Kursa kods PārZ4009

Kredītpunkti 15

Bakalaura darbs

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas

Kopējais stundu skaits kursā405

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits405

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātāji

author asoc. prof.

Dace Kļava

Dr. sc. ing.

author asoc. prof.

Zanda Krūma

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

PārZ3079, Inovācijas pētniecībā

PārZP030, Pētnieciskais darbs

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir studiju procesā iegūto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu pielietošana pētnieciskā darba izstrādē, kas apliecinātu studiju procesā iegūtās kompetences inženierzinātņu bakalaura grāda, pārtikas un dzērienu tehnoloģijās ieguvei. Studiju kursā studenti iegūst zināšanas informācijas avotu analīzē, materiālu un metožu izvēlē, aprakstu veikšanā un izmantošanā pētījuma veikšanai, eksperimentu veikšanā, rezultātu aprēķinos un datu matemātiskā apstrādē. Datu analīze un diskusija salīdzinot ar jaunākām zinātniskām atziņām. Bakalaura darba noformēšana un aizstāvēšana.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studiju kursa beigās studenti:
Spēj pielietot teorētiskās un praktiskās zināšanas par zinātniskās literatūras avotu analīzi, bakalaura darba literatūras apskata sagatavošanā. (Bakalaura darbs un ziņojums zinātniskā konferencē)
Prot formulēt, plānot, strukturēt bakalaura darba zinātniskā pētījuma izstrādi. (Bakalaura darbs)
Prot analizēt, argumentēti diskutēt un parādīt zinātnisko pieeju bakalaura darba izstrādē. (Bakalaura darba priekšaizstāvēšana)

Iegūst kompetenci patstāvīgi izvērtēt zinātnisko informāciju, analītiski aprakstīt pētījumā iegūtos rezultātus pārtikas ražošanas nozares problēmas risināšanā. (Bakalaura darbs un ziņojums zinātniskā konferencē)

Kursa saturs(kalendārs)

1. Vispārīgie norādījumi bakalaura darba izstrādei.
2. Bakalaura darba tēmas izvēle un pamatojums. Darba mērķa un uzdevumu formulējums.
3. Literatūras studijas un analīze.
4. Bakalaura darba pētījuma shēmas izstrāde, pētījuma objekta un metodikas izvēle.
5. Bakalaura darba eksperimentālā darba veikšana.
6. Bakalaura darba rezultātu analīze un diskusija.
7. Bakalaura darba secinājumu un priekšlikumu izstrāde.
8. Ziņojuma sagatavošana par bakalaura darba tēmu un dalība zinātniskā konferencē.
9. Bakalaura darba priekšaizstāvēšana.

10. Bakalaura darba iesniegšana un aizstāvēšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Dalība semināros, ziņojot par bakalaura darba progresu. Izstrādāts un publiski aizstāvēts bakalaura darba Valsts eksaminācijas komisijas atklātā sēdē. Bakalaura darba novērtējums ar atzīmi.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Kursa ietvaros students sagatavo bakalaura darbu:
1. Bakalaura darba priekšaizstāvēšana.
2. Ziņojums zinātniskā konferencē.
3. Bakalaura darba sagatavošana.

4. Bakalaura darba prezentācijas sagatavošana.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Bakalauru darbu novērtē recenzents un Valsts eksaminācijas komisijas locekļi.
Bakalauru darbu novērtē saskaņā ar noteikto vērtēšanas skalu no izcili līdz gandrīz viduvēji.

Obligātā literatūra

Metodiskie norādījumi http://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2017-04/MET%20NOR%20bakalaura%20darbam_2015_gala%20variants.pdf
Noformēšanas noteikumi http://ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf
Zinātniskā rakstīšana un pētījumu rezultātu izplatīšana Red. Red. Martinsone K., Pipere A., 2019, RSU, 311 lpp.
Pētniecība: teorija un prakse. Red. Martinsone K., Pipere A., Kamerade D. 2016, Raka, 546 lpp.

Marder M.P. Research methods for Science. Cambridge University Press, 2011, p. 227.

Papildliteratūra

Research methodology. Ed. Ranjit Kumar, second edition. Sage publications, 2005, p.332

Periodika un citi informācijas avoti

LLU fundamentālās bibliotēkas datubāzes https://llufb.llu.lv/lv/datubazes-un-katalogi/e-zurnali-un-e-gramatas-arpus-llu-tikla-ezproxy
Codex Alimentarius
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/en/
Databases: SCOPUS, Web of Science, ScienceDirect. Journals - Critical Reviews in Food Science and Technology, Food Chemistry, Trends in Food Science and Technology, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.

Piezīmes

Obligātais studiju kurss akadēmiskā bakalaura programmā "Pārtikas kvalitāte un inovācijas".