipīdi ievads. Taukskābes (Lekcija 2h). Karbonskābes, esteri un hidroksiskābes – 3. kontroldarbs. Seminārs – Nepiesātināto taukskābju uzbūve (2h).
8. Tauki un eļļas (Lekcija 2h). Laboratorijas darbs - Lipīdu īpašības (2h).
9. Polārie lipīdu un sterīni (Lekcija 2h). Seminārs – Triacilglicerīdu īpašības (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 4. kontroldarba uzdevumus.
10. Monosaharīdi (Lekcija 2h). Lipīdi – 4. kontroldarbs. Laboratorijas darbs - Monosaharīdu īpašības (2h).
11. Disaharīdi (Lekcija 2h). Laboratorijas darbs - Disaharīdu īpašības (2h). Patstāvīgais s darbs – risināt 5. kontroldarba uzdevumus .
12. Polisaharīdi (Lekcija 2h). Monosaharīdi un disaharīdi - 5. kontroldarbs. Laboratorijas darbs - Poilsaharīdu īpašības (2h).
13. Nukleīnskābes (Lekcija 2h). Seminārs – Purīna un pirimidīna bāzu tautomērija (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 6. kontroldarba uzdevumus.
14. Aminoskābes (Lekcija 2h). Polisaharīdi un nukleīnskābes – 6. Kontroldarbs. Seminārs – Aminoskābju sānvirkņu īpašības (2h).
15. Proteīni Lekcija 2h). Seminārs – Proteīnu struktūras (2h). Patstāvīgais darbs – risināt 7. kontroldarba uzdevumus.

16. Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem (Lekcija 2h). Aminoskābes un proteīni – 7. kontroldarbs. Seminārs – Lipīdi, ogļhidrāti un proteīni pārtikā (2h).

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Studiju kurs noslēdzas ar eksāmenu. Eksāmenu kārto tie studējošie, kuri ir ieskaitījuši 7 kontroldarbus un 7 laboratorijas darbus.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

1. Studējošais patstāvīgi gatavojas septiņiem kontroldarbiem, risinot mājas darbu uzdevumus.

2. Studējošais patstāvīgi sagatavo laboratorijas darbu protokolus, to ieskaitīšanai.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kurss noslēdzas ar rakstisko eksāmenu. Studiju kurss ir nokārtotos, ja eksāmena vērtējums nav zemāks par “4” (gandrīz viduvēji).
Studējošais sekmīgu vērtējumu kontroldarbā un eksāmenā var iegūt, ja vismaz 50% jautājumu atbildēti pareizi.
Laboratorijas darbus ieskaita, ja iegūtie novērojumi pamatoti ar reakcijas vienādojumu un atspoguļoti secinājumos.

Obligātā literatūra

Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2008. - 228 lpp.
Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2007. - 72 lpp.
Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava, 2007. - 58 lpp.
Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava, 2007. - 46 lpp

I. Meirovics. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992. - 526 lpp.

Papildliteratūra

Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p.
Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p.
König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S.
McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p.
Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p.
Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp.
Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York:
W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p
Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c.

Periodika un citi informācijas avoti

1 “Food Chemistry” (IF-3.9). ISSN: 0308-8146. Izdevējs “Elsevier” Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry
2. Food Quality and Preference ISSN: 0950-3293 Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: Pilni teksti LLU FB abonētajā datubāzē “Science Direct” Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/food-quality-and-preference

Piezīmes

Obligāts kurss akadēmiska līmeņa augstākās izglītības studiju programmā “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” pilna laika studijās.